Hans Driessen van Multifunctioneel Centrum De Engelbewaarder

vr 27 okt., 10:15 Vrijwillig in de spotlights
Afbeelding

Ze zijn het cement van de samenleving: de duizenden verenigings- en clubmensen, die zich het hele jaar door belangeloos inzetten. Veelal opereren ze op de achtergrond. Vaak zijn ze onzichtbaar, maar altijd onmisbaar. HALLO Peel en Maas richt de schijnwerper op deze vrijwilligers, waarvan iedere club, stichting en vereniging er eigenlijk te weinig heeft. Wie zijn deze mensen en waarom zetten ze zich belangeloos in? Deze week vertelt Hans Driessen, als vrijwilliger al tien jaar actief binnen het bestuur van Multifunctioneel Centrum De Engelbewaarder in Baarlo, over zijn taken en drijfveren.

Bijna duizend euro. Om precies te zijn 993,05. Dat prijkt op de cheque die MFC De Engelbewaarder enkele weken geleden mocht ontvangen uit handen van de Rabobank, in het kader van de ClubSupport actie. “Het hoogste bedrag van heel Baarlo”, vertelt Hans met gepaste trots. Als secretaris is hij sinds de start bestuurlijk betrokken bij de plek waar sinds 2015 dorpsgenoten samenkomen. “Het is echt dé ontmoetingsplek van het dorp geworden. Van, voor en door Baarlonaren.”

Leegstand

De Engelbewaarder heeft een lange geschiedenis. Sinds 1957 neemt het opvallende gebouw een prominente plek in binnen Baarlo. Honderden zetten er hun eerste stappen in het kleuter- en basisonderwijs. In het voorjaar van 2005 kwam het gebouw echter zonder gebruiker te zitten. Een leegstand die bijna tien jaar zou duren, was het gevolg. “In eerste instantie werd er gesproken over sloop. Dat zou enorm jammer zijn geweest van dit gezichtsbepalende pand. In 2013 werd gestart met de renovatie, toen duidelijk was dat het een multifunctionele accommodatie zou worden”, vertelt Hans. Op het moment dat sloop dreigde, besloten een aantal Baarlonaren zich te verenigen voor behoud van De Engelbewaarder. “Dit markante gebouw moest behouden blijven.”

Tot eigen verbazing

Een beetje tot zijn eigen verbazing werd Hans gevraagd om zich bij hen aan te sluiten. “Ze zochten een aantal ‘jongere mensen’ dat samen een bestuur wilde vormen om de Engelbewaarder als MFC van de grond te krijgen”, legt hij uit. “Hoewel ik in het dagelijks leven iets compleet anders doe - ik ben ketenmanager bij BASF Nunhems - zagen ze in mij een geschikte toevoeging”, vertelt hij. Als secretaris van het vierkoppige bestuur, pakte hij een heel andere rol dan die hij normaal onder werktijd heeft. “We hadden bij de opstart te maken met verschillende belanghebbenden. Gemeente en Wonen Limburg bijvoorbeeld, maar ook verenigingen en instanties die graag gebruik wilden maken van dit gebouw. Als bestuur waren we de verbindende factor tussen de verschillende partijen.”

Priklocatie

Een rol die betekende dat Hans actief werd binnen het sociaal domein. “Dat was voor mij persoonlijk de belangrijkste drijfveer. De uitdaging die het mee zich meebracht en de kans om als mens compleet andere competenties te ontdekken en ontwikkelen”, blikt hij terug. Toch is hij de eerste om zijn eigen rol te bagatelliseren. “Ik noem mezelf niet echt een vrijwilliger, al ben ik dat natuurlijk wel. Er zijn hier in totaal bijna honderd vrijwilligers actief, waarvan het grootste deel ‘op de vloer’. Die zijn van enorm groot belang voor de activiteiten binnen De Engelbewaarder”, legt hij uit. Die activiteiten bestaan onder andere uit de huisvesting van de bibliotheek, verhuur van vergaderruimtes, een priklocatie van VieCuri en ook een huiskamer waar eenieder die dat wil binnen kan lopen.

Biljarten en kaarten

Nu mensen volop worden gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, neemt een plek als De Engelbewaarder een prominente rol in binnen de gemeenschap. Dat is in Baarlo niet anders. “Mensen lopen hier binnen om te biljarten, kaarten of een kop koffie te drinken. Om elkaar te ontmoeten. We hebben geen commerciële horecafunctie, waarmee we een uitzondering vormen op soortgelijke initiatieven binnen de gemeente.” Inkomsten worden dan ook gegenereerd uit andere bronnen. “Als bestuur is het één van onze taken om te zorgen dat de exploitatie en financiën op elkaar worden afgestemd. Vooral tijdens de opstartfase waren we druk met fondsenwerving. We willen niet alleen maar ons handje ophouden bij de gemeente. Als secretaris specifiek houd ik me onder andere bezig met het optuigen van de administratie rondom bijvoorbeeld verduurzamingsprojecten”, is Hans bescheiden. Dat siert hem, maar toch is Susan Janssen, actief binnen de werkgroep vrijwilligers van de dorpsontmoeting, duidelijk over zijn rol als vrijwilliger: “Hans is breed inzetbaar, een onmisbare schakel en hij verdient het om in het zonnetje gezet te worden.”

Aanwas van onderuit

Terwijl bezoekers het MFC binnendruppelen, op zoek naar een kopje koffie of een gezellig gesprek, snijdt Hans een puntje van zorgen aan. “Er zijn bijna honderd vrijwilligers die zorgen dat MFC De Engelbewaarder de plek kan zijn waar veel Baarlonaren graag komen. Een groot deel van die vrijwilligers is echter van pensioengerechtigde leeftijd. Aanwas van onderuit is er soms te weinig. We proberen wel van alles op dat vlak, en dat blijft ook in ontwikkeling”, vertelt hij. Bijna tien jaar na de opening van het MFC, weten vele gebruikers de weg naar De Engelbewaarder blindelings te vinden. Van kookgroepjes die in de professionele keuken in het pand de lekkerste gerechten maken, tot ouderen die simpelweg op zoek zijn naar het gevoel en de sfeer die horen bij de gezellige woonkamer. Het open karakter van het MFC is iets waar onder andere het bestuur voor verantwoordelijk is geweest. Of, zoals in het geval van Hans, nog altijd verantwoordelijk is. En waarschijnlijk ook nog wel eventjes blijft. “Nee, ik heb zeker geen concrete plannen om te stoppen. Mocht er een waardige vervanger voor me zijn, dan houden we die optie wel altijd open, maar dan ga ik mijn vrijwillige inzet gewoon op een ander vlak inzetten.”

Tot die tijd waarderen veel Baarlonaren in ieder geval de belangeloze inzet van Hans en al die andere vrijwilligers. Daar is de cheque van de Rabobank één van de bewijzen van. 

Tekst: Jelle van Hees

Een onmisbare vrijwilliger binnen uw vereniging of stichting opgeven voor deze rubriek? Stuur een e-mail naar redactie@hallopeelenmaas.nl onder vermelding van ‘Vrijwillig in de spotlights’