Eddy Joosten van vv Helden

5 okt 2023, 11:02 Vrijwillig in de spotlights
Afbeelding

Ze zijn het cement van de samenleving: de duizenden verenigings- en clubmensen, die zich het hele jaar door belangeloos inzetten. Veelal opereren ze op de achtergrond. Vaak zijn ze onzichtbaar, maar altijd onmisbaar. HALLO Peel en Maas richt de schijnwerper op deze vrijwilligers, waarvan iedere club, stichting en vereniging er eigenlijk te weinig heeft. Wie zijn deze mensen en waarom zetten ze zich belangeloos in? Deze week vertelt Eddy Joosten, als vrijwilliger al twaalf jaar actief bij vv Helden, over zijn taken en drijfveren.

Als kleine jongen vond hij zijn weg al naar het Heldense voetbalveld, waar hij tot zijn 20e meerdere keren per week op het veld te vinden was. De passie voor de sport wist hij over te brengen op zijn 18-jarige zoon Joep. “Hij begon op zijn 6e met voetbal en vanaf dat moment ben ik begonnen als trainer en leider. Ik vind het leuk om betrokken te zijn bij de club en belangrijk om als ouder een steentje bij te dragen”, legt Eddy zijn motivatie uit. “Toen hij ouder werd en hoger ging voetballen, reikten mijn trainerscapaciteiten niet meer zo ver”, lacht hij. Toch vond Eddy het wel van belang om zich in te blijven zetten voor vv Helden. “Daarom ben ik drie jaar geleden begonnen met de coördinatie van de scheidsrechters. Dat ligt me goed, omdat ik plannen en coördineren erg leuk vind.”

Omdat hij het zelf ook leuk vond om te fluiten, begon Eddy via de club met een cursus voor verenigingsscheidsrechters. “Ik kreeg op een gegeven moment echter last van mijn knieën en dit werd steeds erger. De orthopeed gaf toen aan dat het beter was om te stoppen met fluiten. Daarom heb ik de cursus helaas niet af kunnen ronden.” Bij de pakken neerzitten is echter niets voor Eddy en met een flinke dosis motivatie zette hij zijn taken als scheidsrechterscoördinator voort.

Eddy zorgt ervoor dat elke wedstrijd die er op sportpark Kerkeböske gespeeld wordt voorzien is van een scheidsrechter. “Wij laten alle senioren de jeugdwedstrijden fluiten. Aan het begin van het seizoen maak ik een verdeling voor ieder team, hoeveel wedstrijden ze moeten fluiten. Op deze manier is de jeugd afgedekt.” Voor het indelen van de hogere jeugdelftallen, vergt de scheidsrechtersindeling iets meer aandacht, geeft Eddy aan. “Zij zijn vaak al iets mondiger”, legt hij uit. “Als je zomaar een senior inplant, kan dat lastig zijn. Het is soms beter om daar een eigen verenigingsscheidsrechter op te zetten.” Daar heeft Eddy een hele club paraat voor staan. “Er zijn hier zo’n dertig mensen beschikbaar voor. Dat lijkt misschien veel, maar ze zijn zo op”, lacht hij. “Gelukkig kan ik altijd terugvallen op een groepje vrijwilligers, dat me uithelpt als ik écht in nood zit.” Dit heeft ervoor gezorgd dat Eddy in de afgelopen drie jaar nog geen wedstrijd zonder scheidsrechter heeft gezeten. Dat wil echter niet zeggen dat hij nooit last minute in de stress zit. “De seniorenwedstrijden worden in principe in de A-categorie gefloten door KNVB-scheidsrechters. Voor Helden 1 is dit eigenlijk altijd goed geregeld, maar voor Helden 2 en 3 is het vaker het geval geweest dat de scheidsrechter op het laatste moment werd afgezegd. Zie dan nog maar iets te regelen. Toch is het uiteindelijk iedere keer goed gekomen. Je wilt niemand teleurstellen.”

Stimuleren

Daarom probeert Eddy binnen de club de scheidsrechtersopleiding te stimuleren. “Mensen die het leuk vinden om te fluiten kunnen hier heel veel leren”, legt hij uit. “Je merkt wel dat mensen het tegenwoordig heel druk hebben. De animo om met zo’n cursus te beginnen is daarom niet heel groot.” Om deze reden gaat Eddy regelmatig met mensen in gesprek om meerdere lijntjes uit te zetten. “Op het voetbalveld, maar zeker ook in de kantine, ben ik vaak aanwezig om te netwerken. Dat werkt goed.”


Trots

Om het tekort aan scheidsrechters op te lossen, begon Eddy daarnaast twee jaar geleden met het actief benaderen van de jeugd. “Dat zijn jongens van 15, 16 en 17”, vertelt hij. “Dan ging ik naar het trainingsveld toe en vroeg ik ze wedstrijden te begeleiden tegen een kleine vergoeding. Deze penningen konden ze in de kantine gebruiken en dat motiveerde wel.” Eddy begon met zeven jongens, waarvan er uiteindelijk drie doorgingen. “Eentje hiervan, een jongen van 15, heeft vorig jaar de cursus gevolgd voor verenigingsscheidsrechters. Vorige week floot hij zijn eerste seniorenwedstrijd. Ik ben gaan kijken en tijdens de wedstrijd ging het er soms flink op, maar hij had het keurig gedaan. Dat was natuurlijk geweldig om te zien.”

Voldoening

Gemiddeld is Eddy zo’n drie à vier uur per week kwijt aan zijn vrijwilligerswerk, maar erg vindt hij het niet. “Het is hartstikke leuk om te doen en ik vind het belangrijk om ergens sociaal betrokken bij te zijn. Daarnaast zorgt de waardering van mensen weer voor energie. Ze zijn elke keer heel blij als je alles weer geregeld hebt en dat geeft mij veel voldoening.”

Een onmisbare vrijwilliger binnen uw vereniging of stichting opgeven voor deze rubriek? Stuur een e-mail naar redactie@hallopeelenmaas.nl onder vermelding van ‘Vrijwillig in de spotlights’