Een podium geven aan ‘De Vreemdeling’

7-9-2017 Advertorial
De Heren Lazaristen kwamen in 1903 als vreemdelingen naar Panningen. Ze waren niet meer welkom in Frankrijk en zochten hun toevlucht in het gastvrije Limburg. Nu 114 jaar later willen de Lazaristen de moderne ‘vreemdelingen’ een podium bieden. Op zondag 17 september wordt daarom in het klooster in Panningen een themamiddag gehouden waar mensen komen vertellen over vreemdelingen. In aanloop naar de bijeenkomst stelt een aantal van de sprekers zich voor in de HALLO. De derde is Ger de Vlieger uit Kessel.
maskTop
Een podium geven aan ‘De Vreemdeling’
maskBottom

De Kesselse Ger de Vlieger gaat iedere donderdagavond naar de bibliotheek in Kessel. Niet om boeken te lezen, maar om statushouders uit Syrië te helpen hun Nederlands te verbeteren. “Het eerste wat de nieuwkomers, zo noem ik ze liever, willen, is de taal leren. Kinderen leren het op school wel, maar voor volwassenen is het lastiger. Zij hebben nog geen werk en praten thuis alleen Syrisch.” De taal leren is voor Ger het beginpunt voor integratie. “Als je ergens nieuw bent, moet je de taal kunnen spreken, anders blijf je een vreemdeling. Contact is van levensbelang.”

Het vrijwilligersproject bestaat sinds februari dit jaar. Het werd opgericht nadat de gemeente aan de dorpsoverleggen van Peel en Maas had gevraagd wat ze konden betekenen voor de Syrische vluchtelingen. Ger besloot zich meteen aan te melden en hij zocht wat mensen bij elkaar om de pilot op te zetten. “Vervolgens hebben we alle Syriërs via de gemeente aangeschreven om hen uit te nodigen voor de bijeenkomsten.” Elke week komen er ongeveer vijftien mensen naar de bijeenkomst.

De donderdagavonden beginnen altijd met het welkom heten van de aanwezigen en vervolgens wordt er een liedje gezongen, vertelt Ger. “Annemiek Vissers van Het Taalcafé neemt de teksten uitgeprint mee en zet ook plaatjes op het papier. Dan weten de aanwezigen waar ze over zingen. Ook wordt de songtekst uitgelegd. Denk aan nummers als Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij.” Daarna spelen de aanwezigen nog spelletjes of ze lezen voor uit boeken. “Alles is er op gericht om de Nederlandse taal beter te begrijpen en beter te leren lezen.”

Het bevalt van beide kanten goed, vertelt vrijwilliger Ton Hendricks. “Het is heel dankbaar werk en je ziet de deelnemers echt groeien. De meesten gezinnen nemen de kinderen mee. Die willen aan hun ouders laten zien dat ze al veel geleerd hebben op school en doen dan extra hun best. Die kinderen kunnen vaak ook woorden uitleggen als de ouders het niet snappen. Ze zijn een soort intermediairs.”

De bijeenkomsten zijn in eerste instantie bedoeld om de taal te leren aan de nieuwkomers, maar Ger probeert nog meer voor ze te betekenen. “Ik benader wel eens bedrijven om te vragen of zij geen interesse hebben om iemand een baan te geven. Ik hoor dan dat er bijvoorbeeld een tekort is aan metselaars of timmerlieden en ik weet dat er onder de nieuwkomers mannen zijn die in Syrië metselaar of timmerman waren. Dan probeer ik die aan elkaar te koppelen. Zo gaat het ook met vrijwilligerswerk. In de praktijk aan het werk gaan, is toch de beste manier om te integreren en de taal te leren.”

Het aantal Syriërs dat nu nog geplaatst wordt in de gemeente, is flink aan het zakken. Steeds minder mensen hebben dus het Taalcafé nodig. Ger: “Ik verwacht dat we tot augustus volgend jaar nog genoeg te doen hebben. Als er daarna nog behoefte is, gaan we natuurlijk gewoon door.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie