Monument boerderij Bovensbos onthuld

In Helden werd op vrijdagmiddag 4 maart bij boerderij Bovensbos een monument onthuld als herinnering aan de slachtoffers van die boerderij tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zoektocht naar vergeten oorlogsslachtoffers van Piet Gommans en Jos Keijmes bracht Piet op het idee om een monument te verwezenlijken.

Op de boerderij Bovensbos werden op zaterdagmorgen 17 juli 1943, zeven personen door de Duitse Sicherheitsdienst gearresteerd. De ontmanteling van het onderduikerskamp in het bos aan de overkant van de weg bij de boerderij, bracht de Duitsers op het idee om ook een bezoek aan de boerderij te brengen. Zo kwamen boer Kees Krans, zijn vrouw Jeikina en zoon Gerrit, buurjongen Albert Schers en het ondergedoken joodse gezin De Jong uit Nijmegen in handen van de Duitsers. Jeikina Krans verbleef, na het binnen halen van de oogst, enkele maanden in kamp Vught, en keerde op 24 december 1943 terug op de boerderij. Drie families werden door deze situatie getroffen want Arnold, zijn vrouw Estella en hun 40-jarige dochter Fredi kwamen in Auschwitz terecht en werden daar in de gaskamers vermoord.

Boer Kees en zijn zoon kwamen als dwangarbeiders in het Duitse Geldern terecht, waar Kees door zijn zwakke gezondheid en een slecht verzorgde wond en wegrottend been in het ziekenhuis kwam te liggen. Vanuit Geldern bracht men hem nog, door toedoen van zijn aanstaande schoondochter, met een ambulance naar het ziekenhuis in Helmond, maar Kees was toen al stervende. Zoon Gerrit kwam uiteindelijk terug op de boerderij, maar bleek toch een ernstige longaandoening in kamp Amersfoort en Duitsland opgelopen te hebben, waaraan hij in 1960 stierf. De twintigjarige Albert Schers kwam als dwangarbeider of als strafgevangene uiteindelijk in kamp Sandbostel (Nedersaksen) terecht, maar de ontberingen waren te groot geweest. Hij overleed daar op 1 mei 1945. Zijn graf is tot op heden niet gevonden.

Onthulling
Familieleden van de slachtoffers onthulden vrijdag 4 maart de drie granieten zuilen aan de weg langs de boerderij. Namens de familie De Jong deed dat de heer Wim Rosenberg uit Baarlo. Het initiatief van Piet Gommans werd ondersteund door Museum Peel en Maas, de gemeente Peel en Maas, de familie Van Zuilen, als huidige eigenaren van de boerderij en het vroegere buurmeisje van familie De Jong, mevrouw Diny Roosegaarde Bisschop – Vogel uit Canada. De vrijwilligers van de werkgroep Kruisen en Kapellen van Heemkundevereniging Helden realiseerden belangeloos het gehele monument. Bovensbos kent dus nu drie monumenten: Het monument Onderduikerskamp Bovensbos, monument Boerderij Bovensbos en het herdenkingsmonumentje van een neergestorte bommenwerper.

Beeld: Jac Willekens.