Louise Verberne uit Helden

22 jun 2023, 09:15 Geplukt
Afbeelding

Het enthousiasme spat er vanaf wanneer Louise vertelt over haar grote passie: dansen. De ‘creabea’ is sinds 2017 de trotse eigenaresse van een eigen dansschool en daarnaast heeft Louise zelf recentelijk het op één na hoogste dansniveau, Advanced 1, bereikt. Samen met haar man Roy en twee dochters Fayenne en Emily woont ze in Helden. Deze week wordt Louise Verberne (35) geplukt. 

Net zoals haar oudere zus werd Louise geboren in Nijmegen, maar het duurde niet lang voordat het gezin koers zette richting het zuiden. “Toen ik zo’n drie maanden oud was, verhuisden we naar Panningen. Mijn vader startte namelijk met een nieuwe functie in Venlo, dus dan kun je beter wat dichterbij gaan wonen.” Na de basisschool te hebben doorlopen, genoot Louise haar middelbareschooltijd aan het Bouwens in Panningen. Tijdens deze periode groeide het gevoel om iets met dans te gaan doen.

Dansen

“Op mijn vierde ben ik begonnen met dansen. Ik heb ook een paar andere sporten geprobeerd, maar die zijn nooit zo blijven hangen als dansen”, legt Louise de oorsprong van haar passie uit. Vanaf haar 12e danste Louise drie keer in de week. “Het mooiste vind ik dat je met dansen je gevoel kan uiten.” Toen de middelbareschooltijd er vervolgens opzat, moest de jonge Louise een keuze maken. “Het hart ligt dan toch bij dansen, dus wilde ik graag auditie doen voor de dansopleiding”, vertelt Louise. Helaas was deze opleiding echter niet om de hoek. “De dansopleiding zat alleen in Haarlem en dat vonden mijn ouders toch wat ver.” Louise besloot als alternatief te starten aan het CIOS. “Maar dat deed ik met name voor het dansen en het ritmische turnen. Mijn echte passie bleef dansen.” Gelukkig deed zich één jaar later een nieuwe kans voor. “De dansopleiding werd nu ook aangeboden in Arnhem. Dat vonden mijn ouders wel acceptabel”, vertelt ze lachend. De switch werd gemaakt en na vier jaren die bol stonden van het dansen, studeerde Louise af in klassiek ballet, moderne dans en jazzdans.

Verpleegkunde

Na het behalen van haar diploma wilde Louise het liefst uitvoerend danseres worden. Maar al snel stapte ze van dat idee af. “Kijkend naar de toekomst, met eventueel kinderen en een eigen huis, zag ik te veel financiële onzekerheden in die sector.” De leergierige Louise besloot daarom om nog een opleiding te doen: HBO verpleegkundige. “Van nature ben ik erg zorgzaam én ik wilde graag iets met kinderen doen, dus was de keuze snel gemaakt.” Na vier jaar studeren in Nijmegen, waar nog veel familie van Louise woonde, mocht ze zich in 2013 officieel verpleegkundige noemen. De volgende stap werd een carrière in de zorg, maar er bleef toch iets kriebelen bij Louise op het gebied van dans. “Uiteindelijk zei mijn man, toentertijd nog vriend: ‘waarom ga je niet voor jezelf beginnen?’”

Dansschool

In eerste instantie was Louise nogal sceptisch over het starten van een eigen dansschool. “Er zaten hier al zeven dansscholen in de omgeving, dan moet je je écht onderscheiden.” Toch startte ze in 2017 met vier kinderen en nu, bijna zes jaar later, telt Dance studio Emotion al meer dan honderd leerlingen. Onder die leerlingen zitten volwassenen, tieners en kinderen, maar ook peuters van tweeënhalf jaar oud. “Met de jongsten doe ik algemene bewegen-op-muziek-oefeningen zoals luisteren naar elkaar, fantasie spellen, huppelen en stil staan als de muziek stopt, als basis voor dansontwikkeling. De leerlingen vanaf zeven jaar gaan wat meer de diepte in en moeten ook langzaam de keuze maken tussen jazz, modern en klassiek ballet.” Met haar gedegen achtergrond binnen de dans én een opleiding als verpleegkundige heeft Louise genoeg te bieden aan haar leerlingen. “Ik heb kwaliteit hoog in het vaandel staan en de kennis die ik heb opgedaan binnen mijn beide opleidingen komt daarbij goed van pas.” Hoe onderscheid Dance studio Emotion zich dan? Volgens Louise ligt de kracht van haar dansstudio in de balans tussen plezier en kwaliteit. Het belangrijkste voor Louise is dat iedereen echt met ontspanning kan komen dansen. “Het is mooi om te zien als iedereen zich fijn voelt hier. Ik wil graag meer zijn dan alleen een dansschool, mensen moeten hier met plezier naartoe komen en als het nodig is ook hun hart kunnen luchten”, vertelt ze gepassioneerd. Toch blijft het leerlingen helpen te ontwikkelen binnen verschillende dansstijlen wel het mooist voor Louise. “De momenten dat iets na lang oefenen eindelijk lukt, die persoonlijke groeimomenten, dat vind ik altijd erg speciaal om mee te maken. Ik wil mijn leerlingen écht beter maken, daarom komen ze natuurlijk ook naar een dansschool.”

