Sjonny Braga Bots uit Panningen

11 mrt 2023, 15:15 Geplukt
Afbeelding

Als geboren en getogen Braziliaan zette Sjonny op 8-jarige leeftijd voet op Nederlandse bodem. Samen met zijn Nederlandse vader, Braziliaanse moeder, zus en broertje liet hij Brazilië achter zich om een leven op te bouwen in Europa. In de eerste jaren keek Sjonny zijn ogen uit over het grote verschil met zijn moederland, maar inmiddels is hij zo genesteld in Panningen dat zelfs een Limburgse tongval niet meer ontbreekt. Bewapend met zijn gitaar en creatieve geest is hij erop gebrand om furore te maken in de muziekindustrie als singer-songwriter. Deze week wordt Sjonny Braga Bots (20) geplukt.

Sjonny was nog maar een kleine jongen toen hij samen met zijn gezin de grote reis maakte over de Atlantische Oceaan. Toch weet hij nog veel over zijn jeugd in Brazilië. “Eigenlijk was mijn tijd in Brazilië een top tijd. De eerste jaren woonden we in een redelijk groot huis, waarna we op mijn 6e introkken bij mijn opa en oma”, vertelt Sjonny over zijn jeugd. Waarom ze destijds precies verhuisden, weet hij niet meer, maar ook bij zijn opa en oma had Sjonny het erg naar zijn zin. “Ik had daar een aapje als huisdier, Joey. Mijn oma had hem van een vriend gekregen en ik mocht hem verzorgen. We aten zelfs samen watermeloen op de veranda”, vertelt hij over zijn niet alledaagse huisdier in die tijd. Hoewel hij het dus erg naar zijn zin had in Brazilië, zag hij ook de andere kant van de medaille. “Ondanks dat wij in de eerste jaren een groot huis hadden, woonden we wel in een gevaarlijke en arme buurt. Onze buurvrouw had bijvoorbeeld een zelfgemaakt huis van hardmodder.” De gevaarlijke omgeving en armoede was voor Sjonny’s ouders dan ook de reden om de kinderen een betere en veiligere toekomst in Europa te bieden.\

Oversteek naar Nederland

De vliegtickets werden geboekt en familie Braga Bots zette koers richting de andere kant van de oceaan. “Ik vond het spannend, maar had geen idee wat ik moest verwachten”, vertelt Sjonny over het moment dat ze de overstap maakten naar Nederland. In Brazilië had hij wel eens films over Amerika en Europa gezien, maar buiten dat wist hij er helemaal niets vanaf. Desondanks stond Sjonny niet negatief tegenover de immigratie naar Nederland. “Natuurlijk moest ik mijn vriendjes in Brazilië achterlaten, maar ik was pas 8 jaar en ik was en ben nog altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen, dus ik vond het eigenlijk wel spannend in de positieve zin van het woord.” Aangekomen in Nederland settelde het gezin zich in een woning net buiten Panningen, waar Sjonny ook zijn schoolcarrière vervolgde. “Ik werd in groep 5 meteen in het diepe gegooid. Ik kon geen Nederlands en nagenoeg geen Engels, dus mijn strategie werd om mensen na te apen. Zodoende pakte ik al snel de woorden ‘ja’ en ‘nee’ op, waarmee ik vervolgens willekeurig vragen ging beantwoorden. Ik had namelijk geen idee wat mij gevraagd werd.” Gelukkig duurde het niet lang voordat Sjonny ook andere woorden ging begrijpen en werd hij de Nederlandse taal vlot machtig. Al was dat niet persé nodig om veel vriendjes en vriendinnetjes te maken. “De kinderen op school vonden het wel leuk, een Braziliaan in de klas, dus ik had al snel met veel andere kinderen contact.”

Typisch Nederlands

Inmiddels woont Sjonny zo’n twaalf jaar in Nederland en in die tijd heeft hij zijn ogen flink uitgekeken. “In 2012 maakte ik kennis met het fenomeen ‘sneeuw’. Ik had het natuurlijk wel eens op televisie gezien, maar nu kon ik het voor het eerst ook daadwerkelijk voelen. Samen met mijn broertje stormde ik meteen naar buiten om een sneeuwballengevecht te houden. Ik vond het helemaal geweldig om sneeuw nu eens in het echt te ervaren.” Naast deze klimaatgerelateerde verschillen vielen Sjonny ook nog wat andere verschillen op. “Jullie eten hier belachelijk veel brood. In Brazilië at ik ook af en toe brood, maar niet, zoals hier, de hele dag door. Maar ja, toen ik naar de Nederlandse school ging, nam ik deze traditie natuurlijk wel over en ging ik ook braaf met een lunchpakketje naar school.” Maar ook op het gebied van transport is er een groot verschil met Brazilië. “Wij hadden vroeger geen fietsen. We verplaatsten ons te voet, met de auto of met het openbaar vervoer. Hier in Nederland heeft ieder huishouden wel een fiets.” Ook deze traditie heeft Sjonny overgenomen, maar gelukkig zijn er ook nog Braziliaanse gewoontes die hij tot op de dag van vandaag volhoudt. “In Nederland dineert men meestal tussen 16.30 en 19.00 uur. Bij ons starten we op z’n vroegst juist pas om 19.00 uur.”

