Reality-wc

Soms kom je onbedoeld op plekken waar je eigenlijk nooit had willen zijn. Eenmaal op die plek wordt je echter gevangen door een gevaarlijke cocktail van verbazing, leedvermaak en plaatsvervangende schaamte. Voor je het weet, zuigt een rechthoekig stuk ‘zapp-plastic’ met tientallen knopjes je in de fuik van reality-tv.

Caspers Comeback
Caspers Comeback

Het schoolvoorbeeld van deze weinig flatteuze fuik is Temptation Island. Voor degenen die óf onder een steen hebben geleefd óf van een generatie zijn waar je nog op een normale manier moest werken voor je geld: Temptation Island is een programma waar ‘koppels’ zich voor aanmelden om te kijken of ze trouw aan elkaar kunnen blijven wanneer er verleiding op de loer ligt. Althans, dat is het concept. De tweetallen die zich daadwerkelijk opgeven zijn meestal simpele zielen die meer moeite hebben met het spellen van hun eigen naam dan het woord ‘uitkering’ en die graag zo snel mogelijk ‘relevant’ willen worden om zo via een vage dj-carrière, het online promoten van consumententroep of een OnlyFans-account hun geld te kunnen verdienen. Of ja, verdienen? Ze verdienen eigenlijk niets, maar ze krijgen het helaas wel. Oh ja, en voor degenen die zich afvragen: ‘Wat is in hemelsnaam OnlyFans?’. Houden zo, want meer dan een eufemisme voor pornografisch materiaal is het niet. 

Toch blijven we massaal kijken en zorgen we ervoor dat dit gênante gepeupel een podium krijgt. Ik vraag me af of we die zogenaamde reality-sterren niet tegen zichzelf in bescherming moeten nemen. Die Temptation-figuren kicken op de aandacht, maar de ruziënde buren bij De Rijdende Rechter waarschijnlijk niet. Het is pijnlijk genoeg dat je in de buurt bekend staat als onnozelaar die een probleem maakt van een takje over de schutting. Daar hoeft een landelijke vernedering dan niet bij lijkt me.

Kortom, als we de Nederlandse televisie vergelijken met het menselijk lichaam dan is het journaal het hoofd en reality-tv de stront die het best zo snel mogelijk kan worden doorgespoeld. Maar goed: alles voor de kijkcijfers natuurlijk.

Casper Keijsers