Berry Kuijpers van Voetbalvereniging MVC’19

6 jul. 2023, 15:12 Vrijwillig in de spotlights
Afbeelding

Ze zijn het cement van de samenleving: de duizenden verenigings- en clubmensen, die zich het hele jaar door belangeloos inzetten. Veelal opereren ze op de achtergrond. Vaak zijn ze onzichtbaar, maar altijd onmisbaar. HALLO Peel en Maas richt de pijlen op deze vrijwilligers, waarvan iedere club, stichting en vereniging er eigenlijk te weinig heeft. Wie zijn deze mensen en waarom zetten ze zich belangeloos in? Deze week vertelt Berry Kuijpers (28), als vrijwilliger actief bij voetbalvereniging MVC’19 én MVC Top Onder 12 Toernooi in Maasbree, over zijn taken en drijfveren.

Als een-na-jongste telg uit een gezin van zeven kinderen groeide Berry op in Maasbree. “Ik ben hier geboren en getogen en ik woon er 28 jaar later nog altijd”, vertelt hij lachend. Sinds april van dit jaar woont Berry in een nieuwbouwwijk in Maasbree. Ondanks die drukke periode is hij meer dan ooit actief bij voetbalvereniging MVC’19, waar hij al meer dan twee decennia rondloopt.

Trainer

Op vijfjarige leeftijd bond Berry zijn voetbalschoenen onder en maakte hij furore op de velden van MVC’19. “Ik loop al van kleins af aan rond op de club.” Nadat hij op achttienjarige leeftijd de overstap maakte naar de senioren, begon er iets bij Berry te kriebelen. “Ik voetbalde altijd met heel veel plezier bij de club en wilde graag wat extra’s doen. Toen besloot ik het trainerschap van de Onder 15 op me te nemen”, vertelt Berry. Een goede zet bleek later, want hij en de kinderen konden het heel goed met elkaar vinden. “Omdat ik zelf ook nog niet zo oud was, kon ik makkelijk met de jongens en meisjes van 15 overweg. Ik was een beetje de brug tussen de kinderen en de ouders.” Het coachen en trainen was dan ook een bezigheid waar Berry veel plezier uithaalde. “Het geeft veel voldoening om de kinderen te zien voetballen en plezier te zien maken. Daar krijg ik veel energie van.” Toch besloot Berry in 2021 voor een andere rol als vrijwilliger: de overstap naar de vrijwilligerscommissie was een feit.

Vrijwilligerscommissie

Als lid van de vrijwilligerscommissie maakte Berry kennis met de organisatorische kant van het vrijwilligerswerk. “Als lid van deze commissie houd ik me bezig met de zelfwerkzaamheid van vrijwilligers”, legt hij uit. Gelukkig zijn er heel veel vrijwilligers binnen de club, maar ook de leden die nog niet zo actief zijn, krijgen met Berry te maken. “We proberen iedereen een steentje te laten bijdragen, dus plannen we ieder lid minimaal vier uur per jaar in op bijvoorbeeld een bardienst of andere taak.” Berry begint komend seizoen dus aan zijn derde jaar als lid van de vrijwilligerscommissie en doet dat nog altijd met veel plezier. “Ik neem ieder jaar ook weer extra taken op mij en dat bevalt me erg goed.” Toch is Berry’s meest tijdrovende taak niet zijn rol bij de vrijwilligerscommissie, maar als secretaris van het MVC Top Onder 12 Toernooi. 

Oprichting toernooi

In 2006 is de stichting MVC Top Onder 12 Toernooi in het leven geroepen. Tijdens dit toernooi spelen de jeugdelftallen van verschillende betaald voetbalclubs een internationaal toernooi tegen elkaar. Sinds 2015 behoort ook Berry tot het bestuur van dit toernooi. “Wij hebben eigenlijk het stokje overgenomen van de groep die er in 2006 mee is begonnen”, vertelt hij. Het was dan ook spannend tijdens de eerste editie waar Berry en consorten aan het roer stonden. “Het hele jaar ben je bezig voor een tweedaags evenement. De eerste keer vraag je je dan altijd af of je alles goed gedaan hebt. Dat is toch wel spannend.” Gelukkig verliep alles prima en doet Berry het acht jaar later nog altijd met veel plezier.

Taken en vrijwilligers

De voorbereidingen voor het toernooi én de dag zelf vragen veel tijd van Berry. “Vanaf februari ben ik bezig met de vergunningen en naarmate het toernooi dichterbij komt, ben ik steeds meer uurtjes in de week bezig met de voorbereidingen.” Berry houdt zich naast het regelen van de vergunningen ook bezig met onder andere subsidies, wedstrijdinformatie, prijzen en verblijven van teams. Daarnaast is hij tijdens het toernooi ook een bezige bij. “Ik zit bij het wedstrijdsecretariaat waar ik uitslagen bijhoud en de verslaggeving doe, maar ook ben ik de contactpersoon voor scheidsrechters, clubs en trainers.” Toch wil Berry zijn eigen rol niet overdrijven en is hij vooral apetrots op alle vrijwilligers rondom het toernooi. “Tijdens het toernooi hebben we een man of 50 rondlopen op facilitair gebied. Daarnaast zijn er scheidsrechters en trainers actief en brengt de ‘donderdagmorgenploeg’ het sportpark een paar dagen voor het toernooi in perfecte staat. Maar ook de gastgezinnen moeten we niet vergeten. Zij dragen twee dagen lang de zorg voor de jonge voetballertjes vanuit verschillende Europese windstreken.”

Internationale clubs

“Het is ieder jaar weer een feest om de voetballertjes uit onder andere Engeland, Duitsland, België en Nederland plezier te zien hebben op het toernooi”, geeft Berry trots aan. Vorig jaar wisten ze zelfs het grote Manchester City naar Maasbree te halen. “Je probeert elke keer weer een nieuwe, grote naam binnen te halen. Vorig jaar was dat Manchester City, maar we hebben ook Chelsea en Arsenal op bezoek gehad. Dat is wel speciaal.” Op het begin moest er flink getrokken worden aan clubs, maar tegenwoordig bieden veel clubs zich ieder jaar zelf aan. “We hebben altijd graag de Nederlandse topclubs op bezoek en proberen daarnaast een mooie mix te creëren.” Hoe dan ook doet de organisatie dus iets goed, want de clubs keren graag terug. Maar ook de unieke toernooiopzet, zorgt voor enthousiaste reacties. “Bij ons spelen de kinderen op een groot veld. Normaal spelen kinderen van deze leeftijd op een klein veld, maar bij ons kunnen ze dus alvast wennen aan wat ze de komende jaren te wachten staat. Dat maakt ons toernooi uniek”, stelt Berry.

Toekomst

Voor Berry staat er weer een drukke periode voor de deur. “In het laatste weekend van augustus staat het toernooi weer op het programma, dus de drukte neemt nu langzaam toe.” Ieder jaar probeert de organisatie ook weer vernieuwingen door te voeren. “Vorig jaar zijn we begonnen met een app, waarop spelers en trainers uitslagen en wedstrijdschema’s konden bekijken.” Een spannende periode breekt aan, maar gelukkig loopt alles volgens schema. Berry kijkt dan ook uit naar het moment dat er weer gestreden gaat worden om de felbegeerde wisselbokaal.