Realisatie dorpsontmoetingsplein Koningslust een stap dichterbij

9 feb 2023, 10:11 Algemeen
Afbeelding

Een ontmoetingsplein waar jong en oud samenkomen, dat is waar de Werkgroep Herinrichting Kern Koningslust naar streeft. Dat plein moet herrijzen in het gebied tussen de oude en nieuwe basisschool. Inmiddels is 80 procent van de financiën rond en kan naar verwachting in de zomer de schop in de grond.

De inwoners van Koningslust willen een bruisende kern, waar ontmoeten het uitgangspunt is. Door de verhuizing van basisschool de Avonturier naar De Sprunk is ook de behoefte ontstaan aan een uitdagende buitenruimte. Bij de nieuwbouw van de school is er geen schoolplein gerealiseerd vanwege plaatsgebrek en daar wil de Werkgroep Herinrichting Kern Koningslust op inspringen door het tussenliggende gebied anders in te richten. De werkgroep heeft een plein voor ogen waar enerzijds ontmoeten centraal staat in een groene omgeving en anderzijds spelen een belangrijk element is. Het gaat om een gebied van 3.200 vierkante meter, legt kartrekker Floss van Gorkum uit.

Geluid

Voordat er een concreet ontwerp op tafel lag, is de werkgroep eerst in gesprek gegaan met met alle belanghebbenden in het gebied. Denk daarbij onder andere aan de school, beheerders van De Sprunk, de direct omwonenden en jeugd en de ouderen in het dorp. “Uit deze gesprekken is gebleken dat de school behoefte heeft aan een groen schoolplein met meer bomen, zodat er voldoende schaduw ontstaat. Ook zijn de wensen uitgesproken om natuurlijke elementen te gebruiken op het plein en dat er een goed afwateringssysteem wordt aangelegd.” De direct aanwonenden hebben daarnaast kenbaar gemaakt dat ze ook rust in het gebied willen hebben. “Voorheen heeft de jongerenontmoetingsplaats (JOP) tot veel overlast geleid en is er weerstand ontstaan. Nu is het grasveld vrij open, waardoor het geluid tegen de woningen weerkaatst en er een galm ontstaat. We willen daarom het gebied, dat grenst aan de woningen, groen en geschikt maken voor kinderen die tot rust willen komen en zichzelf willen terugtrekken. Op deze plek hebben we hutten, klim- en klauterelementen, een doolhof en een pluktuin voor ogen.” Het gebied voor de entree van basisschool de Avonturier is bedoeld voor de actieve kinderen, legt Van Gorkum uit. Deze ruimte is betegeld waar de kinderen straks kunnen fietsen, rennen of voetballen.

Jong en oud

Er is ook nadrukkelijk naar de behoeftes van ouderen gekeken. Zij gaven eerder aan graag samen te willen komen. “In het groene gebied zullen daarom zitbankjes te vinden zijn. Daarnaast nodigt de geplande inrichting uit om jong en oud samen te laten komen, zodat er meer interactie tussen hen ontstaat. Ook is in het ontwerp een podium en een buitenleslokaal getekend, die door iedereen uit het dorp gebruikt kunnen worden. De realisatie van het ontmoetingsplein wordt nu door de werkgroep voorbereid. Omdat het om openbare ruimte gaat, zal het beheer in samenspraak tussen gemeente, Stichting Prisma en de inwoners van het dorp worden opgepakt. Daarnaast gaat het dorp nog op zoek naar een goede naam voor het plein. Deze moet nog bedacht worden.”

Subsidie

Volgens Van Gorkum gaat het met de financiën voortvarend. Naar schatting gaat het project ruim één ton kosten, maar inmiddels is 80 procent van de begrootte kosten gedekt. “Voor de financiering hebben we onder andere subsidie ontvangen van de provincie en uit het fonds van de Egchelse Heide. Ook de gemeente en stichting Prisma dragen hun steentje bij aan het realiseren van het plan. Daarnaast hebben we verschillende fondsen aangeschreven die een bijdrage doen aan maatschappelijke projecten. De school heeft ook een kerstwandeling georganiseerd en knutselwerkjes verkocht op de markt en we hebben meegedaan aan de spek de kas-actie van de Jumbo. Wellicht wordt er nog een sponsorloop georganiseerd om extra geld op te halen.”

Het streven is om in de zomer de eerste schop in de grond te zetten. Of dat daadwerkelijk gaat lukken, is volgens Van Gorkum ook afhankelijk van de aanbesteding en aannemer.