‘Hier zegt iedereen nog gedag tegen elkaar’

7-9-2017 door: Redactie
De straten Koninginnelaan, Ninnesweg, Vosberg, Nobisstraat, Fleurkesweg, Slinkstraat, Industrieterrein, Heide en de Sevenumsedijk in Panningen vormen sinds 1967 buurtvereniging Nobis. Nu, vijftig jaar later, is de vereniging nog altijd springlevend. “Het is hier ouderwets gezellig”, aldus El Naus, voorzitster van de buurtvereniging.
maskTop
‘Hier zegt iedereen nog gedag tegen elkaar’
maskBottom

Op 26 december 1966 werden de eerste voorbereidingen getroffen voor buurtvereniging Nobis door Ber Peeters, Jeu Geujen en Bert Janssen. De naam voor de vereniging kwam van professor Oomen, aldus El. “Nobis staat voor naastenliefde, ontspanningen, behartiging in samenwerking”, legt ze uit. “Het zijn eigenlijk de kernwoorden waar de buurt voor staat. Tevens is de naam afgeleid van een gebied in onze buurt genaamd het Noebisveld, waar ook de Nobisstraat naar vernoemd is. Na Bert Janssen zijn Sjraar Smets, Martin Brummans, Piet van Roy, Netty van Ninhuys en Wim Leyser voorzitter geweest. Inmiddels vervul ik deze taak al bijna vijftien jaar.” El was al een aantal jaren bestuurslid toen ze gevraagd werd om voorzitster te worden. “Ik heb er wel even over nagedacht, maar uiteindelijk heb ik besloten om het toch te doen”, aldus El. “Ik ben graag met mensen bezig en ik vind het leuk om iets voor de buurt te kunnen betekenen. Ik ben dan wel voorzitster, maar de buurtbewoners zijn zo betrokken dat ik bijna niks alleen hoef te doen. We beslissen veel dingen samen. Dat iedereen elkaar zo helpt, is ook meteen de kracht van onze buurt.”

Dat iedereen voor elkaar klaar staat, komt volgens penningsmeester en secretaris Monique de Bruijn vanuit vroeger. “Van oudsher is onze buurt echt een landelijk gebied”, vertelt Monique. “Ook nu kent het nog steeds een agrarisch karakter op verschillende fronten. Zo wonen er veel ouderen en hebben de meeste bewoners bepaalde normen en waarden die vroeger ook golden. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld niet meer zo vanzelfsprekend om elkaar gedag te zeggen op straat, maar bij ons in de buurt is het nog gewoon de normaalste zaak van de wereld. De gemoedelijke sfeer die vroeger heerste, is nu nog steeds bij ons in de buurt te vinden.”

Hoewel de buurt nostalgisch aandoet, zijn er wel een aantal dingen veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. “Met de jeugd gingen we altijd bowlen”, aldus Angeline Steijvers, één van de bestuursleden. “Maar omdat daar geen behoefte meer naar was, gaan we sinds enkele jaren met de jeugd naar een gamecentrum. Verder hebben we de activiteit tijdens Sint Maarten nieuw leven ingeblazen en hebben we een website en Facebookpagina aangemaakt. Ook hebben we sinds kort een buurtpreventie WhatsApp-groep en een AED in de buurt. Hiervoor hebben heel veel bewoners een cursus gevolgd, wat ook weer iets zegt over hoe de buurt in elkaar steekt.”

Om het 50-jarige bestaan van Nobis te vieren, heeft de feestcommissie een speciale dag georganiseerd op zondag 24 september bij manege De Vosberg in Panningen. “De hallen van de manege worden omgetoverd tot een grote, sfeervolle feestzaal”, aldus El. “Het feest begint ’s middags met een optreden van de Vosberg Muzikanten uit Panningen. Deze blaaskapel bestaat voor een groot deel uit bewoners uit onze buurt. Vervolgens staan er verschillende activiteiten op het programma voor jong en oud. Denk bijvoorbeeld aan een rodeostier, een luchtkussen, ponyrijden, schminken en nagelen. Ook tussendoor is er muziek te horen van de blaaskapel. ’s Avonds kan iedereen genieten van een feestelijk boerenbuffet. We hebben verschillende etenswaren van vroeger op het menu staan. Dat vonden we het best passen bij onze buurt. Het feest wordt afgesloten door een lokale artiest. We hopen vooral dat het een gezellige dag wordt voor alle buurtbewoners. Of ze er nu al tien jaar of één jaar wonen of eerst hier gewoond hebben maar weg zijn gegaan.” 

Opgeven voor het jubileumfeest kan door een e-mail te sturen naar nobisbv@gmail.com

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie