Geplukt - Piet Geurts

7-9-2017 door: Redactie
In het verenigingsleven van Koningslust is Piet Geurts inmiddels niet meer weg te denken. De 64-jarige industrialisatiemanager is het liefst bezig met projecten die de leefbaarheid in zijn dorp vergroten. Voor al zijn werk bij onder meer het dorpsoverleg werd Piet bij de heropening van dorpshuis De Sprunk in 2008 geridderd. Hij wordt deze week geplukt.
maskTop
Geplukt - Piet Geurts
maskBottom

Nog een jaartje en dan kan Piet Geurts met pensioen. Dan kan hij het samen met zijn vrouw Mia, waar hij al bijna 40 jaar getrouwd is, en zijn twee zoons, Paul (27) en Frank (26), wat rustiger aan doen. Of ja, rustiger: na zijn pensionering wil Piet zijn eigen adviseursbedrijfje uitbouwen. Nu werkt hij nog bij printerfabrikant Océ in Venlo als industrialisatiemanager. “Daar zit ik tussen de onderzoeksafdeling en de fabriek in. Ik moet ervoor zorgen dat nieuwe processen of ideeën goed geïntegreerd worden in de fabriek.”

Het werk van Piet is dus voornamelijk processen voorbereiden. Dat hij daar van houdt, is wel te zien aan het vrijwilligerswerk waar hij zich mee bezig houdt. Zo was Piet als voorzitter van het dorpsoverleg vanaf 2000 betrokken bij projecten als het opknappen van natuurpark Vlakbroek, aanpassingen aan de school en het exploiteren van dorpshuis De Sprunk. “Het mooiste vind ik iets voorbereiden”, vertelt hij. “Dus bijvoorbeeld een plan maken om het Vlakbroek op te knappen en de juiste mensen in te schakelen om de zaken te regelen. Vervolgens geef ik het dan weer door aan vrijwilligers die het beheer op zich nemen. Die mensen zijn vaak net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, dan diegenen die het opgezet hebben.”

Van het dorpshuis werd Piet na de heropening in 2008 voorzitter. “Daar proberen we als bestuur er vooral voor te zorgen dat het dorpshuis blijft voortbestaan zodat de gemeenschap van Koningslust er profijt van heeft”, legt hij uit. “Ik ben ervan overtuigd dat een gemeenschapshuis essentieel is voor een dorp. We proberen de leefbaarheid hoog te houden door een goede voorziening te bieden aan verenigingen. Hoe meer er gebeurt in De Sprunk, hoe hechter de gemeenschap. Iedereen moet tot zijn recht komen. We houden ons ook altijd voor ogen: het gaat om de gebruikers.”

Naast De Sprunk is Piet penningmeester en secretaris bij Stichting Bevordering Welzijn Inwoners Koningslust (SBWIK). Die stichting is onder meer betrokken bij de pilot van de gemeente rondom de hulp in de huishouding en de uitleen van medische hulpmiddelen binnen het dorp. Daarnaast is hij ook nog lid van Stichting Dorpsvervoer Beringe-Grashoek-Koningslust. Voor zijn tijd bij het dorpsoverleg was Piet ook nog voorzitter van zijn buurtvereniging in Koningslust. Dat terwijl hij in Neer werd geboren en opgroeide in Egchel. Piet: “35 jaar geleden kwamen Mia en ik naar Koningslust en nadat ik voorzitter werd van de buurtvereniging ben ik verder het vrijwilligersleven ingerold. Ik vind het ook gewoon leuk om te doen.”

De vrijwilligerslijst van Piet is dus nogal lang. “Waarom ik dit allemaal doe? Ik vind dat ik zelf veel geluk heb gehad in het leven. Een goede opleiding genoten, nooit werkeloos geweest, dat heb ik aan de samenleving te danken. Daarom wil ik nu ook wat betekenen voor die samenleving door mijn capaciteiten in te zetten om bepaalde dingen makkelijker te maken. Zo is een systeem van budgettering voor dagvoorzieningen dat we in Koningslust ontwikkeld hebben in de hele gemeente ingevoerd. Zo draag ik een beetje bij aan een betere samenleving.”

Piet haalt zijn geluk dan ook niet uit materiële zaken. “Geluk duurt niet lang, heb ik gemerkt. Ik ben liever bij iets betrokken dat een proces op termijn makkelijker maakt, dan een kortstondig succes. Dat heeft echt betekenis voor mensen.” Dat zijn werk gewaardeerd wordt, bleek wel toen hij in 2008 een geridderd werd in de orde van Oranje Nassau. “Dat was bij de heropening van De Sprunk. Ik had niks in de gaten. Het fijne aan een lintje is dat iemand anders het voor jou heeft aangevraagd. Daar spreekt toch waardering uit voor het werk dat je doet.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie