Zorgstraat voor een goed herstel van coronapatiënten

Om herstellende coronapatiënten goed te kunnen helpen tijdens hun revalidatie, besloten diverse fysiotherapeuten een zorgstraat op te richten. Bij Health & Sports in Kessel en Panningen en bij Knooppunt Centrum voor Gezondheid in Baarlo, Venlo en Venray werd een dergelijk revalidatietraject opgestart. De bedoeling van een zorgstraat is zoveel mogelijk soorten zorg bundelen en het traject voor patiënten makkelijker maken.

Het herstel van coronapatiënten die op de ic hebben gelegen, is zwaar, vertelt Dorien Niemans van Health & Sports. "Veel patiënten gaan na hun tijd in het ziekenhuis naar een revalidatiecentrum om daar het eerste herstel te volgen. Maar ook in de periode daarna moet er nog veel gebeuren", vertelt de praktijkhouder en fysiotherapeute. Als rekensommetje wordt vaak gebruikt dat voor elke dag dat iemand op de ic heeft gelegen met corona er één maand nodig is voor het herstel. Een voorbeeld van de problemen die mensen ontwikkelen tijdens hun periode in het ziekenhuis, is het verlies van spiermassa. "Bij sommige mensen is de spiermassa gehalveerd", vertelt Niemans.

Combineren
Al snel na het uitbreken van de pandemie zagen fysiotherapeuten dat het herstel lang zou duren en dat er nazorg nodig zou zijn. Daarom werden op verschillende plekken zorgstraten opgericht. "Er was direct overleg, omdat we zagen dat het coronavirus een grote impact had", vertelt Hélène Coumans, fysiotherapeut bij Knooppunt Centrum voor Gezondheid Baarlo en gespecialiseerd in hart- en longrevalidatie. "We zijn meteen begonnen met het volgen van webinars, e-learning-trajecten en hebben contact opgenomen met huisartsen om er zo voor te zorgen dat we goed voorbereid waren."

Bij een zorgstraat worden veel verschillende vormen van zorg gecombineerd, legt Niemans uit. "Iemand meldt zich bij ons en we kunnen dan samen kijken welke vormen van nazorg allemaal nodig zijn. We hebben korte lijntjes en kunnen zo een goed totaalaanbod verzorgen. Het was en is onze bedoeling dat oud-coronapatiënten niet overal heen hoeven en alles zelf moeten regelen, maar dat ze op één plek terecht kunnen."

Vormen van nazorg zijn onder meer fysiotherapie, ergotherapie, psychologie, logopedie en diëtiek. "We kunnen wel bij de fysiotherapie trainen met iemand om spiermassa terug te krijgen, maar daar hoort ook een goede voeding bij", aldus Niemans. Ze ziet ook dat psychologie een heel belangrijk onderdeel vormt van het herstel. "Mensen die aan de beademing liggen op een ic ontwikkelen een trauma." Het is volgens haar dan ook van groot belang dat patiënten niet alleen fysiek, maar ook mentaal herstellen. "De verhalen die je hoort, zijn vaak heel heftig."

Coumans merkt dat veel mensen de ziekte onderschatten. "Corona wordt vaak vergeleken met de griep, maar veel mensen beseffen niet dat de impact veel groter is", vertelt ze. "Er komen regelmatig patiënten hier die denken: dat doe ik wel even. Maar wij weten ook niet hoe ang de revalidatie precies duurt. We zijn bij onze eerste patiënt nu aan het afbouwen, maar er blijven controles gedaan worden om te zien hoe het herstel op de lange termijn verloopt. Daar is nu nog veel onduidelijkheid over."

Niet alleen ouderen
Momenteel heeft Health & Sports twaalf oud-coronapatiënten in behandeling. Bij Knooppunt Centrum voor Gezondheid in Baarlo zijn dat er zeven. Het zijn niet alleen maar ouderen, zoals vaak gedacht wordt. "Er zit zelfs een jongere bij die negen dagen op de ic heeft gelegen", aldus Niemans. "De leeftijden zijn heel gespreid. Ouderen zijn niet in de meerderheid." Hoelang een revalidatie duurt, verschilt per persoon. "Een profvoetballer zal waarschijnlijk sneller herstellen dan iemand op leeftijd die weinig beweging heeft", vertelt Coumans. "Het is ook de vraag waar je naartoe werkt. Neemt iemand de tijd en rust om te herstellen of gaat iemand direct volledig aan het werk?"

Niemans verwacht dat er nog een grote groep mensen aankomt die gebruik wil gaan maken van de zorgstraat. "De mensen die nu bij ons zijn, hebben in het begin van de coronacrisis op de ic gelegen. Er zijn er nog veel die nu in revalidatiecentra zitten of in het ziekenhuis liggen. Zij hebben straks nog hulp nodig. We blijven de zorgstraat aanbieden zolang het nodig is. We hebben er geen tijdslimiet aan gehangen." Dat geldt ook voor Knooppunt Centrum voor Gezondheid Baarlo.

Vergoeding verzekering
Verschillende bedrijven hebben de laatste weken zorgstraten opgericht. Niemans vertelt dat er onderling goed contact is. "Ervaringen worden gedeeld, zodat patiënten beter geholpen kunnen worden." Ook zijn ze bezig om de behandelingen van de zorgstraat volledig vergoed te krijgen van de zorgverzekeraars. "Het kan niet zo zijn dat revalidatie op een bepaald moment gestopt moet worden omdat de vergoeding stopt, terwijl iemand nog niet uit gerevalideerd is."

Tekst: Rob Dieleman

Fysiotherapeut Hélène Coumans aan het werk met een patiënt