Inzamelingsactie opgericht voor 'arts en verzetsheld' Piet van Herten uit Maasbree

Er is een Gofundme-pagina gestart voor de Maasbreese homeopathische arts Piet van Herten, die in opspraak kwam na zijn corona-ontkennende uitlatingen tijdens de demonstratie zondag 17 januari op het Museumplein. Het doel is om 10.000 euro bij elkaar te krijgen voor de 'arts en verzetsheld', zoals Van Herten op de website wordt omschreven.

Piet van Herten uitte tijdens het televisie-interview van de Amsterdamse zender AT5 zijn zorgen over het coronavaccin. Hij noemde het vaccin gevaarlijk. Volgens hem zijn er geen coronagevallen meer en wordt er door artsen op de intensive care grof geld verdiend voor elke coronapatiƫnt die ze ontvangen. Diederik Gommers, voorzitter van het Outbreak Management Team, uitte zijn zorgen over de uitspraken en noemde ze 'een gevaar voor de maatschappij'. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is een onderzoek gestart naar de arts.

De Gofundme-pagina is op maandag 18 januari opgericht en tot nu toe is er bij de druk van deze HALLO al 3.500 euro gedoneerd. De organisator Jur Gijn omschrijft de actie kort en bondig op de website: 'Piet van Herten is 75 jaar, homeopathisch arts en nu in de coronacrisis is hij voor het eerst van zijn leven verzetsheld. Piet heeft per post duizenden gezondheidsverklaringen opgestuurd. Vanwege zijn uitlatingen op zondag 17 januari 2021 gaat de inspectie nu onderzoek doen. In het ergste geval kan zijn BIG-registratie worden ontnomen'.
Volgens de organisator van de pagina dragen de donaties bij aan de gemaakte kosten van de gestuurde gezondheidsverklaringen en de kosten die hij eventueel voor advocaten moet maken. "Dit is gewoon een potje dat hij opbouwt voor als er kosten worden gemaakt. Het deel dat overblijft wordt overgemaakt op de rekening van de Henk Arts Stichting die zich inzet voor een kinderziekenhuis in Sierra Leone."

Hij kent Van Herten niet persoonlijk, maar hij heeft na het zien van het fragment bij AT5 telefonisch contact opgenomen en verteld over de actie die hij op zou gaan zetten. "Piet van Herten was blij met de actie. Ik heb de doneeractie puur opgezet om hem een hart onder de riem te steken. Meneer Van Herten werd compleet geframed. Ik vind het jammer dat er verdeeldheid is en dat er zo fel wordt gereageerd. Verder wil ik mij hier niet over uitlaten." Hij wil wel duidelijk maken dat activist Willem Engel niet de oprichter is van de actie. "Engel heeft de actie wel op Facebook gedeeld, maar verder staat hij er los van. Ik heb de actie opgericht, puur uit liefdadigheid."

Piet van Herten was niet bereikbaar voor commentaar.

Tekst: Roosje Delsing