Ilona Bos van Openbare Jongeren Beweging Koningslust

28 jul. 2023, 09:26 Vrijwillig in de spotlights
Afbeelding

Ze zijn het cement van de samenleving: de duizenden verenigings- en clubmensen, die zich het hele jaar door belangeloos inzetten. Veelal opereren ze op de achtergrond. Vaak zijn ze onzichtbaar, maar altijd onmisbaar. HALLO Peel en Maas richt de schijnwerper op deze vrijwilligers, waarvan iedere club, stichting en vereniging er eigenlijk te weinig heeft. Wie zijn deze mensen en waarom zetten ze zich belangeloos in? Deze week vertelt Ilona Bos, als vrijwilliger al ruim 25 jaar actief bij Open Jongeren Beweging (OJB) Koningslust, over haar taken en drijfveren.

Vele generaties groeiden in Koningslust al op met de activiteiten van de plaatselijke OJB, waar ze per leeftijdsgroep een diversiteit aan activiteiten voor de jeugdige Koningslusters aanbieden. De Openbare Jongeren Beweging is dan ook niets minder dan een begrip in het dorp. Eén van de vertrouwde gezichten van de vereniging zag diezelfde generaties van dichtbij opgroeien: vrijwilligster Ilona Bos. Al meer dan 25 jaar is ze in verschillende rollen actief bij de OJB. Zonder uitzondering zijn het samenkomsten waarbij laagdrempeligheid, samenspel én plezier voor de jeugd centraal staan. Voor zolang dat nog duurt, althans. Een schrijnend gebrek aan vrijwilligers zorgt ervoor dat het steeds lastiger wordt om alle ballen in de lucht te blijven houden voor de OJB, vertelt Ilona. “Als er geen nieuwe vrijwilligers opstaan, dan weet ik niet hoe lang deze mooie vereniging nog blijft bestaan.”

Middelbare schooljeugd

Als het aan Ilona ligt, groeien ook toekomstige generaties op met de activiteiten van de OJB. Aan haar zal het dan ook niet liggen. Zelf is ze niet alleen eens in de twee weken op vrijdagavond actief als leidster bij activiteiten voor de middelbare schooljeugd van 12 tot en met 16 jaar, maar pakte ze inmiddels ook een rol als bestuurslid. “Dat is eigenlijk een beetje noodgedwongen”, vertelt ze. “Eigenlijk heb ik altijd gezegd dat ik daar voor zou passen. Een bestuur moet uit minimaal vier personen bestaan, maar dat bleek lastig. Dus heb ik toch ‘ja’ gezegd.” 

Het wordt wel steeds lastiger om iets leuks te bedenken voor deze jongeren

Ilona’s hart ligt eigenlijk bij het organiseren van activiteiten. Vooral voor de leeftijdscategorie die twee keer per maand op vrijdagavond te gast is. “Daar is te weinig voor te doen. Wel qua sport, maar nergens waar ze lekker kunnen ‘hangen’”, vertelt Ilona. De OJB voorziet in Koningslust in die behoefte. “Het wordt wel steeds lastiger om iets leuks te bedenken voor deze jongeren. Het is niet meer zo makkelijk als vroeger. Toen werden ze nog enthousiast van een speurtocht, maar dat ligt tegenwoordig anders. Het moet steeds groter en spectaculairder, wil het ze écht boeien”, zegt ze met een lach.

Passen en meten

De OJB is er echter al voor kinderen vanaf groep 5 van de basisschool. Zij komen samen met de leerlingen uit groep zes eens per maand in de KIDS-groep. Hun iets oudere dorpsgenoten uit groep 7 en 8 - de junioren-groep - worden iedere twee weken op woensdagavond vermaakt door vrijwilligers als Ilona. “Het is passen en meten om de helpende handen bij elkaar te krijgen”, vertelt de moeder van drie. Haar eigen kinderen waren ook kind aan huis bij de OJB. “De jongste is 16. Die gaat dit jaar nog mee op kamp.” 

Met het kamp is één van de jaarlijkse OJB-hoogtepunten genoemd. Tijdens het kamp, dat standaard in de vijfde week van de zomervakantie valt, gaan tientallen jongeren en vrijwilligers samen op pad. Dit jaar gaat de uittocht per fiets naar Someren-Heide, waar enkele spannende, sportieve en avontuurlijke kampdagen op het programma staan.

Komende generaties

Dat het de laatste keer wordt dat er op kamp wordt gegaan, verwacht Ilona niet. Maar zorgen maakt ze zich wel. Ook over de andere activiteiten van de OJB. “Als ik nu stop, houdt de avond voor de 12 tot 16-jarigen op te bestaan, vrees ik.” Voor nu heeft ze er nog voldoende plezier in, al wordt het steeds moeilijker om de kar te blijven trekken. “De nood is hoog. Als er geen nieuwe vrijwilligers bijkomen, houdt het een keer op voor de OJB. Dat is helaas een feit. Hopelijk staan er mensen uit Koningslust op, zodat ook komende generaties met de OJB op mogen groeien.”