Muziek

Wat Sjonny ook uit Brazilië heeft meegenomen naar Nederland is zijn liefde voor muziek. Als 5-jarig jongetje keek hij al samen met zijn zus naar MTV. “Ik was groot fan van Beyoncé, Jay-Z en The Blacked Eyed Peas. Samen met mijn zus zongen we dan altijd mee, al had ik geen enkel idee wat ze zongen. Er klopte dan ook niet veel van, maar mijn passie voor muziek werd hier wel geboren.” Uiteindelijk duurde het nog wel een tijdje voordat Sjonny ook echt iets met muziek besloot te doen. “In 2020, toen iedereen binnen zat vanwege corona, dacht ik ‘ik vind muziek heel tof, waarom ga ik er niet iets mee doen?’. Ik kocht een gitaar en leerde mezelf met behulp van het internet de eerste kneepjes van het gitaarspelen.” Vervolgens startte hij al snel het akoestische duo ‘SideWalk’ samen met Joep Joosten, collega en tevens broer van een oud klasgenoot van Sjonny. Samen hebben ze al verschillende optredens mogen geven en mede hierdoor werd Sjonny’s passie voor muziek groter en groter. Inmiddels maakt hij nu ook deel uit van twee bands, ‘Brand New Riot’ en ‘Right Back’. Samen met de laatstgenoemde band heeft Sjonny verschillende nummers geschreven, iets waar hij graag mee doorgaat. “Over een maandje hoor ik of ik word toegelaten op de Rockacademie in Tilburg. Ik heb me ingeschreven voor de richting ‘songwriting’, waarvoor ik drie eigen nummers moest aanleveren.”

Het schrijven van nummers vindt Sjonny het allerleukst. “Meestal schrijf ik eerst de tekst en verzin ik vervolgens een melodie eromheen. De lyrics vind ik dan ook het belangrijkst, want ik schrijf graag diepgaande nummers“, vertelt hij over zijn creatieve werkwijze. Mocht de Rockacademie hem onverhoopt niet toelaten, dan blijft hij zich toch focussen op muziek. “Ik zit in mijn laatste jaar van de opleiding transport en logistiek manager. Deze wil ik graag afronden, maar daarna zou ik het liefst volledig doorgaan in de muziek.”

Rebelse puber

Hoewel Sjonny inmiddels zijn passie heeft gevonden in muziek was hij enkele jaren geleden de weg een beetje kwijt. Als nieuwsgierige puber maakte hij namelijk niet altijd de beste keuzes. Van bijna verdrinken tijdens het zwemmend overstekken van de Maas tot drugs en feesten, het was naar eigen zeggen niet de beste tijd uit Sjonny’s leven. Maar deze tijd heeft hem in zekere zin ook geholpen. “De laatste jaren heb ik me gefocust op mijn persoonlijke ontwikkeling. En als je weet waar je vandaan komt, dan wil je alleen maar verder omhoog. Ik wil een inspiratie zijn voor anderen.” Wat hem hierbij ook helpt is het geloof. “In Brazilië ben ik gedoopt, maar in mijn eerste jaren in Nederland kwam er zoveel op mij af dat het geloof een beetje uit mijn leven verdween. Inmiddels is het weer helemaal terug, lees ik fanatiek de Bijbel én probeer ik twee keer in de maand met een vriend naar de zondagsmis te gaan.”

Toekomst

Buiten het zich persoonlijk verder ontwikkelen en carrière maken in de muziek, lijkt het Sjonny ook nog ontzettend leuk om de wereld rond te reizen. “Mijn vader was een wereldreiziger en zijn verhalen hebben bij mij wel een vuurtje aangewakkerd. Ik sta van nature al open voor nieuwe dingen, dus ik zou graag nog andere culturen, keukens en naturen over de hele wereld willen ervaren.” Mede hierdoor ziet Sjonny zich niet zijn hele leven in Nederland wonen, maar per se vertrekken hoeft van hem ook niet. “Ik heb geen uitgestippeld plan. Ik kijk wat er op mijn pad komt en op basis daarvan zet ik mijn volgende stappen. Het enige wat ik zeker weet, is dat muziek daar hoe dan ook een rol in gaat spelen.”