Ruim duizend inwoners Peel en Maas maakten in 2022 bezwaar tegen WOZ-waarde

4 apr 2023, 13:33 Algemeen
Afbeelding

Bij huizenbezitters viel eerder dit jaar de jaarlijkse brief met de waardering onroerende zaken (WOZ) op de deurmat. Voor velen was dat eventjes schrikken: de WOZ-waarde van de gemiddelde woning in Nederland is met 17 procent gestegen. De waardebepaling was in 2022 voor veel Nederlanders al reden om bezwaar te maken. Ook in gemeente Peel en Maas, waar 6,3 procent van de woningeigenaren afgelopen jaar bezwaar aantekende.


Daarmee scoren inwoners van Peel en Maas hoger dan het landelijk gemiddelde. Limburg blijkt sowieso koploper als het op bezwaar maken aankomt in 2022: in deze provincie werd liefst 31.200 keer verweer ingediend tegen de WOZ-waarde. Dat is 87,1 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. In Peel en Maas, waar bijna 19.000 woningen zijn, gaat het om bijna 1.200 huishoudens die bezwaar indienden. Daarmee scoorden inwoners van Peel en Maas gemiddeld, wanneer je het afzet tegen omringende gemeenten. Venlonaren spanden de kroon met bijna één op de tien woningeigenaren die bezwaar maakten. Horst aan de Maas bevindt zich aan de andere kant van het spectrum, daar werd in 2022 door slechts 2,7 procent van de woningbezitters bezwaar ingediend. Inwoners van gemeente Bergen zijn landelijk gezien koploper met 14,5 procent.

Beduidend hoger

De gemiddelde WOZ-waarde Peel en Maas lag in 2022 op 299.000 euro. Daarmee moest er door de bank genomen zo’n 410 euro onroerendezaakbelasting (OZB) worden afgetikt. Dit jaar ligt de WOZ-waarde beduidend hoger: de gemiddelde woningprijs in Peel en Maas gaat ruim voorbij de drie ton. Daarmee stijgt de OZB belasting gemiddeld naar iets meer dan 420 euro.

Niet per se nadelig

Nadat woningbezitters de brief met de WOZ-waarde van hun woning ontvingen, hadden zij zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Een hogere waarde hoeft echter niet per se nadelig te zijn, weet hypotheekexpert Marga Lankreijer. “Je kunt in aanmerking komen voor een lagere rente als de WOZ hoger is dan de huidige hypotheekwaarde. Dit kan niet bij Nationale Hypotheek Garantie (NHG), want daarvoor geldt al de laagste rente.” Zij verwacht dat het aantal bezwaren dit jaar hoger gaat uitvallen dan in 2022. “De WOZ voor dit jaar is gebaseerd op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. De huizenprijzen waren toen hoog, waardoor de WOZ nu ook flink stijgt. De verwachting is dat het aantal bezwaren dit jaar flink boven de 250.000 van vorig jaar zal uitkomen.” Inmiddels dalen huizenprijzen al een tijdje, maar dit is door de peildatum van 1 januari 2022 nog niet terug te zien in de WOZ-waardebepaling.

Bezwaar maken

In een eerder stadium verlaagden alle Limburgse gemeenten al de OZB, maar deze weegt niet op tegen de sterke WOZ-stijging. Onder de streep zijn woningeigenaren dit jaar iets meer kwijt aan OZB dan een jaar eerder. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kon binnen zes weken na dagtekening van de brief en is mogelijk bij de gemeente, of met hulp van een commercieel bureau. Bezwaar maken was in beide gevallen gratis, maar de gemeente draait op voor de kosten wanneer het bezwaar wordt gemaakt door een zogeheten no cure, no pay-bureau. Deze kosten worden uiteindelijk doorgerekend in de belastingtarieven. In Peel en Maas is de uiterste datum om bezwaar te maken inmiddels verstreken, deze lag op woensdag 29 maart.