Voorstelling

Dat het dansen niet alleen voor eigen ontwikkeling is, bleek begin juni wel tijdens de voorstelling ‘Time’ in DOK6 te Panningen. Tijdens deze voorstelling met door Louise zelf gemaakte choreografieën mochten alle leerlingen, van peuter tot volwassenen, hun dansen vertonen op het podium. “Het is geweldig om te zien hoe de ook jonge kinderen de volwassenen aanmoedigen voor hun dansen en andersom. Het was echt een heel speciale dag, prachtig om te zien hoe iedereen samen kwam en we er sámen een succes van hebben gemaakt.” Niet alleen de dansers hebben genoten, ook de ruim vierhonderd toeschouwers, verdeeld over twee shows, gaven louter goede reacties. “Ik kreeg twee dingen vooral terug: hoeveel plezier alle dansers lieten zien én de goede kwaliteit van de dansen. Dat is precies waar Dance studio Emotion voor staat.”

Creatief

Het zelf verzinnen en op touw zetten van een dansproductie vergt veel danskennis en organisatorisch vermogen, maar daarnaast ook heel veel creativiteit. Iets wat Louise ook zeker niet vreemd is. “Van kinds af aan zat ik al veel te tekenen of schilderen. Maar ook had ik op jonge leeftijd al een camera in de hand.

Dit alles vind ik nu nog steeds heel leuk, dus ik heb dan ook bijvoorbeeld zelf, met wat hulp van mijn man, de posters van de voorstelling ontworpen”, vertelt ze trots. Ook het maken van trouwfoto’s of babyfoto’s vind Louise erg leuk om te doen. “Ik heb onder andere de trouwfoto’s gemaakt van mijn zus en haar partner.”

Gezin

Niet alleen haar oudere zus, maar ook Louise zelf is inmiddels in het huwelijksbootje gestapt. “In 2017 ben ik getrouwd met Roy en inmiddels hebben we ook twee schatten van dochters: Fayenne (7) en Emily (5).” Louise en Roy leerden elkaar in 2013 kennen en dat is verrassend te noemen. “We leerden elkaar online kennen; ik woonde in Panningen en hij in Helden. Twee dorpjes naast elkaar en elkaar nog nooit eerder gezien”, vertelt ze lachend. “Tijdens onze eerste date voelde het meteen heel goed. Hij had erg zijn best gedaan met rozen en zelfgemaakte muffins”, vertelt Louise trots.

Toen daarna ook nog de gedeelde gamepassie aan het licht kwam, sloeg de vonk snel over. “Uiteindelijk ben ik vrij snel bij hem ingetrokken en zijn we nu al bijna zes jaar gelukkig getrouwd.” Naast de dansschool heeft Louise het dus ook druk met het fulltime moeder zijn, maar dat vindt ze niet erg. “Ik vind het belangrijk om veel met de meisjes te doen en er voor hen te zijn. Zodat ze later zullen zeggen: mama was er altijd voor ons.”

Toekomst

Als Louise kijkt naar haar dansschool, dan komt ze langzaam voor een belangrijke keuze te staan. “Er komt een moment dat ik niet meer alles zelf kan doen. Dan zal ik iemand moeten aannemen die ook danslessen kan gaan verzorgen maar wel met de kwaliteit die ik nastreef. Aan de andere kant is het ook een optie om niet meer verder te groeien dan dit. Dat is een keuze die ik nog moet maken.”

Hoewel de dansschool echt haar passie is en ze deze droom wil voortzetten, blijft ook haar zorghart kloppen. “Ik zou toch ook nog graag een keer iets in de zorg willen doen. Misschien wel op beleidsniveau of iets met creatieve therapie.”

Echter staan deze dromen en toekomstplannen in de schaduw van de belangrijkste wens. “Ik hoop vooral om mijn dochters te zien bloeien en blij en gelukkig te zien worden.”

Tekst en beeld: Casper Keijsers