Documentaire over kunstenaar Pieter Verstappen

Meijelnaar Pieter Verstappen is bekend in binnen- en buitenland. Zijn schilderijen en bronzen beelden, die met name dieren in het wild uitbeelden, vonden door de jaren heen hun weg naar alle delen van de wereld. Amateur-filmmaker Gerard Koenen uit Horst besloot een documentaire te maken over het leven en inspiratie van de Meijelse schilder en kunstenaar. Op vrijdag 28 september gaat de film in Meijel in première.

De film over Verstappen heet The Circle of Wildlife Art, een knipoog naar het bekende liedje uit de Disneyklassieker The Lion King en de naam van de galerie van Pieter Verstappen: Wildlife Art Gallery. Het repertoire van de Meijelnaar bestaat grotendeels uit schilderijen en bronzen beelden van de natuur waar normaal gesproken ook dieren in terug komen. De werken van Verstappen zijn populair, vertelt Koenen. “Over de hele wereld zijn z’n schilderijen en beelden gewild. Het was en is een hele eer om een Verstappen aan de muur te hebben. Het is internationaal een bekende naam.”

Jaren 80 leren kennen

Koenen leerde Verstappen kennen toen de Horstenaar begin jaren 80 een lijstenmakerij en galerie begon. Verstappen kwam regelmatig bij hem langs en nog altijd is hij klant bij het bedrijf dat inmiddels is overgenomen door de dochter van Koenen en diens man. “Het werk van Pieter heb ik altijd al heel interessant gevonden”, vertelt Koenen. “Dat realistische vind ik heel erg mooi. Ik ben zelf amateur-schilder en ik heb het werk van Pieter altijd goed in de gaten gehouden.”

Van de Peel tot een hersenbloeding

Naast schilder is Koenen ook amateur-filmmaker. Die twee passies combineerde hij in de documentaire over Verstappen. “Ik wilde al heel lang een film maken over Pieter”, vertelt Koenen. “Vanwege zijn kunstwerken, maar ook vanwege het feit dat Verstappen zelf jager is en toch de schoonheid van dieren vastlegt op het doek. Dat levert een soort conflict op. In de documentaire legt hij uit hoe dat kan.”

In de film komt het hele leven van Verstappen naar voren. Waar hij gewoond heeft, waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en waar hij zijn schilderijen gemaakt heeft. “Zo zit er een stuk in dat we samen door de Peel lopen”, vertelt Koenen. “Pieter weet er alles van en heeft daar veel schilderijen gemaakt. Daar vertelt hij over. Maar hij vertelt bijvoorbeeld ook over een hersenbloeding die hij heeft gehad. Zo leer je in iets meer dan een halfuur de positieve én de negatieve dingen die Pieter mee heeft gemaakt, kennen. Het gaat over zijn leven als kunstenaar en over leven in de natuur.”

Met The Circle of Wildlife Art wist Koenen bij de Limburgse filmdagen, een festival van provincie Limburg voor amateur-filmmakers, een prijs in de wacht te slepen. De film werd geëerd als ‘Sterke documentaire’. Op vrijdag 28 september gaat de documentaire om 20.00 uur in première in Meijel. In gemeenschapshuis D’n Binger wordt de film op groot scherm vertoond. De toegang is gratis. Daarna wordt nog een film van Koenen getoond.