Geplukt - Heidi van Kampen

Survivallen, buiten zijn en outdoor trainingen geven zijn voor Heidi van Kampen (40) uit Meijel dagelijkse kost. Ze reisde onlangs zelfs naar Fins Lapland om daar acht dagen alleen in de wildernis te verblijven. Deze week wordt Heidi geplukt.

Heidi komt oorspronkelijk uit Poortugaal, nabij Rotterdam, maar vanwege haar vaders baan verhuisde het gezin eerst naar Venlo en later naar Hapert. Toen ze op haar 21e het huis uit ging, kocht ze samen met haar man Dave den Tuinder (45) een huis in Veldhoven. Heidi: “Na mijn vwo-­opleiding ben ik vrijwel direct aan het werk gegaan in de ICT bij een bedrijf in Eindhoven, dus in Veldhoven zaten we op zich goed. Maar na een tijdje wilden we toch graag nog dichter bij de natuur wonen.”

Zo kwam het stel negen jaar geleden in Meijel terecht. “Tja, daar stond gewoon een mooi huis”, lacht Heidi. Inmiddels zijn ze helemaal ingeburgerd in Meijel. Heidi heeft in het koor Femmes Vocales gezongen en deed twee keer mee met ‘Wòr Méél Gröts Òp Is’, maar deze hobby moet voorlopig plaatsmaken voor haar andere grote passie: buitentrainingen en coaching. Ze heeft er met de oprichting van haar eigen bedrijf zowaar haar beroep van gemaakt.

“Al van kleins af aan houd ik van sporten, buiten zijn en survivallen. Zo wilde ik naar de sportacademie, maar van thuis uit werd ik meer gestimuleerd om voor een zekere carrière te gaan, dus werd het de ICT. Maar eigenlijk is het altijd blijven kriebelen, dat bewegen en buiten zijn.” Toen ze vier jaar geleden de meerdaagse Malerweg wandelroute liep, viel het kwartje. “Op dat moment dacht ik eens goed na over wat ik eigenlijk echt leuk vond. Toen besefte ik dat dat mijn passie voor bewegen en voor het buiten zijn was. Via een collega van Dave hoorde ik van een deeltijdopleiding tot personal trainer en die ben ik gaan doen.”

Tijdens die opleiding schreef ze al het bedrijfsplan voor Meant4Life, de outdoor training- en coachingspraktijk die ze inmiddels fulltime runt. “Eerst stond vooral het fysieke centraal.

Later heb ik me ook verdiept in voeding, maar eigenlijk draait het bij gezond en gelukkig leven altijd om het mentale stuk.” Heidi neemt mensen mee naar buiten toe, de natuur in. “Soms geef ik een outdoor training, de andere keer één-op-één coaching. Hoe dan ook staan fysieke activiteiten in de natuur centraal. Hoe je omgaat met de elementen, met ontberingen, dat zegt veel over hoe je als persoon bent, het houdt je een spiegel voor.”

Haar ervaringen als vechtsport­beoefenaar zet ze ook in bij haar trainingen. “Ik beoefen al jaren een mix van verschillende stijlen Unarmed Combat Karate, waardoor ik heb geleerd wat het je brengt als je op jezelf aangewezen bent en uit je comfortzone moet stappen.” Haar karateleraar organiseerde in het verleden ook survivalweekenden. “Of het helemaal legaal was weet ik niet”, lacht Heidi, “maar die weekenden behoren wel tot de mooiste momenten uit mijn leven. De bossen in met een rugzakje, lange tochten maken en vervolgens midden in het bos overnachten, prachtig was het.”

Een jaar geleden deed ze met haar man de ‘Hike & Survival instructeur’-opleiding en ze bracht het geleerde meteen in de praktijk tijdens een reis naar Fins Lapland afgelopen zomer. Heidi: “Het stond al lang hoog op mijn lijstje om helemaal alleen de wildernis in te trekken. Toen ik begin dit jaar in Lapland belandde, voelde ik me er meteen thuis. Ik besloot om er snel terug te komen voor een solotocht. Daar heb ik geen spijt van, het was de meest bijzondere ervaring ooit. Ik zou het zo weer doen.”

Voor de toekomst heeft Heidi een heleboel plannen. Zo is ze momenteel in Frankrijk voor een actief evenement op gebied van gezond leven, leidt ze volgend jaar een georganiseerde groepsreis naar Lapland en eind 2019 staat er een reis met haar man naar Nieuw-Zeeland op de planning. “Ik kan er geen genoeg van krijgen, de natuur. Ik merk dat ik daar niet alleen in sta. Steeds meer mensen hebben er behoefte aan. Die hectiek van alledag legt gewoon een enorme druk op mensen en door even de natuur ingaan, kun je die rust in jezelf weer terugvinden.”