Bennie Driessen uit Baarlo

do 14 sep., 09:14 Geplukt
Afbeelding

Een Baarlonaar in hart en nieren, die de handen graag uit de mouwen steekt voor zijn dorp. Niet alleen is hij vrijwilliger bij de brandweer, ook zet hij zich al jarenlang actief in voor Jong Nederland en jongerensoos Sjiwa. De kans dat hij Baarlo ooit zal verlaten is dan ook gering. Deze week wordt Bennie Driessen (33) geplukt. 

Behulpzaam is Bennie altijd al geweest. Op jonge leeftijd had hij zijn carrière al voor ogen: werken als ambulancebroeder. “Waar die interesse vandaan kwam, weet ik eigenlijk niet”, lacht Bennie. “Ik heb vroeger een keer in een ambulance gelegen na een val van de trampoline, misschien speelt dat wel mee.” Nadat Bennie het Bouwens verliet, ging hij een BBL-opleiding verpleegkundige doen via VieCuri. Nadat hij deze opleiding op 21-jarige leeftijd afrondde, werkte Bennie een aantal jaar op verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis. “Om ervaring op te doen”, legt hij uit.

De laatste paar jaar bracht hij door op de spoedeisende hulp en ruim vier jaar geleden was het dan zo ver: Bennie begon op de ambulance. En dat bevalt hem nog altijd fantastisch. “Het is ontzettend mooi en dankbaar werk”, geeft hij aan. “Je komt bij mensen achter de voordeur tijdens een voor hun kwetsbare periode en kunt veel voor hen betekenen.” Ondanks het feit dat Bennie als ambulanceverpleegkundige een belangrijke rol kan spelen voor slachtoffers en naasten, kent het werk ook een schaduwzijde. “Ik heb wel een aantal dingen meegemaakt die impact hebben gehad. Met name situaties waarin kinderen slachtoffer zijn, zijn erg heftig. Dit soort dingen blijven je bij. Gelukkig kan ik na afloop altijd goed praten met mijn collega’s.”

Zelf heeft Bennie (nog) geen kinderen, maar hij zou in de toekomst graag een gezinnetje stichten met zijn jeugdliefde Niki. “Ik ken haar van de ‘keetperiode’”, lacht hij. “Haar vriendengroep kwam vaak bij mijn vriendengroep langs. Toentertijd waren er verschillende die met elkaar gingen, maar wij zijn als enige nog over.” Samen met hondje Milo woont het stel al zes jaar in een fijne woning in Baarlo. “We zijn inmiddels wel aan het kijken voor iets nieuws met een grotere tuin, maar dat heeft geen haast. We doen rustig aan, als het maar in Baarlo is.”

Vrijwilligerswerk

Baarlo heeft namelijk Bennies hart veroverd en hij is niet van plan zijn dorp te verlaten. “Ik heb hier alles”, legt hij uit. “Mijn vriendengroep en allerlei activiteiten.” Al jarenlang zet hij zich namelijk in voor verschillende instanties. “Ik doe heel veel voor Jong Nederland. Hier zat ik als kleine jongen bij en daarna heb ik een leidersrol op me genomen, samen met mijn vriendin. Inmiddels ben ik actief binnen het bestuur en regel ik allerlei verschillende dingen zoals het organiseren van het kamp.” 

Ook jongerencentrum Sjiwa kan rekenen op de hulp van Bennie. “Hier zat ik vroeger ook in het bestuur. Inmiddels ben ik geen bestuurslid meer, maar ik help wel nog regelmatig mee tijdens activiteiten. Toevallig was het afgelopen weekend kermis. Ik heb meegeholpen de tent op te bouwen en af te breken en elke avond werd er samen opgeruimd. Er zitten wel een aantal uurtjes aan tijd in, maar het is ontzettend leuk om te doen. We zijn met een leuke club mensen en ik vind het fijn om me in te zetten voor het dorp en de jeugd.”

Het houdt daarmee nog niet op. Bennie is hiernaast namelijk ook al jarenlang actief bij de vrijwillige brandweer van Baarlo. “De hulpverlening blijft interessant voor mij. Toen er vacatures vrijkwamen, besloten een vriend en ik om ons in te schrijven. Zodoende zijn we daar terecht gekomen.” Zijn pieper draagt hij altijd bij zich en op basis van aangegeven beschikbaarheid is Bennie regelmatig op de kazerne te vinden. “Sowieso iedere dinsdagavond”, geeft hij aan. “Dan is er altijd een oefenavond. Zo blijf je bekwaam in je werk. Iedere avond is gericht op andere soort oefeningen waardoor je bijgeschoold blijft.”

Vrije tijd

In het beetje vrije tijd dat er overblijft, trekt Bennie er wekelijks op uit met zijn mountainbike. “Het is belangrijk dat ik fit blijf, ook vanwege mijn (vrijwilligers)werk. Bij de brandweer is er één keer in de twee jaar een fysieke test en die wil je natuurlijk wel halen.” 

Ook bezoekt Bennie graag muziekfestivals met Niki. “Wij zijn allebei echte muziekliefhebbers. Ik speel graag mijn lp’s af en Niki is begonnen met gitaarles. Samen zijn we onder andere naar Rock Werchter en Pinkpop geweest. Dat is voor mij écht vakantie. Ik ga niet graag ver weg, maar blijf liever in de buurt.” In zijn vakantie wordt er dan ook veelvuldig rondgetourd met de 50 jaar oude Kever die op de oprit prijkt. “Dit is ook echt een hobby”, geeft Bennie aan. “Dat is een ideale zomerdag voor mij: samen touren in de oldtimer. Veel meer heb ik niet nodig.”

Tekst en beeld: Floor Velthuizen