Voetbalverenigingen uit Egchel en Panningen komen niet tot nieuwe fusielocatie

De voetbalverenigingen van Egchel en Panningen gaan fuseren. Dat staat vast zeggen beide clubs. Waar ze geen overeenstemming in vinden is de locatie. Moet de fusieclub op de huidige locatie van SV Egchel gehuisvest worden of toch richting sportpark Panningen-Noord gaan? De gemeente moet hierover een beslissing nemen.

Het zal niet lang duren voordat SV Egchel en SV Panningen fuseren. De besturen zijn het er samen over eens dat een fusie de stip op de horizon is waar ze naartoe werken. Momenteel werken de clubs al samen: de jeugdteams zijn al gefuseerd. Om tot één club te komen, moet één van de twee voetbalverenigingen afscheid nemen van haar thuisbasis. Over dat punt komen de verenigingen niet uit. SV Egchel wil in Egchel blijven en SV Panningen in Panningen. Uiteindelijk moet de gemeente hierover gaan beslissen. Daarom bieden de clubs binnenkort een bidbook aan de gemeente aan waarin hun gezamenlijke fusieplan is uitgewerkt en de beide verenigingen de voordelen van hun eigen locatie hebben onderbouwd.

Kostentechnisch
Van ruzie is zeker geen sprake, vertelt Davy Litjens, penningmeester SV Panningen. “Sterker nog, we werken ontzettend veel samen en dat gaat heel goed. We komen er gewoon niet uit waar het sportpark komt te liggen en dat begrijp ik. Want als je sportlocatie verdwijnt en je naar een ander dorp moet, is dat nooit fijn.” Eén van de voornaamste redenen waarom SV Panningen op haar eigen locatie wilt blijven is een kostentechnische reden. “We hebben onlangs onze kantine volledig vernieuwd na een heftige brand”, zegt Litjens. “Dat heeft veel geld gekost en nu verhuizen zou zonde zijn. Met het oog op de toekomst is ons sportpark de ideale locatie om ooit uit te breiden.”

Verlies leefbaarheid
SV Egchel ziet het niet zitten om te verhuizen richting Panningen. “Ons sportpark ligt veel meer centraal: tussen beide dorpen in”, zegt Fons Sijben, secretaris SV Egchel. Het meest vreest Sijben voor de leefbaarheid van het dorp. “Veel verenigingen maken nu ook gebruik van ons sportcomplex. Het zou jammer zijn als zij een nieuwe locatie moeten zoeken of naar Panningen zouden gaan. Na elke wedstrijd wordt er een biertje gedronken in de kantine, waarna de meesten richting Café Bej Manders vetrekken. Dit dorpscafé heeft haar bestaansrecht onder andere te danken aan onze supporters. Een verhuizing naar Panningen zou niet goed zijn voor dit café. Natuurlijk heeft het ook sentiment om je pand te behouden, maar hetzelfde geldt voor SV Panningen.”
Mogelijk is er nog een derde optie, legt Litjens uit. “Dan bouwen we een nieuw sportpark voor beide clubs”, zegt hij. “Maar dat kost natuurlijk heel veel geld en dat wil de gemeente liever ook niet.” Beide verenigingen bieden binnenkort hun bidbook aan bij de gemeente en zij wordt dan gevraagd om de knoop door te hakken.

Tekst: Niels van Rens