Supermarkt, luxe woonhuis of gemeenschapshuis?

In enkele dorpen van Peel en Maas is de discussie over het herbestemmen of nevenbestemmen van de kerk al aan de gang, terwijl het onderwerp in andere dorpen nog niet besproken is. HALLO vroeg architect Huub Swillens wat er allemaal mogelijk is met de elf kerkgebouwen.

Baarlo - Het kerkbestuur en het dorpsoverleg zijn momenteel bezig met ideeën verzamelen over wat er met de kerk gedaan kan worden.

Beringe - Het gezondheidscentrum ging niet door vanwege verschil van inzicht over de duur van de huurovereenkomst en investeringen. Het is wachten op een nieuw initiatief.

Egchel - "Deze kerk heeft veel potentie om er gemeenschapshuis 't Erf, een vereniging als Jong Nederland en de basisschool onder te brengen."

Grashoek - "Ook hier zou de kerk op termijn een combinatie kunnen vormen met het nieuwe gemeenschapshuis."

Helden - "Er kunnen meerdere woningen worden gemaakt, of een horecazaak in komen om de koppeling van De Pool naar winkelcentrum de Kaupman aantrekkelijker te maken." Al is dit idee gezien de historie van de kerk niet aannemelijk.

Kessel - "Het is een kerk met veel potentie. Je kunt er prachtige appartementen in maken die fantastisch uitzicht hebben over de Maas. Maar dat is een dure en complexe klus die niet zomaar iemand op zich neemt." Daarbij is de kerk een rijksmonument.

Kessel-Eik - In Kessel-Eik had het gemeenschapshuis in de kerk ondergebracht kunnen worden. Een ander plan is er vooralsnog niet. "Jammer, want over vijf jaar staat het kerkgebouw waarschijnlijk leeg."

Koningslust - "Iemand met een grote beurs kan er een prachtig huis met grote hobbyruimte van maken. Je kunt er ook een bed-and-breakfast in realiseren. Er ligt al een plan om gemeenschapshuis De Sprunk te verbouwen en de basisschool daar onder te brengen.

Maasbree - "De indeling van het gebouw maakt nevenbestemming moeilijk. Een supermarkt behoort wel tot de opties."

Meijel - Voor Meijel ligt er al een plan klaar voor een grote restauratie en het realiseren van een uitkijktoren. Of de financiën daarvoor al rond zijn, is niet bekend.

Panningen - "Het zou een mooi uitvaartcentrum kunnen worden. Een logische plek met de kapel van de Lazaristen aan de overkant, waar kerkdiensten gehouden kunnen worden."


Impressie: een ontwerp van het gezondheidscentrum in de Beringse kerk. (Bron: WY.architecten)