Ward Gommans Egchel

Ward Gommans uit Egchel is 14 jaar en gaat naar het Bouwens. Hij vertelt over zijn droomreis, verborgen talent en welke herinnering hem kippenvel bezorgt.

Wat voor reis zou je ooit willen maken?

Ik zou graag een reis naar China willen maken. Dat lijkt me heel bijzonder. De natuur in China moet heel erg mooi zijn. Alleen al om de Chinese Muur te zien. Als ik daar zou zijn, krijg ik echt het wow-gevoel. Het is een compleet andere wereld. Ja, dat was echt een droom van mij. Het liefst zou ik met mijn gezin willen gaan, dat lijkt me heel gezellig.

Wat zou je graag nog willen leren in je leven?
Als je echt iets wilt, is alles mogelijk. Als ik er maar in geloof, zegt mama altijd tegen mij. Het doorzetten wordt dan uiteindelijk beloond. Ik ben wel een strever. Het allerleukste om van te leren, zou van een historisch onderzoeker zijn. Ik vind alles wat met geschiedenis heeft te maken, heel interessant. Superleuk dat ik dit vak op school krijg. Ik zit dan ook altijd op het puntje van mijn stoel, omdat ik er alles van wil weten.

Wat deed je als kind het liefst?
Als kind speelde ik het liefst met de LEGO. En nog steeds. Samen met mijn papa maken we de mooiste dingen. Dan kan variëren van gebouwen tot auto’s en cargocenters. Vintage LEGO vind ik prachtig. Dat is LEGO van vroeger. Ik speel al vanaf 4 jaar hiermee. We hebben al zoveel mooie dingen gemaakt. Ik hoop dat we nog heel veel samen mogen bouwen. Ook speelde ik veel met buurtvriendjes buiten op het veld. Daar komen we samen en hebben we samen plezier.

Welke herinnering bezorgt je kippenvel?

Dat zijn toch wel de achtbanen van de Efteling of Toverland. Ik vind dit zo leuk. Toen we een keer naar de Efteling met ons gezin gingen, ben ik samen met mama zestien keer in de Python geweest. We hadden veel lol. Daarna ging we in de Baron. Ik wilde graag helemaal voorin zitten, maar voor mama zijn we toen in de tweede rij gaan zitten. Mama liet het niet merken, maar ze vond deze attractie wel eng. “Nog een keer, nog een keer", zei ze voor de grap. Omdat het niet druk was en de medewerker dit hoorde, drukte hij op de knop en mochten we nog een keer. Ik vond het prachtig.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Van IKC de Kemp, basisschool in Egchel: verder leren op Het Bouwens. Want ik heb het er zo naar mijn zin. We hebben een gezellige klas en leuke docenten. Ik zit nu in het tweede leerjaar, en we zijn nu de vakken aan het kiezen waar je in het derde leerjaar mee doorgaat. Samen met mijn mentoren en ouders bekijken we wat de mogelijkheden zijn en wat het beste aansluit met wat ik later wil gaan doen. Ik ben pas 14, en het is dan best wel spannend omdat je nu al een beetje je toekomst aan het bepalen bent. Gelukkig word ik daar goed bij geholpen.

Welke grote beslissing heb je onlangs genomen?
Ik zit nu in leerjaar 2 van vmbo kader. Wanneer ik voor alle vakken een 7 sta, mag ik volgend jaar naar GT (mavo). Ik ga natuurlijk heel goed mijn best doen om mijn doel te bereiken. Alles wat met groen te maken heeft, vind ik leuk. Ik ben nog jong. Ik kan nog een heel aantal jaren leren. En dat ga ik ook zeker doen. Ik vind het niet erg om achter mijn bureau te zitten en de boeken in te duiken, omdat ik weet waar ik het voor doe.

Wat is de laatste foto die je hebt gemaakt?
Van Pluisje. Ons konijn. Ze is superlief. Lieve en ik zijn een paar keer naar Ebisch Zaden gefietst. Daar zagen we een wit konijn van 6 weken oud. Toen we thuis kwamen en aan mam en pap vroegen of we een konijn mochten, was het antwoord ja. We waren zo blij. Ze hoort er helemaal bij. Ze wordt heel erg verwend bij ons. We zijn allemaal dol op haar. Echt een gezelligheidsdier.

