Genoeg vrijwilligers maar een gebrek aan ervaring

Waar diverse voedselbanken in Nederland het water aan de lippen staat, kent Voedselbank Peel en Maas nog relatief weinig problemen. Wel is het lastig voor de instantie om genoeg vrijwilligers met ervaring op de been te krijgen. Daarom werd al besloten niet meer elke week, maar iedere twee weken een pakket uit te geven.

Diverse voedselbanken lieten de afgelopen tijd weten in de problemen te komen vanwege het coronavirus en de gevolgen daarvan. Vooral het hamsteren in de supermarkten kwam de organisaties die voedselpakketten samenstellen voor hulpbehoevenden slecht uit. De schappen in de winkels raakten leeg, waardoor er steeds minder spullen overbleven die naar de voedselbanken konden gaan.

Bij Voedselbank Peel en Maas, goed voor vijftig voedselpakketten, is echter geen tekort geweest aan eten voor in de pakketten, zo laten voorzitter Raf Janssen en vrijwilliger Jan Wulms weten. Er werd ook in Peel en Maas gehamsterd, maar niet in de mate zoals bijvoorbeeld in Amsterdam. "Daarbij hebben wij ook nog de tuinderskassen waar we langs kunnen voor verse groentes en fruit", vertelt Wulms. "Het hamsteren lijkt ook wel voorbij te zijn. Deze week was er weer genoeg aanbod."

Studenten
Wel besliste de voedselbank om nog maar één keer per twee weken pakketten uit te geven. "We hebben veel vrijwilligers van boven de 70 jaar", vertellen Wulms en Janssen. "Die zitten in de risicogroep en worden aangeraden niet op de werkvloer te komen. Iedereen met een hoestje of snotneus bleef daarom thuis." Dat en de maatregelen van de overheid zorgden ervoor dat het lastig werd om alles draaiende te houden. "Gelukkig kregen we aanmeldingen van studenten die wilden helpen, waardoor we vorige week de pakketten konden uitgeven."

Er ontstond zelfs een wachtrij voor de studenten, vertelt Wulms. "Het probleem is niet het aantal vrijwilligers, maar ervaring. De ervaren vrijwilligers weten hoe het proces loopt, ze zijn op elkaar ingespeeld. Als er bijvoorbeeld verse groenten binnenkomen, weten de ervaren krachten waar ze op moeten letten om te zorgen dat het slechte voedsel bij de gft beland en het goede in de voedselpakketten. Dat is een stukje ervaring. Dat neemt niet weg dat we heel blij zijn met de studenten die zich gemeld hebben. Mooi dat het leeft."

In Peel en Maas komt het allemaal wel goed, vertelt Janssen. "We hebben een grote voorraad vanwege onze inzamelingsactie in november. Die spreken we nu aan. Er is nog genoeg."

Tekst: Rob Dieleman