Geslaagd Integratiecafé voor statushouders

11-4-2018 door: Redactie
Dorpsdagvoorziening Maasbree (DDV) is veel meer dan alleen een warme maaltijd voor ouderen. Sinds de verhuizing van de DDV naar het nieuwe MFA ‘t Hoës van Bree bijna twee jaar geleden werden liefst twaalf nieuwe activiteiten gestart. De laatste in de rij is het Integratiecafé waarbij Maasbreenaren in een informele setting kennismaken met nieuwe Nederlanders.
maskTop
Geslaagd Integratiecafé voor statushouders
maskBottom

Vrijwel iedere dag in de week is er wel iets te doen in het pand van DDV Maasbree dat de ingang heeft naast Bruiz, het voormalige gemeentehuis. De DDV organiseert activiteiten als een tabletcafé, bloemschikken, schilderen, wenskaarten maken, rollator- en zitdansen en een oogcafé. Die zaken hebben allemaal als bedoeling dat mensen elkaar ontmoeten en samen kunnen genieten. “Daarom vinden wij dat het Integratiecafé ook goed in het straatje past”, vertelt bestuurslid Fred Mulder. “Door ons kunnen de nieuwe Nederlanders, of statushouders, in contact komen met heel Maasbree. Dat is wat we willen bereiken.”

De vuurdoop van het nieuwe ‘café’ was op vrijdag 6 april. Zeven dames (van wie vier statushouders) en drie mannen (twee statushouders) waren aanwezig bij de bijeenkomst die werd bedacht door het Maasbreese Taalcafé en wordt gefaciliteerd door DDV Maasbree.

“Verschillende vrijwilligers van het Taalcafé hadden aangegeven bij de dorpsondersteuner dat ze naast hun wekelijkse bijeenkomst graag nog wat meer wilden doen voor de statushouders dan alleen de taal leren”, vertelt Marion Manders, coach binnen DDV Maasbree. “Ze wilden vooral iets doen met handwerken. Daar houden ze wel van. Toen ze bij ons uitkwamen, was het zo geregeld.”

Amanda Bester is taalcoach en inmiddels ook vrijwilligster bij de DDV. Ze was ook aanwezig bij het Integratiecafé. “Ik vond het een groot succes. Er waren drie dames van Syrische afkomst, eentje uit Thailand en de anderen waren geboren Nederlanders. Omdat het divers is, moet iedereen wel Nederlands praten. Daar leren de nieuwe Nederlanders heel veel van. Het was ook echt gezellig. Er werd veel gelachen. Het is een meer ongedwongen sfeer dan bij het Taalcafé. Je ziet dat de statushouders zelf al praatjes aanknopen. Er wordt gepraat over de gebruiken van de verschillende culturen en de hobby’s van de dames en heren. Ze leren elkaar steeds beter kennen.” Fahima was één van de aanwezige nieuwe Nederlanders. Het is volgens haar lastig om te communiceren met de Nederlanders, maar het was hartstikke leuk. “Het is lastig voor ons om hele zinnen te maken, maar met woordjes gaat het al best goed. We willen heel graag Nederlands leren en hier kunnen we oefenen.” De dames waren vooral aan het haken en mandala’s in aan het kleuren. De mannen waagden zich aan een potje kaarten. Gezien de vele lachsalvo’s en onderlinge gesprekken was het volgens de organisatie een geslaagde eerste editie van het Integratiecafé.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie