Gratis boeken ophalen bij Kaat

Het coronavirus heeft vrijwel het hele normale leven platgelegd. Veel openbare gelegenheden zijn de komende weken niet geopend. Omdat dat ook voor bibliotheken geldt, kwam de Panningse Kaat (6) met een oplossing voor kinderen die toch graag een boek willen lezen. Ze kreeg vijfhonderd boeken die over waren gebleven na een spaaractie bij een tankstation en gaf die allemaal gratis weg.

Voor haar huis aan de Kerkstraat in Panningen stalde Kaat samen met haar moeder Ankie op woensdag 18 maart de boeken uit. Na een oproep op Facebook liep het al gauw storm bij de 'boekwinkel' van Kaat. "Na de eerste middag was al meer dan de helft van boeken opgehaald", vertelt moeder Ankie. Op vrijdagochtend werden de laatste exemplaren meegegeven. "Heel gaaf dat iedereen net zo enthousiast over het idee was als wij."

Kaat kreeg de boeken van tankstation Total die ze over had na een spaaractie. Ankie is werkzaam bij Cultuurpad, een organisatie die creativiteit en inspiratie biedt voor scholen. Zij had eerder contact gehad met Total en wist dat de boeken nog onaangetast bij het tankstation stonden. "We wilden er iets mee doen, maar daar moet een goed moment voor zijn." De coronacrisis en het sluiten van de bibliotheken bleek het goede moment. De dozen met boeken werden meegegeven aan Ankie en Kaat zodat die ze weg konden geven.

Thuisbrengen
Het waren vooral kinderen die langskwamen bij het bankje met de uitgestalde boeken, vertelt Ankie. "Maar er waren veel opa's en oma's die ze meenamen voor de kleinkinderen." Ook brachten Ankie en Kaat een aantal van de boeken aan huis. "We kregen berichtjes via Facebook van mensen die in thuisisolatie zaten vanwege een coronabesmetting. Of we de boeken bij hen voor de deur wilden leggen, zodat er geen kans op besmetting voor ons was. Dat hebben we uiteraard gedaan.

Voor Ankie was het geen verrassing dat Kaat met de actie kwam. "Ze is een echte wereldverbeteraar. Ze is alweer bezig met de volgende actie om mensen te helpen."


Bijschrift beeld: Kaat (midden) tijdens het uitdelen van de boeken