Lazaristenkapel in Panningen weer in topstaat

De kapel van de Heren Lazaristen is na een maandenlange opknapbeurt klaar om de deuren weer te openen. De eigenaren van het gebedsgebouw aan de zijkant van het klooster in Panningen, de paters Lazaristen, pleegden groot onderhoud aan het rijksmonument om het op een later tijdstip in goede toestand terug te kunnen geven aan de gemeenschap van oud-gemeente Helden. Op zaterdag 15 en zondag 16 december vinden er ­activiteiten plaats om de kapel officieel te heropenen.

“Strikt genomen hadden de Lazaristen de kapel helemaal niet op hoeven te knappen”, vertelt Frans Rover, lid van de Kepèlse Initiatiefgroep. Hij doelt op de kapel die al sinds mensenheugenis aan het klooster in Panningen vastzit. “Het is dan wel een rijksmonument, maar de paters hoeven er in principe niets aan te doen. Ze hebben de opknapbeurt betaald, omdat ze de kapel uit dankbaarheid graag in de beste staat terug willen geven aan de Panningse gemeenschap.”

Na 115 jaar zijn de Lazaristen nog altijd eigenaar van het klooster en de aangrenzende kapel. In 1903 kwam de Franse congregatie van de Lazaristen naar het leegstaande klooster in Panningen. In de jaren die volgden, bouwden de paters het bestaande klooster uit en in 1908 werd de kapel aan het geheel toegevoegd. In 1912 werd het Cavaillé-Coll-Mutin-orgel geplaatst. De kapel met orgel werd in 2002 tot rijksmonument benoemd.

De paters kwamen een aantal jaar geleden zelf met het idee om hun bezittingen in Panningen ooit terug te geven aan de gemeenschap. “We zijn met niks hierheen gekomen meer dan 100 jaar geleden en we zullen ook met niks weggaan, zo zeggen ze het zelf”, vertelt Jac Willekens van de Kepèlse Initiatiefgroep. “Daarom hebben ze het plan opgepakt om de kapel in beheer van een aparte stichting te geven die ervoor kan zorgen dat die behouden blijft en dat er activiteiten plaatsvinden die passen bij de kapel. Die stichting moet nog opgericht worden. De Kepèlse Initiatiefgroep bestaat uit een groepje betrokken mensen dat zich inzet voor het behoud van dit erfgoed.”

Speciale stenen

De pater zetten hun standpunt kracht bij door de kapel volledig op te laten knappen. “Rondom de ramen zaten speciale stenen die nergens meer te krijgen waren”, vertellen Frans en Jac. “Die hebben ze speciaal uit Oost-Duitsland moeten laten komen.” De glas-in-loodramen werden naar Tilburg gebracht voor een renovatie. In de kapel werden onder meer de vloer, gewelven en banken voorzien van een likje verf. “Het lijkt alsof de ramen net twee keer met Glassex zijn gewassen, zo’n mooie lichtinval is er nu.”

Omdat de paters aan de gemeenschap willen laten zien wat er allemaal gebeurd is in de kapel, hebben de Kepèlse Initiatiefgroep en de Orgelkring Peel & Maas (verantwoordelijk voor het orgel) een weekend vol activiteiten met betrekking tot de heropening opgezet. Dat begint zaterdag 15 december om 18.00 uur met een muzikale avond. Het eerste uur is de kapel gewoon geopend en bespeelt Ton van den Hout het orgel. Om 19.00 uur begint het programma. Er is een optreden van het koor To Be Continued en er is orgelspel. Van 21.00 tot 23.00 uur is er een samenzijn in de eetzaal van het Missiehuis.

Het programma op zondag 16 december begint met een eucharistieviering met medewerking van gemengd koor Bel Canto tussen 11.00 en 12.00 uur. Daarna is er een open huis van 13.00 tot 15.00 uur. Er zijn onder meer bedrijven aanwezig om die informatie geven over het onderhoud en het orgel is van dichtbij te bekijken. Om 15.00 uur zingt dameskoor Padako in de kapel.