Maasbreese lelieteler Peter van Meijel

Inwoners Sevenum en telers over rechtszaak geplande lelieteelt: 'Het kan nog alle kanten opgaan'

Afbeelding

Een groep van 35 inwoners uit Sevenum besloot juridische stappen te ondernemen vanwege de geplande lelieteelt dichtbij hun woningen. De inwoners maken zich zorgen over de gezondheidsrisico's van de grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen die nodig zijn voor de lelies. Zij hebben hier meerdere gesprekken over gevoerd met Maasbreese lelieteler Peter van Meijel, maar zonder resultaat. De zaak kwam op donderdag 18 april voor bij de rechtbank in Roermond.

Advocate Marijn Kingma vertegenwoordigt de bewoners van Sevenum. Tijdens de rechtszaak benadrukte ze dat er nog veel onduidelijkheid is in de wetenschap over de neurologische gevolgen op lange termijn van de bestrijdingsmiddelen die Van Meijel wil gaan gebruiken. Ook gaf ze aan dat in de lelieteelt veel meer middelen gebruikt worden dan in teelt van gewassen die bedoeld zijn om te eten, zoals aardappelen of tarwe. Dit zou volgens haar niet vlakbij de bebouwde kom, waar ook kinderen wonen, gedaan moeten worden.


Voorzorgsmaatregelen

Lucas Koning, die Van Meijel vertegenwoordigt, gaf aan dat er ook gekeken moet worden naar de dosis van de gewasbeschermingsmiddelen en de frequentie van het spuiten hiervan om te bepalen of een verbod op de lelieteelt op deze locatie redelijk is. Daarnaast benadrukte hij dat Van Meijel bereid is voorzorgsmaatregelen te nemen om het risico fors te beperken.

Ook gaf hij aan dat er grote maatschappelijke belangen in deze zaak spelen, aangezien de hele bloembollensector geraakt zou worden door een eventuele toewijzing van de vordering vanuit de inwoners.


Inwoner Laura Redeker-Sturme liet in de rechtszaal weten dat ze gehoopt had hier niet te hoeven zitten en dat ze het betreurde dat de partijen er niet samen uit zijn gekomen. Ze benadrukte dat de zaak voor de inwoners belangrijk is, omdat veel van hen jonge kinderen hebben en hen deze lente en zomer met een gerust hart buiten willen kunnen laten spelen.


Verantwoordelijkheid

Peter van Meijel zei ook dat het hem raakte dat de partijen nu voor de rechtbank stonden. Hij liet weten al 25 jaar actief te zijn in de lelieteelt en zich verantwoordelijk te voelen om veilig te werken. Ook gaf hij aan geprobeerd te hebben de inwoners tegemoet te komen en benadrukte hij dat de middelen zijn goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.


De rechter vroeg tot slot of de partijen nog met elkaar konden praten om een regeling te treffen. Beide partijen gaven aan dat dit inmiddels al vaak geprobeerd is en niet tot resultaat geleid heeft, waardoor ze het nut van nog een poging niet inzagen.


Uitspraak

Voor de aanwezigen was het moeilijk te voorspellen wat de rechter gaat besluiten.  "Ik heb echt geen idee wat de uitkomst gaat zijn, het kan nog alle kanten opgaan", zei een inwoner van Sevenum. Ook aan de kant van de teler heerste dit gevoel. "We weten het echt niet, dus we wachten op wat de rechter zegt", zei een aanwezige daar.


De uitspraak over de zaak volgt op 8 mei.