Maasbree wacht al vijf jaar op realisatie hondenspeelveld

16 mrt. 2023, 11:00 Algemeen
Afbeelding

Overal in Maasbree geldt een aanlijnplicht voor honden. Er zijn geen hondenspeelvelden of losloopgebieden op wandelafstand van Maasbree. Daarom heeft een groep van vijf inwoners het initiatief genomen voor een hondenspeelveld in Maasbree. Het vinden van een geschikte locatie blijkt echter moeilijk.

Hondenbezitters Pia Coopmans en Dore Trepels trokken vijf jaar geleden aan de bel bij de gemeente: ze wilden namelijk in Maasbree een hondenspeelveld realiseren. Volgens de dames zijn er wel genoeg speeltuinen voor kinderen in het dorp, maar kunnen honden nergens los rennen. De vraag was echter op welke locatie dit zou kunnen. 

De gemeente stuurde hen in het kader van zelfsturing terug naar huis met de opdracht om dat zelf te onderzoeken. “De Schorweg is aan de orde geweest, maar die plek is te gevaarlijk en heeft geen parkeergelegenheid. Daarna hebben we locatie de Alsem bekeken, maar op die plek heeft een omwonende bezwaar gemaakt. Dat gold ook voor Klaverstraat/Korte Heide. Toen hebben we geïnformeerd naar de locatie Heeske bij Driessen, maar het bestemmingsplan liet een hondenspeelveld daar niet toe. We zijn dus van het kastje naar de muur gestuurd”, geeft Pia aan.

Natuurlijk hekwerk

Momenteel ligt het plan op tafel om bij de ingang van het dorpsbos een veld te realiseren. Die locatie is volgens de dames nog net centraal genoeg voor alle inwoners. “In de omgeving ligt één huis en de eigenaren daarvan bezitten zelf een hond. Ze waren dus positief over het plan”, vertelt Dore. 

Pia en Dore hebben een veld op het oog van 15 meter lang en 8 meter breed. Daar omheen zal een natuurlijk hekwerk worden geplaatst. “We zoeken nog sponsoren die een bijdrage willen doen voor de aanschaf van het hek. We hebben van de gemeente de toezegging gehad dat zij de prullenbakken plaatst”, aldus Pia. 

De verantwoordelijkheid van het onderhoud van het speelveld ligt bij de initiatiefnemers zelf. Ook willen ze goede afspraken maken met de buurt rond het speelveld. “De bedoeling is dat er daarnaast bij de ingang van het speelveld een bord komt met regels. In totaal zitten de geschatte kosten rond 3.000 euro”, geeft Pia aan.

Sociaal aspect

De bal ligt nu dus bij de gemeente. Dore: “We hopen snel goedkeuring te krijgen van de gemeente, er is namelijk echt behoefte aan een plek voor honden. We spreken regelmatig tijdens het wandelen andere hondenbezitters. Een hondenspeelveld heeft ook een sociale functie. Het is een plek waar mensen elkaar dagelijks ontmoeten.”