‘Ik ben Alexander’ binnenkort eindelijk op de planken

15 apr 2023, 11:39 Algemeen
Afbeelding

Theatervoorstelling ‘Ik ben Alexander’ gaat eindelijk zijn langverwachte verschijning maken in Meijel. Op 2, 3, 9, 10 en 11 juni is het dan zover. De voorstelling, die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, had eigenlijk al in maart 2020 te bewonderen moeten zijn, maar een niet nader te noemen virus gooide roet in het eten. Nu, na drie jaar, is het moment wederom daar. 

“Met de toneelvereniging C.O.M. uit Meijel willen we ieder jaar iets unieks op touw zetten”, vertelt productieleidster Bertine van Heugten. “Deze keer hebben we echt uitgepakt, we hebben nog nooit zo’n grote productie gedraaid”, vertelt ze enthousiast. Deze grote productie, die bijna tot zijn hoogtepunt komt, begon een paar jaar geleden in de tuin van Bertine. “Ineens schoot er een film door mijn hoofd, ‘Into the wild’, die ik een aantal jaar daarvoor gezien had. Uit het niets. Maar ik wist het toen wel meteen: hier moeten we een theatervoorstelling van maken.” 

Bertine liet er geen gras over groeien en begon direct aan de eerste versie van een script. Vervolgens haalde ze eerst een oude bekende, Annemie, erbij als medeproductieleider en daarna Lisette Leenders, als regisseuse. Vanaf dat moment ging het balletje steeds sneller rollen. “Ik had de film ook gezien en snapte direct welke kant Bertine op wilde. Samen hebben we het script nog een keer herschreven en daarbij zaten we op een lijn. Dat was een fijn gevoel”, voegt Lisette hier aan toe.

Het verhaal

Wat maakt die film, ‘Into the wild’, nou zo interessant dat Bertine en Lisette ontzettend enthousiast zijn geworden om hier een theatervoorstelling aan te wijden? “Het verhaal gaat over Chris McCandless, een Amerikaan die opgroeide in een disharmonisch gezin. Zijn toekomst was al uitgestippeld door zijn ouders, maar dat vond Chris maar niets. Hij wilde zichzelf eerst ontdekken. Op een moment barste de bom en is hij van huis weggelopen, richting Alaska”, vertelt Bertine. “Tijdens zijn tocht richting Alaska ontmoet Chris verschillende mensen en culturen en leert hij hoe je kunt lief hebben en gelukkig kunt zijn. Iets wat hij vanuit thuis niet kende.” 

Tijdens de voorstelling zullen deze unieke ontmoetingen uitgebreid aan bod komen, maar ook zal het effect op zijn familie duidelijk terug te zien zijn. “Tijdens de voorstelling komt het ouderlijk huis van Chris altijd in beeld. Vaak wordt bij dit verhaal vooral gekeken naar de avonturen van Chris, maar wij willen ook graag de invloed op het thuisfront laten zien.” Uiteindelijk ontdekt Chris zichzelf dus tijdens zijn reis en bivakkeert hij lange tijd in een verlaten bus in Alaska. “Hoewel hij erg gelukkig is in Alaska, merkt hij dat hij zijn geluk en liefde met iemand wil delen. Maar hier stop ik even. Als mensen het einde willen weten, dan nodig ik ze van harte uit om in juni te komen kijken”, vertelt Bertine lachend. 

Dat het verhaal niet alleen op Bertine en Lisette indruk heeft gemaakt, blijkt wel uit de vele bedevaartstochten die zijn gemaakt naar de eerdergenoemde bus. “Naar het schijnt zijn er zelfs mensen overleden tijdens hun tocht naar de bus”, vertelt Bertine. Het mag duidelijk zijn, het verhaal leeft en wellicht binnenkort ook in Meijel en omgeving.

Cast

“Het is echt een grote productie geworden. In totaliteit dragen meer dan honderd mensen bij aan dit stuk”, vertelt Lisette. Nadat de voorstelling in 2020 werd uitgesteld, zijn er enkele wisselingen binnen de cast geweest, maar het grootste gedeelte is ook nu weer hard aan het repeteren. “De meesten komen uit de gemeente Peel en Maas, maar we hebben ook enkele spelers uit Noord-Brabant”, voegt Bertine hier aan toe. Het rondkrijgen van de cast ging redelijk eenvoudig. “Allereerst heeft natuurlijk iedereen van de toneelvereniging, die dat wilde, een rol toebedeeld gekregen. Vervolgens hebben we via onze netwerken mensen van buitenaf gezocht om uiteindelijk alles rond te krijgen.” Daarnaast bestaat de cast niet enkel uit toneelspelers, integendeel. “We hebben geprobeerd om iedereen in zijn of haar kracht te laten terugkomen in de voorstelling. Dat betekent dat we dansers, muzikanten én acteurs hebben. Iedereen doet zo waar hij of zij goed in is.” 

Maar Bertine heeft ook de hulp ingeschakeld van enkele kunstenaars. "Beeldend kunstenaars, weer een ander genre van cultuur in vergelijking met dans, muziek en toneelspelen, wilden we een kans geven om iets voor de voorstelling te betekenen.” En dat is aardig gelukt, want sinds februari is er al de mogelijkheid om een expositie over ‘Ik ben Alexander’ te bewonderen in gemeenschapshuis D’n Binger. "Maar naast de expositie komt sommige kunst ook daadwerkelijk terug in het stuk”, geeft Bertine aan.

Eigen invulling

Voor de mensen die de film ‘Into the wild’ gezien hebben, zal er zeker wat herkenning zijn. "We gebruiken onder andere enkele nummers van Eddie Vedder, zoals dat ook in de film is gedaan. Maar ook een aantal andere nummers, zoals bijvoorbeeld van The Doors”, vertelt Lisette. Toch is de voorstelling compleet anders en dat komt door de eigen invulling van Bertine en Lisette. "We willen natuurlijk het verhaal van Chris vertellen, maar wel op onze manier. Onze visie op het verhaal geven en mensen aan het denken zetten.” En hoe mensen het stuk zullen ervaren zal voor iedereen anders zijn. "Verschillende mensen identificeren zich met verschillende karakters in het verhaal. Dat is ook wat we willen bewerkstelligen. Iedereen kijkt met een andere bril”, legt Bertine uit. 

Daarnaast is het ook niet enkel en alleen een theatervoorstelling. "We hebben dus al een expositie van verschillende kunstwerken die op een bepaalde manier betrekking hebben op het verhaal en we hebben tegenwoordig ook een podcast.” Genoeg manieren om het verhaal te leren kennen dus.

Op www.toneel-meijel.nl kunt u terecht voor meer informatie omtrent de voorstelling. “We hebben er allemaal zoveel zin in. Ik ben echt benieuwd hoe deze voorstelling gaat vallen bij iedereen”, sluit Bertine af.

Tekst en beeld: Casper Keijsers