Jos Versteegen werd de eerste carnavalsprins van Dubai

wo 8 mrt., 15:08 Algemeen

Jos Versteegen is vorige week prins geworden. Niet in Grashoek, waar hij vandaan komt, maar in Dubai waar hij al dertien jaar woont. Samen met andere Nederlanders vierde hij één week na carnaval in Nederland een carnavalsfeestje. DJ Admin uit Roermond was speciaal voor hen naar Dubai gevlogen om de muziek te verzorgen.

In 2010 vertrok Jos voor werk naar Dubai. Momenteel runt hij daar zijn eigen technisch adviesbureau in olie en gasinstallaties. “Ik was 21 jaar toen ik uit Grashoek vertrok om in Dubai te gaan werken. Het was nooit eerder in mij opgekomen om prins te worden in Grashoek. Ik was vooral bezig met carnavalswagens bouwen en volop carnaval vieren. Dat zit wel echt in mijn bloed.”

Dat Jos geen carnaval kon vieren in Dubai, bleef altijd knagen. Steevast stond rond carnaval L1 aan en werd er in huize Versteegen carnavalsmuziek geluisterd. Toen hij na een tijd gelijkgestemden vond in Dubai werden de eerste carnavalsplannen gesmeed. “In de beginjaren heb ik via de Nederlandse community verschillende mensen leren kennen. Daar zaten ook Limburgse bij. Het enige nadeel is dat er in Dubai veel expats wonen die na een bepaalde periode weer verhuizen. Mensen komen en gaan. Meerdere keren werd er gezegd dat we rond de 11 van de 11e wat moesten organiseren, maar nooit werd er door iemand met de vuist op tafel geslagen en werd het feest daadwerkelijk georganiseerd.”

Het idee bleef een paar jaar in de groep hangen, maar toen de coronalockdown werd opgeheven, werd er eindelijk daad bij woord gevoegd. “Door corona kon er enige tijd niks georganiseerd worden. Ruim voor de 11 van de 11e vonden wij het tijd voor een feestje en daarom besloten we door te pakken. We hebben een raad van vijf gevormd met Limburgers, Brabanders en een meisje uit Zeeland. Toen ik in Nederland op bezoek was, ging ik bij de winkel van Geer van der Veer in Venlo langs om prijzen op te vragen van een prinsenmantel, steken en carnavalsversiering. Uiteindelijk hebben we de kosten voor het feest verdeeld over de zes mensen uit de organisatie. De locatie is ons geschonken, omdat de vrouw van de hoteleigenaar uit Gulpen afkomstig was.”

Het weekend na carnaval was het dan zo ver: 25 februari werd er carnaval gevierd in Dubai en Jos Versteegen tot prins gekroond. Tachtig mensen waren daarbij aanwezig. “Dj Admin is vanuit Roermond naar ons toegevlogen om plaatjes te draaien. Het was een geslaagd feestje, iedereen kwam verkleed. Toen ik de volgende dag wakker werd, stroomden de appjes binnen. Mensen bedankten me voor de geweldige avond en hopen dat er een vervolg aan het idee wordt gegeven. We gaan deze week evalueren, maar we hebben al voorzichtig tegen elkaar uitgesproken dat er een vervolg komt. Als we budget hebben en genoeg sponsoren kunnen vinden, willen we Limburgse artiesten benaderen voor optredens. We gaan kijken wat er mogelijk is.”

Het was al eerder bekend dat Jos prins zou worden. Als de carnavalsavond een vervolg krijgt, wil de organisatie de prins geheim houden. “In januari volgt er dan een feestje en wordt de prins bekendgemaakt. We zullen zien wie we daar zo gek voor krijgen. Carnaval moet in je bloed zitten en we zoeken iemand die het feestje kan aanzwengelen. We hebben al een aantal mensen in het vizier, maar het kan zomaar zijn dat deze volgend jaar niet meer in Dubai wonen. Mochten we nu echt niemand kunnen vinden, dan wijken we af van de tradities en offer ik me op om nog één keer de steek te dragen. Het gaat erom dat we plezier hebben.”

Tekst: Jeanine Hendriks