Polen veruit grootste allochtone groep

24-11-2016 door: Redactie
De Poolse gemeenschap is veruit de grootste groep allochtonen die woonachtig is in gemeente Peel en Maas. Meer dan 28 procent van de niet in Nederland geboren inwoners van de gemeente komt uit Polen. Dat blijkt uit de multicultikaart die het Twentse dagblad Tubantia onlangs bekendmaakte. De krant kreeg de informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat op zijn beurt weer gebruikmaakte van de Gemeentelijke basisadministratie (GBA).

De cijfers van het CBS zijn van 2016. In totaal woonden er afgelopen jaar in Peel en Maas 2.065 mensen die niet in Nederland geboren zijn. Dat komt neer op 4,8 procent van de totale bevolking in Peel en Maas. In het onderzoek zijn overigens alleen de personen meegenomen die buiten Nederland zijn geboren. Zogenoemde tweede- en derde generatie-allochtonen, waarvan ten minste één ouder in het buitenland geboren is, telden voor het onderzoek niet mee.

Tubantia beschrijft in de publicatie ook waar de cijfers op gebaseerd zijn: “In de Gemeentelijke basisadministratie wordt het herkomstland van burgers geregistreerd. Ben je geboren in Mexico, maar woon je al vijftig jaar in Nederland, dan sta je nog altijd als geboren Mexicaan geregistreerd. Wie je bent en wat je voelt staat erbuiten”, schrijft de krant.

Na Polen (581 inwoners) volgden Duitsers (252) en Marokkanen (189) als grootste groep van niet-Nederlanders. Daarachter volgde de groep Turkse inwoners met 127 inwoners. Drie landen hadden elk één inwoners in de gemeente in 2016. India, Ghana en de Dominicaanse Republiek waren ieder vertegenwoordigd door één persoon. Uit Ethiopië kwamen twee personen.

Landelijk gezien waren de Turken met 195.000 inwoners, de Surinamers met ruim 180.000 inwoners en de Marokkaanse gemeenschap met 168.000 personen de grootsten. De grootste stijgers kwamen uit de Oost-Europese hoek. Het aantal inwoners geboren in bijvoorbeeld Polen, Bulgarije en de Baltische staten steeg enorm in de onderzochte periode van 1996 tot 2014, vooral om te werken in de glasbouwsector. Vooral Bulgarije spande de kroon. In 2014 verbleven er zestien keer meer Bulgaren in ons land dan in 1996, aldus Tubantia.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie