Uit Peel en Maas - Elisa Hanssen

22-2-2018 door: Redactie
Ze groeiden op in Peel en Maas, maar besloten om diverse redenen de gemeente te verlaten. In de rubriek Uit… Peel en Maas gaan we op zoek naar de redenen voor het vertrek en hoe het de mensen vergaan is. Elisa Hanssen (31) uit Baarlo had een droombaan bij 3FM, maar vanwege de stress en drukte besloot ze het roer radicaal om te gooien. Ze verzorgt nu sinds twee jaar paardentochten in IJsland.
maskTop
Uit Peel en Maas - Elisa Hanssen
maskBottom
Foto: Ingeborg Klarenberg

Elisa vertrok al op haar 18e uit Baarlo toen ze American Studies ging studeren in Groningen. Daarna begon ze aan een master in Nijmegen. Ze liep tijdens die studie stage bij de ochtendshow van dj Giel Beelen op radiozender 3FM. “Een geweldige stage”, noemt ze het zelf. Het eerste halfjaar was ze vooral bezig met het vullen van de site van de ochtendshow, maar de tweede zes maanden mocht ze de show voorbereiden. “Contact opnemen met artiesten, nieuwtjes zoeken, dat soort zaken. Dat was echt een geweldige leeromgeving.”

Eerst vakantie op het eiland

Na de stage bleef ze werken bij 3FM. Ze werd web-redacteur en daarna 1,5 jaar content supervisor, wat neerkomt op eindredacteur. “Ik hoorde veel muziek van IJslandse bands en die vond ik vaak heel goed”, vertelt ze. “Toen heb ik me in het land verdiept en bleek het landschap ook nog eens supermooi te zijn.” Ze ging op vakantie naar het eiland. “Het was zo relaxt. De vrijheid die ik daar voelde, was ongekend. Toen had ik al bedacht dat ik een keer terug wilde keren.”

Na de vakantie ging ze gewoon weer aan de slag bij 3FM. Toen merkte Elisa dat het werk haar allemaal te veel aan het worden was. “Ik had geen zin meer in wéér een concert van Ed Sheeran of om weer naar Lowlands te gaan. Ook de sociale druk was hoog. Ik kan slecht nee zeggen en dus was ik bijna iedere avond bij iemand aan het eten of op bezoek. Dat was altijd heel gezellig hoor, maar ik had geen avond meer voor mezelf. In diezelfde periode verliep het contract van mijn appartement in Utrecht. Toen dat allemaal zo samenkwam, heb ik de keuze gemaakt om het IJsland-avontuur aan te gaan.”

Ze verkocht haar spullen, zegde haar baan op en regelde werk in haar nieuwe thuisland. Ze kon meteen aan de slag bij een guesthouse bij het dorp Akureyri. “Ik woon tien minuten van het dorp af in de ‘middle of nowhere’. Ik ben gids bij een paardrijtour. In Nederland reed ik al paard, dus dit is een ideale baan. Zeker in deze omgeving. De tour duurt ongeveer een uur en ik vertel de deelnemers alles over IJsland, de natuur en de omgeving. De rest van de tijd werk ik bij het guesthouse. Als receptioniste of paardenverzorgster en ik ben vaak bezig met de website. ’s Avonds heb ik meestal niks, heerlijk.”

Zingen bij een IJslands koor

Het was wel wennen allemaal. Elisa: “IJsland is niet zoveel anders dan Nederland, maar je snapt als buitenlander sommige dingen niet, zoals omgangsvormen. Ik spreek de taal ook nog niet echt goed, dat maakt het wat lastiger.” Elisa besloot bij een koor te gaan omdat ze muziek mist en om wat meer mensen te leren kennen. “Dat is heel erg leuk. Ik kan de woorden lezen en ik weet hoe ik het moet uitspreken, maar ik heb vaak geen idee wat ik zing”, lacht ze. “Dankzij het koor ken ik nu wel meer mensen van mijn eigen leeftijd.”

Hier is eigenlijk alles mooi

Vanwege de schoonheid van het land besloot Elisa haar kiekjes op Instagram te plaatsen. Daar staan veel verschillende foto’s op. “Je kunt hier overal foto’s van maken. In IJsland is het moeilijk om lelijke foto’s te maken. Hier is eigenlijk alles mooi.” Heeft ze ­plannen om haar IJslandse paradijs ooit weer te verlaten? “Weet ik nog niet. Zo lang ik het hier leuk vindt, blijf ik hier. Ik kan me niet voorstellen dat ik het snel beu word. Maar ja, dat dacht ik bij 3FM ook. We zien het allemaal wel.” (Foto: Ingeborg Klarenberg)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie