Eerste windmolen Heibloem geplaatst

Eén van de twee nieuwe windmolens van windpark Heibloem werd de afgelopen weken geplaatst. De verschillende onderdelen werden al eerder aangevoerd en vorige week door een megakraan op elkaar gestapeld. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart zouden de wieken bevestigd worden. Die planning liep door te harde wind vertraging op.

De kraan die gebruikt wordt bij het opstapelen van de onderdelen is liefst 145 meter hoog. Volgens coöperatie Zuidenwind, die de windmolen heeft geïnitieerd, is de hoogte ook de reden dat het project wat vertraging heeft opgelopen. "Om een wiek van 74,5 meter lengte en 18.000 kilo goed te positioneren op 125 meter hoogte mag het niet meer dan 2 beaufort waaien." Maandag 23 en dinsdag 24 maart waaide het eveneens te hard om de wieken te bevestigen. Zuidenwind laat wel weten dat het deze week nog gaat gebeuren.

De windmolen krijgt een tiphoogte van 200 meter. De tweede windmolen, die tussen de nieuwe molen en de al bestaande vijf exemplaren komt te staan, wordt binnenkort rechtop gezet. Volgens de planning die op de website van het windmolenpark staat, kan er in april of mei getest worden. De turbines staan niet in Peel en Maas, maar zijn vanuit een groot deel van de gemeente te zien. Volgend jaar volgen nog de vijf windmolens van Windpark Egchelseheide aan de Peel en Maas-kant van de gemeentegrens.