Hoe heb je je beste vriend/vriendin ontmoet?
Finn (mijn buurjongen) is mijn beste vriend. We kennen elkaar al zolang. We gamen samen en als het goed weer is, gaan we buiten voetballen. Jammer genoeg zit hij niet bij me in de klas, waardoor we elkaar niet iedere dag zien. We zijn vrienden voor het leven.

Heb je een verborgen talent?

In aardrijkskunde en geschiedenis ben ik goed. Een hobby van mij is voetballen. Daar blijf ik fit door. En onze vissen in de achtertuin is een echte passie van mij. Ik vind dit zo leuk. Het verzorgen en schoonmaken van de vijver is het leukste van alles. En ieder jaar komen er weer nieuwe bij. We hebben één koikarper en verschillende soorten goudvissen. Maar goed dat er altijd een net over de vijver ligt. We hebben één keer bezoek gehad van een reiger. Deze heeft toen een vis eruit gehaald. Dat vond ik zo erg. Het net gaat er nooit meer af.


Heb je een bijbaantje?

Nog niet. Hopelijk binnenkort bij mijn papa, bij Gommans Flowers. Dat lijkt me erg leuk. En van het geld dat ik verdien spaar ik een gedeelte, en het van het andere gedeelte ga ik leuke dingen doen met vrienden en LEGO kopen.

Wat doe je het liefst op een vrijdag- of zaterdagavond?

Soms ga ik op vrijdag met mijn vrienden ergens thuis chillen. Dat is gezellig. Maar ik vind het ook leuk om na een schoolweek samen met mama papa en mijn zusje Lieve gezellig aan de kamertafel te kletsen. Theelichtjes aan, favoriete LEGO items, nootjes en toastjes erbij en papa die dan nacho’s maakt. Superlekker. Dat vind ik een leuke start van het weekend.

Wie is je grote voorbeeld?
Dat zijn mijn ouders. Omdat ze heel veel voor mij betekenen. Ze zijn er altijd wanneer ik ze nodig heb. De gezellige dingen die we samen doen, geven mij een goed gevoel, zoals in Kessel wandelen, picknicken, en daarna naar ons lievelingsrestaurant De Rozentuin lunchen. Met onze caravan op vakantie, op zondagochtend uitgebreid ontbijten, vissen met z’n allen. Ik heb het goed.

Waar zouden anderen zich het meest over verbazen als ze dat over jou te weten zouden komen?
De mensen waar ik mee omgaan, kennen mij, zoals ik ben. Mezelf. Ik ben goed in omgang met mensen, daar ben ik blij om. Thuis ben ik natuurlijk ook lekker mijzelf. Iets drukker dan op school. In de klas ben ik rustig, kan ik mij goed concentreren, en opletten, zo blijf ik bij de les.


Wat was het laatste boek dat jij heel erg leuk vond?
Fantasia. Het drakenei, van Geronimo Stilton. Ik vind het een erg leuk boek, zo’n fantasierijk verhaal. Dan zit ik er helemaal in. Ik heb het boek voor school moeten lezen, maar ik vond het niet erg, omdat het een leuk verhaal is. Thuis lees ik eigenlijk geen boeken, maar stripverhalen zoals Suske en Wiske.

Met welke artiest zou jij je leven willen ruilen?
Ik zou mijn leven willen ruilen met Jochem Meijer. Ik vind hem fantastisch. Ik ben naar een show van hem geweest. Dit was een verjaardagscadeau van mijn ouders. Ik heb zo gelachen met hem. Na de show ben ik nog even op de foto gegaan met hem. Deze foto heb ik uitvergroot en hangt op onze LEGO-zolder. Jochem Meijer heeft goede humor. Ik zou wel een weekje in zijn schoenen willen staan en mensen aan het lachen maken met grappen.