Wel of niet stemmen? Inwoners van Peel en Maas spreken zich uit

8 mrt. 2023, 15:29 Algemeen
Afbeelding

Alle Nederlandse stemgerechtigden mogen woensdag 15 maart weer naar de stembus.

Het rode potlood mag deze keer ter hand worden genomen om een stem uit te brengen tijdens zowel de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Echter zijn in gemeente Peel en Maas de meningen over de invloed van de keuze in het stemhokje uiteenlopend.

 Gerti Wilems - Panningen

“Ja, ik ga zeker stemmen”, is de eerste reactie van Gerti. Ze is altijd bewust met de verkiezingen bezig en vindt het belangrijk om haar stem te laten horen. Op het politieke spectrum richt Gerti zich tegenwoordig op de linkerkant. “Natuur, klimaat en duurzaamheid zijn voor mij wezenlijke speerpunten waar meer aandacht naartoe moet. Het huidige kabinet is daar te langzaam in.” Hoewel Gerti goed in kaart heeft welke onderwerpen voor haar belangrijk zijn, is ze er nog niet helemaal uit op welke specifieke partij ze gaat stemmen. “Er zijn meer opties. Ik moet me nog een keer goed verdiepen in de verschillen, maar het wordt in ieder geval een partij die zich net zoveel bekommert over het klimaat als ik.”

Rowdy Peters - Helden

“Nee, ik ga niet stemmen”, aldus Rowdy over de Provinciale Statenverkiezingen. “Ik heb eigenlijk geen idee waar ik op zou moeten stemmen.” Ook een stemwijzer invullen of het kijken van debatten zijn niet aan Rowdy besteed. “Buiten het feit dat ik geen idee heb, interesseert de politiek me ook gewoon niet zo.” Desondanks heeft Rowdy andere jaren wel gestemd, weliswaar met name op advies van zijn ouders. “Vroeger had ik het er met mijn ouders nog wel eens over en dan stemde ik vaak op hun advies, maar nu is dat niet meer aan de orde.”

Annie Huijs - Panningen

“Het is belangrijk om je stem te laten horen”, vertelt Annie over haar keuze om wel te gaan stemmen. “Als je inspraak wilt, dan moet je stemmen en je mening geven. Zo niet, dan moet je achteraf ook niet klagen dat het allemaal niet goed is”, aldus Annie over het gebruikmaken van je kiesrecht. Annie gaat dus zeker stemmen, maar op welke partij en kandidaat weet ze nog niet zeker. “Mijn man houdt alles heel goed bij en dan laat ik me vervolgens door hem informeren.” Toch blijft Annie wel bij haar eigen mening. “Ik luister naar het advies van mijn man, maar soms zijn we het ook gewoon niet eens en dan trek ik mijn eigen plan.” Naast de Provinciale Statenverkiezing gaat Annie ook haar stem uitbrengen tijdens de Waterschapsverkiezingen, al moet ze zich naar eigen zeggen nog wel wat meer in die keuze verdiepen.

Mieke Smeets-Beelen - Beringe

“Ik ga zeker stemmen, anders heb ik ook niets te zeggen”, vertelt Mieke kraakhelder over haar keuze. “Als je niet stemt, dan heb je daarna ook geen recht van spreken als je iets niet goed vindt gaan”, voegt ze daar nog aan toe. Haar keuze heeft Mieke echter nog niet gemaakt. “Ik ben geen fan van de politieke debatten op televisie. Ik ga deze week de programma’s van een paar partijen doornemen en op basis daarvan ga ik mijn keuze maken.“ Naast het politieke programma vindt Mieke het ook belangrijk om op iemand te stemmen die ze kent. “Ik vind het fijn om op een gezicht te stemmen dat ik ook enigszins ken, iemand uit de regio. Zo iemand weet dan ook goed wat hier speelt.”

Sjra Naus - Kessel

“Ik twijfel nog sterk of ik ga stemmen”, vertelt Sjra over het wel of niet uitbrengen van zijn stem. “Ik ben in de laatste jaren het vertrouwen in de politiek een beetje verloren. Dus dan denk ik ‘wat voor zin heeft het nog om te stemmen.’” Ondanks dat Sjra dus nog flink twijfelt, vindt hij het kijken van debatten wel interessant. “Ik heb altijd gestemd en de debatten vind ik een goede manier om te bepalen op wie ik moet stemmen.” De debatten zijn dus wel aan Sjra besteed, maar een stemwijzer ziet hij zichzelf niet invullen. Wat uiteindelijk de doorslag gaat geven of Sjra wel of niet gaat stemmen laat hij in het midden. “Ik moet deze week nog even goed nadenken over wat ik ga doen.”

Wim van Vulpen - Panningen

“Iedere stem telt”, zegt Wim meteen over zijn keuze om wel of niet te stemmen. “En als je niet stemt, verandert ook zeker niets”, voegt hij hier nog aan toe. Op wie Wim gaat stemmen daar is hij nog niet helemaal uit, maar de het liefst op iemand uit Panningen. “Ik stem graag op iemand die ik ken, want dan weet ik ook écht op wie ik stem.” Daarnaast gaat Wim ook stemmen tijdens de Waterschapsverkiezingen, al is hij daar iets minder in geïnteresseerd. “Het is toch tegelijkertijd, dus dat doen we in een moeite door. Maar ik moet me hier nog wel wat verder in verdiepen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding