Eveliene Geraeds uit Maasbree

16 aug. 2023, 12:44 Geplukt
Afbeelding

Ze zag al veel van de wereld, maar kan sinds vijf jaar zeggen dat ze echt ‘thuis’ is in Maasbree. Samen met haar vriend Sjoerd knapte ze hier een oude boerderij op en, afgezien van het feit dat er nog steeds verbouwd wordt, geniet het stel nu samen met dochtertje Tess van de rust. Deze week wordt Eveliene Geraeds (32) geplukt.

Ondanks dat Eveliene helemaal op haar plek zit in Maasbree, bracht ze haar jeugdjaren door in Panningen. Hier werd ze namelijk geboren als jongste dochter in een gezin met drie meiden. “Ik heb een hele fijne jeugd gehad en ben nog steeds heel close met mijn zussen”, vertelt ze. Toch gaat dat moeizamer dan vroeger, want één van Eveliene’s zussen is inmiddels verhuisd naar Chicago, Amerika. “Geheel tegen de verwachting in”, lacht Eveliene. “Mijn ouders dachten altijd juist dat ik diegene zou zijn die naar het buitenland zou trekken.” Dit heeft alles te maken met het feit dat Eveliene, nadat ze het CIOS afrondde, haar boeltje pakte en voor een paar maanden naar Amerika vertrok.

Amerika

Reden hiervoor was dat Eveliene tijd voor zichzelf nodig had. “Het jaar voordat ik vertrok, heb ik veel in het ziekenhuis gelegen”, blikt ze terug. Eveliene heeft namelijk chronisch eczeem. “In die periode was het heel erg en heb ik bijna een jaar thuisgezeten. Ik kon toen ook niet naar school.” Een ongelukkige timing, want datzelfde jaar promoveerde Evelienes handbalteam naar de eredivisie. “Er kwam heel veel tegelijk op me af, het was een erg druk jaar.” Nadat Eveliene haar stage bij Daelzicht afrondde, kreeg ze hier een baan aangeboden. “Na een tijdje realiseerde ik me dat ik even iets voor mezelf wilde en besloot me op te geven om te gaan werken in Amerika”, legt ze uit. “Voordat ik het wist, was ik aan het skypen met iemand in New York die me vroeg of ik een week later kon beginnen. Ik heb toen heel snel mijn visum moeten regelen en een week later was ik in New York.” In ‘The Big Apple’ werkte Eveliene een aantal maanden op een zomerkamp als begeleider van mensen met een beperking.

Na drie maanden werken was het tijd om een stukje van het oosten van de Verenigde Staten te verkennen. “Een vriendin van me vloog toen naar Miami om samen met mij rond te trekken”, vertelt Eveliene. “Van Key West tot aan de Niagara Falls in Toronto. Dat was een hele bijzondere ervaring en het was echt heel leuk.”

Weer op reis

Doordat het reizen Eveliene zo goed beviel, besloot ze, toen ze terug was in Nederland, vijf jaar te gaan werken en in de tussentijd te sparen voor een wereldreis. “Die vijf jaar werd uiteindelijk maar één jaar”, lacht ze. Eveliene zegde in 2014 alles op en begon samen aan een wereldreis. “Ik startte met een vlucht naar Moskou en ben met de Transsiberië Express door Rusland, Mongolië en China gereisd. Vanuit China ging ik richting het zuiden en zag ik een stuk van Vietnam, om uiteindelijk in Australië te eindigen.” Deze reis duurde een aantal maanden en in Australië besefte Eveliene dat het tijd was om huiswaarts te keren. “Ik wist niet zo goed wat ik nog wilde en was klaar met alleen maar reizen. Ik realiseerde me dat ik me graag nuttig wilde voelen en mensen wilde helpen. Dat is waar ik blij van word.”

Droom waarmaken

Om deze droom na te streven zette Eveliene, na haar thuiskomst in 2015, haar eigen bedrijf op. “Ik werk als bewegingsagoog en cliënten kwamen destijds altijd bij mij in de gymzaal, maar ik kende nooit hun hele verhaal. Om ze beter te leren kennen, besloot ik om ook ambulant te gaan werken en bij gezinnen thuis te helpen om meer betrokken te zijn.” Dit resulteerde uiteindelijk in Sense-motion, waarbij Eveliene bewegingsactiviteiten en -hulp aan huis aanbiedt voor mensen met een beperking of speciale hulpvraag. “Bij mij is bewegen niet altijd het doel, maar wordt bewegen vooral gebruikt als middel om tot een persoonlijk doel te komen”, legt ze uit. Ook heeft Eveliene een eigen zwemschool voor voornamelijk kinderen die bijvoorbeeld faalangst hebben, motorisch ergens tegenaan lopen of met een andere speciale hulpvraag. 

Gedeelde passie

Iemand met wie Eveliene haar liefde voor reizen kan delen, is haar vriend Sjoerd. Sinds zes jaar vormen zij een setje, maar toch kende het koppel elkaar al langer. “Vroeger kwam ik al bij hem en zijn vrienden in de keet en we kwamen elkaar vaker tegen op feestjes of op kermissen. Er werd toen wel al eens een zoen uitgedeeld”, lacht Eveliene. “Toch liep dit destijds op niets uit, maar ik denk dat dat wel beter is geweest. We hebben hierdoor allebei tijd gehad om te doen wat we echt wilden: reizen. Sjoerd is in die tijd met de auto richting Afrika getrokken.” Toch trokken de twee terug in Nederland weer naar elkaar toe en zijn ze inmiddels al zes jaar gelukkig samen. De gedeelde passie resulteerde ook nog in een reisje naar Lapland. “Samen met Sjoerd ben ik in Fins Lapland geweest. Dit was een hele gave ervaring. Zo zagen we het Noorderlicht, maakten we een huskytocht en gingen we ijsvissen met -27 graden. Je hebt daar prachtige natuur.”

Klussen

Het is te danken aan de liefde dat Eveliene haar geboorteplaats Panningen verruilde voor Maasbree. “Volgens mij is dat iets Maasbrees”, zegt Eveliene lachend. “Ze zeggen altijd: iemand uit Maasbree haal je niet zomaar daar weg. Ik heb zelf altijd gezegd dat ik overal wel mijn thuis kan vinden, dus ik vond het niet erg. Het dorpse van Maasbree is iets dat me erg aanspreekt.”

Een oude boerderij in het buitengebied van Maasbree werd uiteindelijk de plek waar het stel vijf jaar geleden settelde. Sindsdien wordt er flink verbouwd. “We hebben bijna alles zelf gedaan, met heel veel hulp van onze vrienden. We doen het rustig aan.” Toch werd er één jaar geleden even gepauzeerd, want toen werd dochtertje Tess geboren. “Een week voordat ze kwam, werd de keuken nog geplaatst”, lacht Eveliene. “Toen konden we rustig aan doen, maar dat was ook wel nodig.” Eveliene kreeg namelijk zwangerschapsvergiftiging, waardoor ze de kraamweken in bed doorbracht. “Dat was erg pittig en we kozen er toen ook voor om even een stop te nemen in de verbouwing.” Inmiddels is deze wel weer in volle gang. De slaapkamer wordt afgerond en ook de overkapping moet klaargemaakt worden. “We blijven bezig, maar de grootste dingen zijn af. Daarom is het, na vijf jaar, bijna tijd voor een housewarming. In augustus is het zo ver, tijd voor een feestje.”

In het kleine beetje vrije tijd dat er overblijft, trekt het gezin er graag samen op uit. “We hebben een bakfiets gekocht en vinden het heerlijk om buiten te zijn”, geeft Eveliene aan. “Ook gaan we nog lekker op vakantie met zijn drietjes, maar niet te ver weg. Dat is iets wat we bewaren voor als Tess wat groter is.” Op de bucketlist van de reisliefhebbers staan nog Nieuw-Zeeland en Mongolië. “Maar dat komt nog wel. Eerst het huis afronden en hier genieten, daarna zien we wel verder.”