Dali Lucker uit Egchel

vr 8 sep., 12:14 Geplukt
Sylvie Vencken
Afbeelding

Muziek stroomt haar door de aderen. Van kinds af aan is ze opgegroeid met muziek om haar heen door haar muzikale vader. Zelf speelt ze in een bandje en schrijft ze haar eigen teksten. Over haar droombaan is ze nog niet helemaal uit. Om dat te ontdekken neemt ze een tussenjaar. Deze week wordt Dali Lucker (19) uit Egchel Geplukt.

Dali is pas 19 lentes jong, maar heeft al genoeg te vertellen over haar jonge leven. Vooral over haar passie muziek. Want de muziek staat altijd aan in huize Lucker. Mede door Dali’s muzikale vader, die een eigen studio op zolder heeft gerealiseerd voor zijn werk. “Ik heb op jonge leeftijd gezien hoe mijn vader met muziek bezig was. In die tijd is mijn interesse ook gewekt.” 

Band

Op de middelbare school besloot Dali een punk/rockbandje te vormen. “Mijn zus kende een jongen in haar klas die kon drummen. Zijn broertje zat bij mij in de klas en is bassist. Het derde broertje kwam er uiteindelijk ook bij. Via één van de broers zijn we in contact gekomen met een gitarist uit een andere band. Zo is Lockdown ontstaan.” De band mocht een optreden geven tijdens EGOpop en stond op het podium bij Café Tinus en Café Manders waar ze covernummers vertolkten.

Gevoel

Dali houdt er ook van om zelf nummers te schrijven. “Als we repeteren met ons bandje gaat het vooral om het lekker spelen. Als ik eigen muziek schrijf, neig ik vooral naar de ballads. In die nummers kan ik mijn gevoel makkelijker uiten.” Inspiratie haalt ze uit alledaagse dingen. “Meestal komt er een idee naar boven of enkele zinnetjes en daar zit een thema in. Voordat het nummer daadwerkelijk af is, ben ik wel een tijdje verder. Ik probeer de muziek zelf uit te vogelen, maar als ik een vraag heb, kan ik altijd bij pap terecht.”

EGOpop

Grote bekendheid vergaren, hoeft voor Dali niet. Optredens geven in de buurt vindt ze zelf het leukste. “Als band hadden we als doel gesteld om ooit op EGOpop te staan. Dat is afgelopen editie gelukt. Dat optreden is mij ook echt bijgebleven. We werden vroeg in het programma opgenomen, maar ondanks dat was er genoeg volk in de tent. Ook het optreden bij Punk Fest was door de sfeer erg leuk. Op dat festival komen mensen voor de muziek. Dan voel je meteen een andere energie.”

Rockacademie

Onlangs bracht Dali haar eerste nummer uit op YouTube. Daarop kreeg ze meer reacties dan verwacht. “Dat vond ik heel leuk”, geeft ze enthousiast aan. Dat nummer stuurde ze ook in voor haar auditie bij de Rockacademie. Helaas werd ze niet aangenomen. “Om me op de Rockacademie voor te bereiden, heb ik na de havo op het Bouwens nog twee jaar vwo gedaan. Mijn ouders vonden het ook een goed idee om vijf jaar geleden deel te nemen aan Me on Stage. Ik ben niet direct met Me On Stage begonnen om te kijken of de musicalopleiding wat voor mij was, maar meer omdat ik ook een grote passie had voor dans en theater en dat kon ik hierin kwijt.” Ze mocht onder andere meedoen aan Grease en Shrek en de hoofdrol vertolken in Peter Pan. “Ik kwam in een leuke, vertrouwde groep terecht. De musicalopleiding ben ik toch niet gaan doen, omdat ik liever in de toekomst iets met muziek wilde doen dan met musical. De Rockacademie past beter bij mij.”

Universiteit

Nu ze bij de Rockacademie niet is aangenomen, probeert ze te ontdekken wat ze nog meer leuk vindt. “Daarom heb ik besloten een tussenjaar te nemen en bij Toverland aan de slag te gaan. Enkele vrienden werken daar en zij vonden dat werk ook wat voor mij. In januari wil ik me inschrijven bij de universiteit in Utrecht. Daar kan ik twee vakken volgen, zodat ik kan ontdekken wat bij me past. Ook is het de bedoeling om op de campus te gaan wonen. Dat lijkt me ontzettend leuk. Je leert daar andere culturen kennen.”

Engelse vriend

De Engelse cultuur is Dali inmiddels bekend. Dit omdat ze in coronatijd haar geliefde uit dat land ontmoette. “Via mijn vader ontdekte ik in coronatijd het online racen. Een coureur organiseerde destijds via een livestream races die over de hele wereld te volgen waren. De simulator is verbazingwekkend realistisch. Ik volg alleen de wedstrijden, ik race zelf niet. Mijn vriend wel, dat is zijn werk.”

Online racen

Al een aantal keren is Dali haar vriend op gaan zoeken in Engeland. Volgens haar woont het gezin in een mooi gebied. “Daarom neigen we ernaar om naar Engeland te gaan. In principe kan je met het online racen overal werken, aangezien een simulator overal op de wereld waar stroom is, geplaatst kan worden. Het is meer dat hij na zijn opleiding ‘Motorsport Engineering’ uiteindelijk minder werk in Nederland kan vinden dan in Engeland.” Maar voordat een verhuizing werkelijkheid gaat worden, wil Dali eerst haar opleiding afronden.

Tekst: Jeanine Hendriks, Beeld: Sylvie Vencken