Kermisexploitanten Baarlo logeren volgend jaar elders

De caravans en woonwagens van kermisexploitanten moeten tijdens de kermis in Baarlo volgend jaar op een andere plek worden geparkeerd. Dat blijkt uit een brief van het College van B&W. Waar de kampeerplaats volgend jaar is, is nog niet bekend.

VVD-gemeenteraadslid Suzan Hermans stelde onlangs vragen aan het college over de kampeerplek voor kermisexploitanten op de parkeerplaats bij basisschool De Diamant, basisschool De Omnibus en sporthal De Kazing in Baarlo. De exploitanten overnachten daar in hun eigen caravan of wagen in de periode dat er kermis in het dorp is. Volgens het raadslid konden de ouders van schoolgaande kinderen vanwege de kermis een week geen gebruik maken van de parkeerplaats. “Nu al deze auto’s een week lang alternatieve parkeerplaatsen moeten zoeken, leidt dit tot de nodige verkeersonveiligheid rondom de scholen en tot overlast voor omwonenden.”

Het college zegt ervan op de hoogte te zijn dat er in de kermisperiode extra drukte ontstaat rond de twee basisscholen, omdat de parkeerplaats bezet is. Daarover heeft de gemeente dit jaar één schriftelijke klacht gekregen. De jaren daarvoor ging het ook niet om een ‘groot aantal’, aldus het college. Wel worden er al jaren gesprekken gevoerd tussen de gemeente en omgeving van de parkeerplaats over de overlast.

Hermans vroeg zich daarnaast af of er alternatieve kampeerlocaties onderzocht zijn en of het college bereid is de tijdelijke kampeerplaats voor volgend jaar aan te passen. De vergunning voor de kermis van dit jaar was al afgegeven en daar stond het terrein bij De Kazing nog als verblijfplek vermeld, legt het college in haar brief uit. “Dit is ook gecommuniceerd met de directies van beide basisscholen. Zij toonden begrip voor deze overweging, mede omdat De Omnibus dit jaar in de kermisweek was gesloten.”

Dit jaar nog zoekt het college naar een geschikte andere locatie waar de kermisexploitanten in 2019 kunnen verblijven tijdens de kermis in Baarlo, die dan van zaterdag 14 tot en met woensdag 18 september is. De ­kasteelweide is een alternatief, maar het college hoopt een betere plek te vinden.