Historische tekening Helden ontdekt

Een mogelijk eeuwenoude, onbekende tekening van Helden staat centraal in de nieuwe uitgave van historisch tijdschrift De Moennik. In de 68e uitgave van het blad van Heemkundevereniging Helden staan daarnaast ook andere wetenswaardigheden over 'Dörp'.

Het was oud-Heldenaar en antiquair Joep Haffmans die bij toeval een mogelijk twee eeuwen oude onbekende tekening van Helden ontdekte, aldus de Heemkundevereniging. De tekening, genaamd 'Vue du Village de Helden', wordt besproken in de uitgave van De Moennik.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het 75-jarig bestaan van Jong Nederland Panningen en over kinderen die tijdens de Duitse bezetting in 1942 zonder zich bewust van de mogelijke gevolgen, een gevaarlijk spel speelden. Ook komt de Heldense Jan Grijsbach aan bod, een politieagent die tijdens zijn diensttijd in Helden deel uitmaakte van het plaatselijk verzet. "Met andere verzetslieden bevrijdde hij bijvoorbeeld Pater Bleijs uit de gevangenis in Roermond", aldus de heemkundevereniging. In de dialectrubriek is een legende te lezen hoe ‘twieë eus’ (twee ossen) de plaats van de Panningse kerk bepaalden.

Het tijdschrift wordt drie keer per jaar uitgegeven. Kijk voor meer informatie op www.moennik.nl of neem contact op met de heemkundevereniging via admin@moennik.nl