Kessel krijgt bloemenweide met bijen- en vlinderoase

6 apr. 2023, 09:48 Algemeen
Afbeelding

Het Groenplatform Peel en Maas gaat in samenwerking met Plantencentrum Hendriks, Rabobank, IVN Helden en Dorpsoverleg Kessel een bloemenweide in Kessel realiseren. Een perceel van 6.000 vierkante meter bij de Scheutenbergweg wordt daarvoor gebruikt. Doel van de weide is om de biodiversiteit te versterken.

Volgens IVN Helden overleefde één op de vijf bijenvolken de winter van 2022-2023 niet. Ook de 350 soorten wilde bijen en hommels worden bedreigd en een aantal soorten zijn al verdwenen. Dat betekent in het voorjaar een probleem voor de bestuiving van bloemen, planten en bomen. Om daar wat tegen te doen, wordt er een bloemenweide gerealiseerd in Kessel. 

6.000 vierkante meter

Samen werd het plan gesmeed om 6.000 vierkante meter grond aan de Scheutenbergweg beschikbaar te maken voor een bloemenweide voor bijen en vlinders, voorzien met bijenkasten van Imkerij Drakenbijen uit Beesel. Ook worden er speciaal voor de wilde bijen nestplekken gemaakt.

Educatie basisscholen

Maar op dit veld gaat nog meer gebeuren. In de bloemenweide wordt ook een habitat gecreëerd voor muurhagedissen en vlinders en komt er een waterpoel als drinkplaats voor vogels, bijen en vlinders. Hiermee proberen de initiatiefnemers bij te dragen aan het versterken van de biodiversiteit in de bloemenweide. Dit willen de initiatiefnemers ook laten zien met een wandelpad door de bloemenweide. Samen met IVN Helden worden de basisscholen van Kessel en Kessel-Eik via een educatiedag betrokken bij dit project en zullen de kinderen meehelpen bij het inzaaien van de bloemen.

Voorbereiding

Voor de voorbereiding heeft de werkgroep nog wat handjes nodig. Op zaterdag 15 april vanaf 08.30 uur, bij de Scheutenbergweg, starten opruimwerkzaamheden.

Aanmelding hiervoor kan via info@dorpsoverlegkessel.nl