Lezing over insecten in Helden

dinsdag 23 april 2024 19:30

IVN Helden organiseert op dinsdag 23 april een lezing over insecten. Spreker Martin van Bommel zal vooral inzoomen op zakdragers en bladmineerders.

Insecten zijn er in alle vormen en maten, ze zijn zeer talrijk en komen nagenoeg overal voor. De combinatie van de vele soorten en de grote aantallen maakt dat insecten een belangrijke schakel zijn in een ecosysteem. Ze dienen vaak als voedselbron voor andere diergroepen, die zonder insecten niet kunnen bestaan. Ook veel planten zijn afhankelijk van insecten voor hun voortplanting; insecten helpen bij de bestuiving. Zodra het insect op zijn gastheer landt, zorgt de plant ervoor dat hij stuifmeel meeneemt en bij de volgende bloem weer wat achterlaat.


Zakdragers, ook wel zakrupsvlinders genoemd, zijn een groep micronachtvlinders. De rupsen van zakdragers verschuilen zich de hele dag in een zelfgemaakte ‘zak’, om de kwetsbare achterkant van hun lichaam te beschermen. De zak is een omhulsel dat is gemaakt van verschillende materialen, Hierdoor valt de zakdrager veel minder op in de omgeving.


Martin van Bommel staat ook stil bij de bladmineerders. Wat zijn bladmineerders en hoe zijn ze te herkennen?

De lezing begint om 19.30 uur in het lokaal van IVN Helden. Kijk voor meer informatie op www.ivnhelden.nl

Locatie