Mike Boer van Jong Nederland Maasbree

18 mrt 2023, 11:02 Vrijwillig in de spotlights
Afbeelding

Ze zijn het cement van de samenleving: de duizenden verenigings- en clubmensen, die zich het hele jaar door belangeloos inzetten. Veelal opereren ze op de achtergrond. Vaak zijn ze onzichtbaar, maar altijd onmisbaar. HALLO Peel en Maas richt de schijnwerper op deze vrijwilligers, waarvan iedere club, stichting en vereniging er eigenlijk te weinig heeft. Wie zijn deze mensen, en waarom zetten ze zich belangeloos in? Deze week vertelt Mike Boer (26), als vrijwilliger actief voor Jong Nederland Maasbree, over zijn taken en drijfveren.

Toen Mike als 11-jarige jongen vanuit Helmond verhuisde naar Maasbree, duurde het niet lang voor hij in aanraking kwam met de lokale tak van Jong Nederland. “In Helmond zat ik al bij de scouting, dat heeft best een grote overlap met de activiteiten van Jong Nederland. Ik vond het mede daarom direct helemaal geweldig.”

Beste vriendin 

Dat hij zo’n vijftien jaar later de voorzittershamer van de groepsleiding ter hand zou nemen bij zijn geliefde vereniging, had de tiener van toen echter ook niet kunnen bevroeden. Net zo min als dat hij uiteindelijk de liefde van zijn leven tegen het lijf zou lopen bij de jeugd- en jongerenorganisatie. “Dat is misschien wel kenmerkend voor de ervaringen die ik heb met Jong Nederland”, begint Mike over het ontmoeten van zijn vriendin. “Mede dankzij Jong Nederland kreeg ik verkering met mijn beste vriendin. Inmiddels zijn we meer dan vier jaar samen. Haar ouders, mijn schoonfamilie dus, hebben zich tientallen jaren vrijwillig ingezet voor Jong Nederland Maasbree. Dat geeft wat mij betreft precies aan wat de vereniging voor veel mensen betekent.”

Mike deed in de loop der jaren sowieso veel contacten op die direct in verband staan met de jongerenorganisatie. “Dat is één van de mooiste aspecten van Jong Nederland: je ontmoet heel veel mensen. Niet alleen uit Maasbree in dit geval, maar uit heel Limburg.” Op dit moment telt Limburg 39 afdelingen van Jong Nederland, die deels verweven zijn met elkaar. “Onderling is er veel contact. Dat is altijd ontzettend gezellig. Je leert heel veel mensen kennen via deze vereniging.”

Dat bleek al toen de 11-jarige Mike voor het eerst kennismaakte met Jong Nederland, waar hij van meet af aan op zijn plek was. “Ik ben nooit een groot sportman geweest. Dat was ik toen al niet. Bij Jong Nederland kon ik op een laagdrempelige manier overal aan meedoen. Dat geldt nu nog steeds, ook voor de leden van nu. De activiteiten zijn nooit hetzelfde, altijd wordt er een verfrissende draai aan gegeven. Je wordt uitgedaagd, maar winnen is minder belangrijk. Het gaat er echt om dat iedereen mee kan doen, op een zo gezellig mogelijke manier.”

Van stage naar voorzitter

Toen Mike oud genoeg was, nam hij vrijwel direct een rol als vrijwilliger binnen de vereniging op zich. “Eerst liep ik stage bij een groep. Daar kwam ik er al snel achter dat de rol van ‘leiding’ me goed beviel. Dat ben ik vervolgens bij verschillende groepen gaan doen. Van de jongste kinderen die we in hun vrije tijd de mogelijkheid bieden om te spelen, tot de oudste.”

Het bleek een rol die Mike op het lijf was geschreven. Echt een verrassing dat hij uiteindelijk werd gevraagd om voorzitter te worden van het groepsbestuur, was het dan ook niet. “Met het groepsbestuur gaan we over de leiding van de groepen en activiteiten. Er is daarnaast ook een stichtingsbestuur. Zij beheren vooral de financiële en praktische kant van het verhaal.” Mike bekleedt de voorzittersrol intussen zo’n vijf jaar. “Mijn voorganger wilde het stokje graag overdragen, en ik heb eigenlijk niet getwijfeld toen ik gevraagd werd. Het is een uitdagende rol, want Jong Nederland is echt een begrip in Maasbree. Wekelijks ben ik er gemiddeld toch al gauw iets meer dan een werkdag aan kwijt. Gelukkig zijn we met een heel bestuur en vullen we elkaar uitstekend aan. Het is een prachtige groep vrijwilligers die we hebben.”

Jubileumjaar

Het ligt in de lijn der verwachting dat er een nóg iets drukkere periode aankomt voor Mike, want 2023 belooft ook voor hem in zijn rol als groepsvoorzitter een bijzonder jaar te worden. Jong Nederland Maasbree viert later dit jaar namelijk het 75-jarig bestaan. “Overal waar ik kom merk je dat mensen een band hebben met Jong Nederland. Het is prachtig dat het zo leeft in Maasbree. We willen mede daarom dan ook uitgebreid stilstaan bij dit jubileum”, vertelt hij. “Er komt een feestweekend, met een avond voor alle vrijwilligers. En een spellenfestival, waarbij alle kinderen uit Maasbree uitgenodigd zijn. Dat belooft een behoorlijke happening te worden. Ook zijn we al begonnen met het maken van een kunstwerk, waarbij alle leden een tegeltje mogen beschilderen die samen één geheel gaan vormen in onze blokhut.”

Frisse wind

Dat er aardig wat van zijn vrije tijd wordt opgeslokt door de jeugdclub, deert Mike overigens geen seconde. “Het is zo gegroeid. Eigenlijk is de rol die ik nu heb een voortvloeisel uit onze vriendengroep en de drang om altijd het beste beentje voort te willen zetten. Het is mijn doel om een nóg mooiere club te maken van Jong Nederland Maasbree. Zowel voor de jeugd als voor de vrijwilligers. Daar haal ik enorm veel energie en voldoening uit. Het lijkt erop dat we in die opzet slagen. Ik ben erg tevreden over de staat van de vereniging op dit moment.” Hoewel Mike met zijn 26 jaar de rol van groepsvoorzitter nog jaren kan vervullen, geeft hij anderen ook graag een kans. “Er komt een moment dat er weer een frisse wind moet gaan waaien en ik het stokje doorgeef. Dat kan best nog een hele poos duren, maar vernieuwing is altijd goed. Ik geef anderen ook graag de kans om iets voor Jong Nederland te betekenen, wanneer die wens er is.” Mocht dat moment komen, dan is er van een afscheid in ieder geval zeker geen sprake, benadrukt hij. “Dan ga ik me op andere dingen focussen binnen de vereniging. De ambitie om me nog jarenlang in te zetten voor Jong Nederland Maasbree is er zonder enige twijfel.”