Noord-Limburg werkt aan een betere luchtkwaliteit

9 mrt 2023, 10:07 Algemeen
Afbeelding

De gemeenten Peel en Maas, Horst aan de Maas en Venray en de provincie Limburg organiseren op woensdag 22 maart de informatiebijeenkomst Grenzeloos Meten. De bijeenkomst is voor iedereen die meer wil weten over de luchtkwaliteit in de regio én wil bijdragen om dit beter in kaart te gaan brengen. De bijeenkomst vindt plaats om 19.00 uur in de Turfhoeve aan de Midden Peelweg 1 in Sevenum.

Peel en Maas, Horst aan de Maas en Venray en provincie Limburg gaan samen één regionaal meetnetwerk inrichten. Met dit regionale netwerk wordt het mogelijk om meer inzicht te krijgen in de lokale luchtkwaliteit. Het meten van fijnstof en geur staat in dit project centraal. Met Grenzeloos Meten zetten de gemeenten volgens wethouder Rob Wanten de eerste stappen naar een regionaal dekkend meetnetwerk. “Hiermee krijgen ze een beter beeld van de werkelijke luchtkwaliteit en kunnen er betere keuzes worden gemaakt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het inzicht in de lokale luchtkwaliteit maakt het mogelijk om het beleid beter af te stemmen op de omgeving”, aldus de wethouder.

Fijnstofmeters bij inwoners en ondernemers

Verspreid over de drie gemeenten komen fijnstofsensoren die drie jaar meten. De gemeenten zijn op zoek naar inwoners én ondernemers die willen deelnemen aan het meetnetwerk. De deelnemers krijgen een sensor in de tuin om ter plekke fijnstof te meten. De regio streeft daarbij naar een gelijke verdeling van de meetpunten.

Bijeenkomst

Inwoners en ondernemers die meer willen weten over het project Grenzeloos Meten, of interesse hebben in meetapparatuur voor fijnstof, kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 22 maart in de Turfhoeve (Midden Peelweg 1, 5975 MZ Sevenum). De inloop is vanaf 19.00 uur, het inhoudelijke programma start om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Aanmelden is mogelijk tot en met maandag 20 maart via www.horstaandemaas.nl/startbijeenkomst