Veel evenementen getroffen door nieuwe maatregelen

De maatregelen van de overheid omtrent het coronavirus werden maandag 23 maart flink uitgebreid. Alle evenementen tot en met 1 juni mogen niet doorgaan. Dat heeft grote gevolgen voor veel organisaties binnen gemeente Peel en Maas. Een kleine selectie van zaken die de komende maanden zijn afgelast of verplaatst.

Eerste paasdag vindt dit jaar plaats op zondag 12 april. Dat zal niet veranderd worden. Wél zijn alle vieringen rondom het feest afgelast. De kerken zijn gesloten en het traditionele eieren zoeken zal op veel plekken niet doorgaan. Thuis een paasbrunch houden kan niemand tegenhouden, wel wordt het afgeraden door de regering. Door de Paasmarkt op tweede paasdag is eveneens een streep gezet en ook de kerkdiensten met Pinksteren zijn inmiddels afgelast.

Kermissen
De kermissen van Helden en Maasbree kunnen geen doorgang vinden dit jaar. Die stonden gepland van 17 tot en met 21 april (Helden) en 9 tot en met 13 mei (Maasbree). "Helaas, maar waar", schreef Ebisch-Events, verantwoordelijk voor de kermisorganisaties in Peel en Maas, op Facebook. In een reactie op het bericht werd geopteerd voor een datum later dit jaar met een kermis in een afgeslankte vorm. Of de kermissen verplaatst kunnen worden, is nog niet bekend.

Koningsdag
Op Koningsdag (27 april) staan normaal gesproken in vrijwel ieder kerkdorp activiteiten voor kinderen op de planning. Dat zal dit jaar niet het geval zijn. De activiteiten worden afgelast, al kan er nog een alternatief komen, zo schrijft Stichting Kinderfeesten Baarlo. "De Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen bekijkt nog of Koningsdag op een andere manier gevierd kan worden, omdat vele Nederlanders Koningsdag zien als een waardevol moment van gemeenschapszin. Wij volgen dit op de voet en informeren jullie als er nieuwe ideeën mochten zijn."

Bevrijding
Natuurlijk zijn we als Nederland nog steeds 75 jaar geleden officieel bevrijd van de nazi's. Dat vieren zal echter niet gaan. In Kessel stond een groot evenement op de planning met artiesten en oude beelden op een groot scherm bij Kasteel De Keverberg, maar dat kan geen doorgang vinden. Hoe de gemeente de dodenherdenking gaat invullen, is nog niet bekend. Ook de kleinschalige bijeenkomsten tijdens de verschillende dodenherdenkingen en bevrijdingsfeesten staan op de tocht.

EGOpop
Festival EGOpop vindt om het jaar plaats in Egchel. Vanwege het coronavirus werd al gewacht met de start van de kaartverkoop. Snel na de extra maatregelen vanuit de regering maakte de organisatie bekend dat het de intentie is om het festival naar volgend jaar te verplaatsen. "Wij zullen al onze partners (leveranciers, sponsors, artiesten) spoedig gaan benaderen en hopen dat iedereen zoveel mogelijk mee wil verhuizen naar 2021", aldus EGOpop.

Daarnaast kan ook bijvoorbeeld de Fancy Fair Meijel op zondag 24 mei niet doorgaan en de optredens van Muziek onder de Toren op het Raadhuisplein in Panningen vinden de komende tijd geen doorgang. De Zomermarkt in Baarlo op vrijdag 22 mei en de eerste editie van de dorpsquiz 'Laup nao de pômp' in Maasbree zijn ook afgelast.