‘Een pad waar gehandicapten natuur kunnen beleven'

7-4-2016 door: Redactie
Herman en José van Dijnen uit Beringe zijn bezig met een speciaal project op hun bosperceel aan het Marispaedje in Beringe. In het natuureducatief centrum Boswachterij De Kievit willen ze komende zomer een Prikkelpad openen. Dat is een belevingspad waar de zintuigen van mensen met een beperking geprikkeld worden. Op donderdag 14 april ontvangen ze een cheque van drieduizend euro van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) om het idee uit te werken. Samen met de donaties van enkele andere fondsen kan het Prikkelpad nu gerealiseerd worden.
maskTop
‘Een pad waar gehandicapten natuur kunnen beleven'
maskBottom

Het gaat nog enkele maanden duren voordat het klaar is, vertellen Herman en José van Boswachterij De Kievit. Het pad is vooral bedoeld voor mensen in een rolstoel, blinden en slechtzienden. José: “Op het pad maken ze gebruik van alle zintuigen. Ze kunnen de natuur zien, voelen, ruiken en horen. We hebben al een perceel waarop kinderen en volwassenen kennis kunnen maken met de natuur. Nu gaan we nog een stapje verder.”

Herman vertelt over wat er zoal te zien zal zijn op het pad. Twaalf natuur-elementen worden er gerealiseerd. “Er is bijvoorbeeld een voelsteen. Dat is een grote kei die rondgedraaid kan worden. Op de ene kant staat de zon en is de steen dus warm. Zo kunnen de bezoekers het verschil tussen koud en warm voelen. Er staan straks ook acht voelkastjes langs de route. In die kastjes zitten spullen als takjes en mos. Die kunnen ze dan echt voelen en ruiken. Verder is er nog een kruidenrotonde, komen er bakken met water, zand en gras, is er een knuffelboom en liggen er een soort hunebedden waar de deelnemers op kunnen liggen. En dan heb ik nog niet eens alles gehad.”

Herman en José zagen het idee voor het eerst in België. ”Sinds 2010 werken we nauw samen met de St. Josephschool in Beringe en met 5x Beringen”, vertelt Herman. “Dat is een uitwisselingsproject waarbij zeven dorpen uit vijf landen met de naam Be(h)ringe(n) elkaar iedere drie jaar ontmoeten. Ze hadden toen als thema Beringe Natuurlijk. De kinderen van de basisschool hebben toen het logo van 5x Beringen in buxusplanten gemaakt. Drie bakken van twee meter lang moesten daarna ergens komen te staan. Toen hebben ze ons gevraagd of dat op ons perceel kon. Zo is het contact ontstaan.”

Op uitnodiging van Belgisch Beringen togen Herman en José, vergezeld door wethouder Raf Janssen, enkele leden van het Gehandicapten­platform en Dorpsoverleg Beringe een paar maanden later naar het Belgische Prikkelpad, waar ze meer uitleg kregen. De initiatiefnemers waren meteen enthousiast en toen de wethouder vroeg of het iets voor Herman en José was, was het antwoord wel te raden. José: “Toen wisten we vrij vlot dat we dat ook gingen doen.”

Herman en José hebben de ruimte voor een dergelijk pad. Herman erfde zo’n dertig jaar geleden een stuk grond van zijn vader. De bomen op het bosperceel werden door een storm in 2007 vrijwel allemaal verwoest. Ze besloten er toen een educatief centrum van te maken. Herman is er iedere dag te vinden. “Ik verzorg er de dieren en er is altijd wat te doen”, vertelt Herman. “Er liggen bijvoorbeeld nog een grote vijver, een kikker- en paddenpoel, een vleermuiskelder, een vogelbroedplaats en een speeltuintje. Mensen kunnen op aanvraag een rondleiding krijgen en leren over de natuur. Nu gaan we dus nog een stapje verder en kunnen in de toekomst ook mensen met een beperking een kijkje nemen in ons bos.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie