Paul van Mullekom uit Grashoek

1 apr 2023, 09:02 Uit
Afbeelding

Niet iedereen die in Peel en Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Peel en Maas spreekt in de serie Uit… Peel en Maas met oud-inwoners van de gemeente die hun dromen hebben gevolgd en buiten de gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering Paul van Mullekom, die Grashoek verliet voor Brisbane, Australië.

Paul is geboren en getogen in Grashoek, maar het dorp werd hem al snel te klein. Hij vertrok voor zijn studie informatica naar Heerlen waar hij op kamers ging. Elk weekend kwam hij wel terug naar Grashoek om zijn vrienden en familie te zien. In 2005 begonnen de reiskriebels en besloot hij met een backpack op reis te gaan. “Ik vertrok in mijn eentje naar Australië en ging daar rondreizen en op allerlei verschillende plekken aan het werk. Daar heb ik veel dingen geleerd die ik thuis nooit had kunnen doen. Ik mocht op een bulldozer en tractor rijden, schapen drijven en scheren, huizen slopen, fruit plukken, campervans wassen, echt van alles wat. Het was een mooie tijd.”

In zijn vrije tijd reisde hij het land door. Daar liet hij het echter niet bij. “Ik plakte nog zes weken in Thailand, Laos en Hongkong achter mijn reis aan voordat ik terugvloog naar Nederland.” Eenmaal in Grashoek gesetteld, vond hij een baan in Eindhoven op de Technische Universiteit. De drang naar reizen bleef echter. “Eén van de buren in de straat reisde veel voor werk en ik besloot contact met hem op te nemen en dankzij hem heb ik gesolliciteerd bij zijn werkgever. Dat ik werd aangenomen, betekende nog niet dat ik meteen naar het buitenland kon vertrekken. In 2008 mocht ik, nadat ik één jaar in Nederland voor het bedrijf had gewerkt, in Chicago gaan werken en wonen. Begin 2009 werd ik gevraagd of ik naar Melbourne wilde verhuizen. Ik kreeg eindelijk de kans om terug naar Australië te gaan.”

Sharehouse

Die kans greep Paul natuurlijk met beide handen aan. Tijdens zijn backpackavontuur zag hij hoe mooi het land was en het bleef bij hem kriebelen om terug te gaan naar Australië. “De eerste maanden woonde ik in een hotel. Daarna verbleef ik in een sharehouse waar ik verschillende mensen heb leren kennen. Omdat in Schotland ook een vestiging van het bedrijf zat, werkte ik veel samen met Schotse collega’s en met hen was het altijd hartstikke gezellig.”

Jaren later werkt Paul nog altijd bij dezelfde werkgever, maar wel in een andere stad. In 2010 werd hem gevraagd om in Brisbane te gaan werken voor een nieuw project. Op die vraag zei hij volmondig ‘ja’. “Ik dacht: ‘laten we eens kijken hoe dat bevalt’. In de winter is het hier 20 graden en in de zomer 30. Ik loop constant met een korte broek, T-shirt en slippers aan. Regen valt hier niet vaak. Ik vond het wel lekker om naar Brisbane te gaan”, vertelt Paul lachend.

Liefde

In het begin woonde Paul, net als in Melbourne, in een sharehouse. Uiteindelijk vond hij een eigen appartement. Dat verruilde hij weer toen hij ging samenwonen met zijn vriendin. “Mijn vriendin komt oorspronkelijk uit Thailand en is in Australië komen wonen toen ze 10 jaar was. Ik heb haar 3,5 jaar geleden ontmoet.” Omdat Paul zelf een hond bezit en zijn vriendin vier katten heeft, vond het stel het appartement van Paul te klein voor de dieren. “Daarom ben ik bij haar ingetrokken. Een bijkomend voordeel was het zwembad in haar tuin. Daar kon je me regelmatig in vinden. Onze huidige woning heeft helaas geen zwembad, maar het strand van Gold Coast ligt op 45 minuten rijden.”

Dat Paul door zijn werk in de ICT-branche op drie verschillende locaties heeft gewoond, vond hij geen probleem. “Daardoor heb ik veel kunnen zien van de landen. Ik vond het ook niet lastig om te verhuizen, ik heb me vrij snel aangepast. In Melbourne ben ik bijvoorbeeld bij het voetbalteam van het werk gegaan. Daardoor heb ik snel contacten gelegd. In Australië zijn de mensen heel open en hebben dezelfde westerse levensstijl.”

Voetbal

Ook in Brisbane ging Paul al snel in zijn vrije tijd voetballen met zijn collega’s. Momenteel is hij lid van het veteranenteam. “Een potje bier drinken achteraf hoort er natuurlijk bij. Door het voetbalteam heb ik een vriendenkring opgebouwd. Ook heb ik veel contact met expats.” Naast het voetballen is Paul ook begonnen met golf als nieuwe hobby. “Gezellig een balletje slaan met vrienden en lekker een paar biertjes mee in de golfbuggy bevalt goed.”

Zijn vrienden in Grashoek spreekt Paul nog regelmatig. Onlangs vloog hij naar Thailand om daar samen met een vriend vakantie te vieren. “Ik krijg nog wel mee wat er thuis gebeurt. Ik heb een speciaal gevoel bij de jongens van Grashoek. Hen ken ik vanaf de crèche, we zijn samen naar school gefietst en op stap gegaan. We kennen elkaar dus al jaren. Als ik thuiskom, lijkt het alsof ik niks gemist heb en dat er niks veranderd is in het dorp. Het voelt vertrouwd om thuis te komen.”

Carnaval

In het begin vloog Paul elk jaar naar Nederland om vrienden en familie op te zoeken. Nu hij in Australië volledig is gesetteld, slaat hij wel eens een jaar over. “Ik vind het super om iedereen te zien, maar het bevalt me in Brisbane ook erg goed. Tijdens feestdagen als Kerstmis en carnaval mis ik de familieaangelegenheden wel. Daar heb ik mooie herinneringen aan. Die dagen waren altijd supergezellig. Met carnaval kriebelt het elk jaar en kijk ik via L1 naar de opening in de Zoepkoel. Verder krijg ik altijd de nieuwste carnavalsnummers van mijn broer doorgestuurd. Ik ben ook een paar keer naar Grashoek gekomen om carnaval te vieren met vrienden. Eén keer ben ik met kerst naar huis gekomen. Inmiddels vieren we kerst met vrienden die ook uit andere landen komen. Toch is kerst in Australië totaal anders. Je krijgt het kerstgevoel niet echt hier, omdat we in een korte broek aan het barbecueën zijn”, vertelt Paul lachend.

Gesetteld

Ooit verhuizen, naar welke andere plek dan ook, ziet Paul niet zitten. Het bevalt hem goed in Brisbane en hij hoopt er nog jaren te blijven. “Een sociale cirkel opbouwen kost tijd. We hebben hier inmiddels een leuke vriendenkring opgebouwd. Het werk als projectmanager bevalt ook goed. Ik krijg de vrijheid om mijn werkdag zelf in te richten. Twee dagen in de week ga ik naar klanten en collega’s op kantoor, de rest van de week werk ik thuis. Een ander bijkomstig voordeel aan het wonen in Brisbane zijn de faciliteiten hier. Alle grote bands komen hier optreden. Wij zijn onlangs naar concerten gegaan van Guns ‘N Roses en Ed Sheeran. Als je in Grashoek woont, zal je naar Amsterdam moeten om naar een concert te gaan. In Nederland klagen mensen over het rijden van lange afstanden. In Australië wordt dat normaal gevonden. Vier uur rijden voor een afspraak is niks. Maar in Australië is het landschap tijdens die vier uur rijden ook een stuk mooier.”