Jongeren Peel en Maas geven woonomgeving een 8

do 4 apr, 15:41 Jongeren
Afbeelding

De gemeente Peel en Maas vindt de mentale gezondheid van jongeren in Peel en Maas belangrijk. Om te weten wat jongeren nodig hebben om mentaal fit te zijn, is in 2023 een vragenlijst afgenomen onder leerlingen van het Bouwens en het Buurtcollege Maas en Peel. De vragenlijst is ingevuld door 695 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar.

Omdat de depressies en mentale klachten bij jeugd een thema is dat vaak in het nieuws komt en er ook in Peel en Maas over gesproken wordt, wilde gemeente Peel en Maas weten hoe het met de jongeren in de gemeente gaat. Daarom organiseerde de gemeente een een fysieke bijeenkomst waarin er gepraat werd over dit thema en zette de gemeente een vragenlijst uit onder de jongeren.

Met het overgrote deel van de jongeren in Peel en Maas gaat het goed, blijkt uit de resultaten van het onderzoek. Ze voelen zich gelukkig. Familie en vrienden zijn heel belangrijk voor jongeren. Jongeren hebben behoefte om elkaar te ontmoeten. Daarnaast vinden ze sporten belangrijk. Een hele kleine groep voelt zich niet gelukkig. Deze groep heeft te maken met pesten of voelt zich eenzaam. Meer vrienden en aansluiting bij klasgenoten wordt door deze jongeren gezien als een mogelijke oplossing. Het merendeel van jongeren in Peel en Maas is positief over hun woonomgeving geeft hun eigen dorp een 8.

Animaties

Samen met enkele leerlingen van het Bouwens en Buurtcollege is nagedacht hoe de resultaten van dit onderzoek het beste gedeeld kunnen worden met de jongeren zelf. Samen met deze leerlingen is gekozen voor animaties. Deze leerlingen en hun begeleiders zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van de animaties. Er worden drie animaties gemaakt, waarin de resultaten van de vragenlijst zijn verwerkt. De eerste animatie ‘jouw geluksgevoel’ werd donderdag 27 maart via sociale media gedeeld met de leerlingen.