Brons voor Mark van Dijk op Jeugd Spelen

Egchelnaar Mark van Dijk heeft een unieke prestatie neergezet door bij de Youth Olympic Games (Jeugd Olympische Spelen) in het Argentijnse Buenos Aires de bronzen medaille te winnen bij het judoën. Hij verloor al in de eerste ronde van het toernooi, maar via de herkansingsronde wist de jonge Egchelnaar alsnog het brons te pakken.

In de klasse tot 81 kilogram was het doel van de talentvolle judoka niks minder dan goud. Dat lukte niet, maar toch is hij enorm blij met zijn prestatie. “Wat eerst een droom was, een medaille pakken op de Jeugd Olympische Spelen, is nu werkelijkheid geworden!”, laat de Egchelnaar op Facebook weten. Het ultieme doel moest Mark al na de eerste ronde laten varen. “Ik verloor helaas in de golden score tegen Alex Barto uit Slowakije.”

De vroege tegenslag zorgde er echter niet voor dat Mark de moed liet zakken. “In mijn eerste herkansing kwam ik uit tegen Rhys Allan uit Australië. Ook deze partij ging weer de golden score in, maar na 2 minuten wist ik de partij naar mij toe te trekken.” In de volgende herkansings­partij, tegen Rihari Iki uit Nieuw-Zeeland, stond Mark slechts een minuut op de mat toen hij met een ippon, een vol punt, de winst pakte.

Die laatste winst betekende dat Mark op mocht voor het brons. Na een pauze van 2,5 uur stond hij tegenover Ahmed Rebahi uit Algerije. “Ik kwam 2 minuten voor tijd achter met een wazari en de druk steeg, maar ­ongeveer een minuut later wist ik een wazari terug te scoren. Na 4 minuten stond het gelijk, dus werd het weer golden score. Daarin wist ik een wazari te scoren en was het brons een feit.”

Jeugdtrainer bij Judoclub Helden Mark van der Linden reisde met zijn voormalige pupil mee naar Buenos Aires om hem aan te moedigen. “Mark bewees wederom tot de absolute top te behoren”, laat hij weten. “Mark wist de vroege teleurstelling fantastisch van zich af te zetten en won drie superpartijen in de herkansing. Hij heeft ons al veel moois laten zien en wat zijn we als club megatrots op hem. Daar zijn geen woorden voor.” 

(Foto: NOC NSF)