Na 50 jaar einde aan Heldense Hofzangers

Gemeenschapshuis In Kepèl in Panningen opende op zaterdag 6 oktober officieel de deuren. Normaal gesproken zou dat feest opgeluisterd worden door een optreden van de Heldense Hofzangers. Het mannenkoor besloot afgelopen zomer echter een punt te zetten achter de optredens. Wat rest is een maandelijks samenkomen om terug te denken aan alle mooie tijden die de mannen samen beleefden.

Herinneringen hebben de mannen in ieder geval genoeg aan hun vijftig jaar zingen. Iedere eerste dinsdag van de maand komen de dertien leden van de Heldense Hofzangers nog bij elkaar in gemeenschapshuis In Kepèl. “Om te horen wat iedereen beleefd heeft en herinneringen op te halen”, vertelt Panningnaar Sjaak Scheres (76), lid sinds het eerste uur. “En natuurlijk wordt er regelmatig een nummertje ingezet. We blijven toch een zanggroep, hè.”

Door de jaren heen waren er welgeteld nul vrouwen lid van de Heldense Hofzangers. Toch werd de groep opgericht door, jawel, een vrouw. Nelly van Rijt-Brummans, vrouw van Ad, kwam met het idee. Het echtpaar Van Rijt keek op televisie naar een uitzending van een carnavalszitting in het Duitse Mainz: “Zoiets moet hier ook kunnen”, zei Nelly tegen Ad en zo geschiedde. Na een oproep in het Heljes Blèdje kwamen twaalf mannen bij elkaar in het klooster in Panningen voor de eerste repetitie. Qua muziek richtten ze zich op meezingers, Duitse nummers en eigen gemaakte teksten op bestaande liedjes.

Vooral dezelfde mensen gebleven

Veel verval en aanwas is er nooit geweest bij de zanggroep. Eén van de laatste leden die erbij kwam, is Jan van Roij (64) uit Panningen. Inmiddels toch alweer vijftien jaar lid én voorzitter. “Na mij is er nog eentje bij gekomen. Voor de rest zijn het vooral dezelfde mensen. Er zijn drie leden 50 jaar lid, twee leden 48 jaar en twee 47 jaar. De rest is 35 jaar of minder. We hebben helaas van wat mensen afscheid moeten nemen door overlijden, maar voor de rest is het een vaste groep.”

Een verouderend ledenbestand bracht de mannen aan het denken. Sjaak: “Het werd gewoon steeds moeilijker. De stemmen worden minder en ook het gehoor gaat bij veel leden achteruit. Daarom hebben we samen besloten te stoppen. Anders hadden we misschien nog bij de opening van het nieuwe gemeenschapshuis kunnen optreden.”

Gelukkig hebben de mannen genoeg om op terug te blikken. Daarbij horen ook de markante dirigenten die voor de groep stonden. “De eerste was Herman Dorssers”, vertelt Sjaak. “Die was tegelijkertijd ook dirigent van de gemengde zanggroep Bel Canto in Helden. Zijn bedoeling was om ons uiteindelijk samen te voegen met hen. Maar daar zijn we mooi niet ingetrapt. We wilden liever alleen met mannen blijven.” Daarna volgde Lei Niessen. “Een geweldige kerel”, aldus Sjaak. “Die paste zich aan aan hoe wij zongen. Hij maakte er wel wat van.”

Hofzangersfestival

De zanggroep organiseerde ook 24 keer het Hofzangersfestival in Panningen. Eerst bij Zaal Hendricks en vervolgens nog in het Heljes Keteer, café Dotje en DOK6. Jan kwam tijdens één van die festivals bij de groep. “Ze trokken me gewoon een jasje aan en toen was ik eigenlijk lid. Die festivals waren echt heel leuk. Dan kwamen er collega-zanggroepen uit de regio optreden samen met ons. Zo is een koor uit Son en Breugel iedere editie geweest.” Het zingen bracht de mannen door het hele land. Van Heerlen tot Gouda en van Kerkrade tot Nijmegen. Overal kwamen ze. “Een onvergetelijke tijd”, aldus Sjaak. “Ik weet nog een keer dat onze showman Jos Jenniskens van de bühne afviel toen hij als generaal de groep aan het inspecteren was. Het publiek stond op de banken te juichen en te klappen. Wij waren bezorgd of hij niks gebroken had.” De laatste jaren werden de zalen en feesttenten verruild voor optredens in verzorgingshuizen, jubileumfeesten of bij verenigingen als de Zonnebloem en de KBO. “Het publiek verouderde met ons mee, maar wat hebben we gelachen en gefeest door de jaren heen”, aldus Sjaak. “Het was geweldig, maar we zijn te oud. Het is mooi geweest.”

Staand: Adriaan van Rijt, Sjaak Scheres, Leo Korsten, Dré Smedts, Wiel van de Munckhof, Sjö Gielens, Sef Weber, Leo Janssen, Lou Cortooms. Zittend: Jan van Roij, Jos Jenniskens, Silvester Stammen en Geerard Willemstijn