Veteranendag: Theo Wittens

7-9-2017 door: Redactie
Alle veteranen in Peel en Maas worden uitgenodigd om op zaterdag 23 september de lokale Veteranendag te vieren. Deze dag is een eerbetoon aan alle veteranen, in het bijzonder die uit onze gemeente. In aanloop van deze dag ging HALLO in gesprek met drie militairen die op verschillende uitzendingen zijn geweest. De eerste in de serie is de Panningse Theo Wittens (46). Hij ging in 1996 ruim een half jaar naar Bosnië.
maskTop
Veteranendag: Theo Wittens
maskBottom

Hoewel er nog dienstplicht gold toen Theo 18 jaar was, had hij zelf ook een sterke drang om militair te worden. “Het zit echt bij ons in de familie”, begint Theo te vertellen. “Mijn opa en vader zijn allebei militair geweest, waardoor het bij mij ook begon te kriebelen. Ik heb toen een basisopleiding gedaan die iedere militair heeft gedaan en ben daarna opgeleid tot kkw’er. Dit houdt in dat ik monteur ben van klein kaliber wapens. Na enkele steden in Nederland, ben ik uiteindelijk terecht gekomen in het Duitse Krefeld. Daar zat ik in een verbindingseenheid die viel onder de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Hier vielen verschillende inter-nationale eenheden onder, zoals de Amerikaanse, Engelse en Belgische eenheden.”

In Duitsland kreeg Theo te horen dat zijn eenheid op uitzending ging naar Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië. “We zijn op vier oktober 1996 vertrokken en zijn bijna zeven maanden weg geweest”, vervolgt Theo. “We hebben daar voornamelijk geholpen bij de wederopbouw wat betreft de communicatie. Zo hebben we daar telefoonleidingen en glasvezel aangelegd. We sliepen met verschillende eenheden in het Zetra Stadion. Dit was het Olympisch ijsstadion van Sarajevo. Hoewel de oorlog op zijn einde liep toen wij binnenrolden, was het even goed nog opletten geblazen. Je slaapt niet vast, maar bent continue bedacht op een mogelijk aanval. Je bent eigenlijk 24 uur per dag bezig, of je nu slaapt of niet.”

Iets wat Theo nooit meer vergeet van de missie in Bosnië, is Sniper Alley. “Dit is een hoofdweg door Sarajevo”, legt hij uit. “Eigenlijk kun je het een beetje vergelijken met de Kennedylaan in Panningen, maar dan veel groter en langer. We hadden er al verschillende verhalen over gehoord, maar als je er dan als groentje aankomt, gaan je haren wel even rechtop staan. Overal langs deze weg zaten sluipschutters die op ieder moment toe konden slaan. Niemand liep, fietste of reed normaal over deze weg. Mensen die boodschappen hadden gedaan, renden naar huis en auto’s reden ongelofelijk snel. Ons hoofdkwartier was gevestigd in Ilidža, een stad net buiten Sarajevo. Als we daar naartoe gingen, dan moesten we telkens over deze weg. Gelukkig is het bij ons iedere keer goed afgelopen.”

Ondanks dat Theo met zijn eenheid in een oorlogsgebied zat, waren er ook momenten dat ze konden lachen. Theo: “Er zaten ook zeker leuke momenten bij tijdens onze missie. Zo hebben we vaak live voetbal gekeken en heb ik mijn verjaardag gevierd. Ik was samen met een collega rond dezelfde dag jarig. We hebben samen een compleet restaurant afgehuurd en hebben met de hele eenheid pizza gegeten. Van het personeel kregen we ook een grote taart.”

De terugkomst in Nederland was voor de Panningse veteraan niet wat hij ervan had gehoopt. “Tegenwoordig krijgen militairen die terugkomen van een missie tijd om te acclimatiseren”, legt Theo uit. “Dat was toen ik terugkwam nog niet. Dat is jammer, want iedereen die terugkomt van een missie krijgt een tik. Zo werd ons in Bosnië verteld dat we absoluut niet op gras mochten komen, aangezien daar overal mijnen konden zitten. Toen ik thuis kwam en de hond uit wilde laten, heeft het even geduurd voordat ik weer op het gras durfde te lopen. Ook als er ’s nachts iemand aanbelt, ben ik klaarwakker. Gelukkig slijt het allemaal langzaam weg.”

Theo is nu vrachtwagenchauffeur, maar twijfelt geen moment om weer op uitzending te gaan als hij de kans krijgt. “Als ik nu gebeld word met de vraag of ik me morgen wil melden, dan ben ik weg. Dat blijft gewoon in me. Ik ga dan terug voor de mensen die daar zijn. Die kunnen er niets aan doen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie