Eerste Nederlandse veulen met bio-thermo chip staat in Egchel

Op Stal Egchelheide van Ivonne Hanssen-Peeters werd vorige week het eerste Nederlandse veulen voorzien van een bio-thermo chip. Deze chip bevat niet enkel een uniek registratienummer ter identificatie van het dier, maar ook een sensor waarmee de temperatuur van het dier op ieder moment kan worden uitgelezen.

De chip werd bij het veulen met de naam Scarlet Sage aangebracht in de hals. Veulens krijgen standaard binnen een half jaar na de geboorte een chip aangebracht middels een injectienaald. Dat ook de temperatuur kan worden uitgelezen via deze chip van enkele millimeters groot, is echter nieuw. De mogelijkheid om te allen tijde de temperatuur uit te kunnen lezen, was een nadrukkelijke wens van Espen Michael Wielunski, de Noorse eigenaar van het veulen. "Deze nieuwe bio-thermo chip biedt veel voordelen voor de paarden zelf, de eigenaren, de ruiters, maar ook voor wedstrijdorganisaties, keuringen en veilingen", vertelt Ivonne van Stal Egchelheide.

Rhinovirus
Als professioneel ruiter neemt Espen deel aan internationale wedstrijden. Daar is het verplicht om de paarden meermaals per dag te controleren op lichaamstemperatuur. Deze regel werd door de internationale paardensportbond FEI ingesteld, nadat een jaar geleden het rhinopneumonie-virus uitbrak op een evenement in Valencia. Negen paarden stierven aan de gevolgen van die uitbraak. Met tijdige en regelmatige tempratuurmetingen kan verspreiding van het virus worden voorkomen.

De bio-thermo chip in de hals van Scarlet Sage werd gezet door een gecertificeerde dierenarts en geeft een snelle en nauwkeurige weergave van de lichaamstemperatuur. Daarbij is contact met het veulen niet nodig. "Wedstrijden kunnen hierdoor beter en veiliger georganiseerd worden. Over een paar jaar zal deze chip wellicht de standaard worden", laat Ivonne weten.