‘Unieke kruisbestuiving’ bij DOK6

7-9-2017 door: Redactie
DOK6 in Panningen opende op 7 september 2007 officieel de deuren. In die tien jaar daarna ging niet alles zoals gepland in het verzamelgebouw, maar inmiddels hebben alle onderdelen hun plekje gevonden. “Het is een unieke kruisbestuiving tussen horeca, theater en bioscoop”, vertellen de drie mannen die ieder verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedeelte.
maskTop
‘Unieke kruisbestuiving’ bij DOK6
maskBottom

Geert Peeters was eigenaar van de café The Gaz in Panningen, toen hij alweer 20 jaar geleden samen met een andere horecaondernemer een plan indiende om het stuk gebouw tussen het Raadhuisplein en het Pastoor Huijbenplein in Panningen te slopen en er iets nieuws neer te zetten. “De gemeente vroeg ons om ook na te denken over wat er met cultureel centrum ’t Heljes Keteer moest gebeuren.” Dat lag aan de rechterkant van de bebouwing tussen de twee pleinen. “Dat hebben we daarna meegenomen in ons nieuwe plan.”

Een veelvoud aan plannen volgden in de jaren daarna, met om de zoveel tijd weer een wijziging. Geert: “Dat komt mede omdat veel aan dit pand onlogisch is. Zo zitten er 152 betonnen heipalen in de grond om het gebouw op de plek te houden. Niet dat het wegzakt, maar zodat het juist niet omhoogkomt vanwege het grondwater.” Op een gegeven moment kwam ook het idee voor een bioscoop voorbij. Ralph Teeuwen had net zijn afstudeeronderzoek gedaan over de levensvatbaarheid van bioscoop in de toenmalige gemeente Helden. “Toen heb ik me aangeboden als exploiteur van de bioscoop.” Om een concurrerende bioscoop te kunnen realiseren, waren vier zalen nodig. Ralph: “Het heeft nog lang geduurd en veel plannen gekost voordat we een juiste invulling van het gebouw bedacht hadden, maar uiteindelijk is het gelukt. Om de zalen passend te maken, steekt het gebouw wel een beetje over bij de doorgang tussen de pleinen, maar het past.”

In oktober 2005 werd de oude bebouwing gesloopt en daarna kon er begonnen worden aan het nieuwe project. Begin 2007 was het gebouw bijna klaar, toen een aannemer net iets te vroeg weekend begon te vieren. “Hij had een regenpijp afgezaagd, maar omdat het 17.00 uur was, ging hij daarna naar huis”, weet Geert nog. “Dat weekend hebben we noodweer gehad en was werkelijk alles ondergelopen. Om toch op tijd open te gaan, hebben we ik weet niet hoeveel kuub gas moeten stoken om alles droog te krijgen.” In mei ging het gebouw open voor een proefperiode en de officiële opening volgde in september 2007.

Al snel kwamen Geert en Ralph erachter dat de bestaande plannen aangepast moesten worden om tot een optimaal resultaat te komen. Zo werd café DOK, eigenlijk bedoeld als uitgaansgelegenheid, al snel omgetoverd tot restaurant en een rustig zitcafé. “Als we bezoekers van het theater en de bioscoop hadden gehad, konden die nergens meer gaan zitten”, vertelt Geert. “DOK stond vol en de muziek stond keihard. Dat is niet ideaal voor mensen die even willen nabespreken.” Door de jaren heen veranderden er enkele zaken en inmiddels is het voorste gedeelte van DOK restaurant en het achterste stuk is bij de foyer getrokken, zodat daar nageborreld kan worden na een theatervoorstelling, vertelt Geert. “We hadden nooit een restaurant gepland, maar dat is nu een corebusiness geworden.”

Waar DOK6 Horeca eerst het theatergedeelte erbij had, werd in 2013 in samenspraak met de gemeente besloten het onder te brengen in een aparte stichting. Dries Floris werd de directeur en programmeur. “Inmiddels hebben we alles op de rit en ‘staat’ het concept”, vertelt Dries. “Dankzij de aanpassingen die door de jaren heen gedaan zijn, komen alle onderdelen beter tot bloei. We hebben een gebouw waar Peel en Maas trots op kan zijn.”

Het jubileumweekend van DOK6 begint op donderdag 7 september met een bijeenkomst voor genodigden. Op vrijdag vindt de seizoensopening van het theater plaats. Zaterdag is er een jubileumfeest in de theaterzaal. De band PROOST! komt optreden bij het gratis evenement. Zondag staat in het teken van de jeugd met een kindermiddag. In het hele gebouw zijn diverse activiteiten te beleven voor de kinderen.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie